Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:S-K Samu/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

ASMR[szerkesztés]

Az autonóm szenzoros meridián válasz (ASMR),egy bizsergő érzés, amely általában a fejbőrön kezdődik, és a nyak hátsó részén és a gerinc felső részén halad. A paresztézia kellemes formája[5], összehasonlították a hallás-tapintásos szinesztéziával, és átfedheti a frissességet. Az ASMR az "alacsony fokú eufória" szubjektív élménye, amelyet "pozitív érzések és a bőrön tapasztalható, statikus bizsergő érzés kombinációja jellemez". Leggyakrabban speciális hallási vagy vizuális ingerek váltják ki, ritkábban pedig szándékos figyelemszabályozás.

ASMR

Az ASMR-t kiváltó videók egy műfaja jelent meg, amelyből 2022-ig körülbelül 25 milliót tettek közzé a YouTube-on, és a dedikált élő ASMR-folyamok kategóriái léteznek a Twitchen, az Instagramon és a TikTokon.

Etimológia[szerkesztés]

Bár a 2007 és 2010 között használt és javasolt köznyelvi és formális kifejezések többsége tartalmazta az orgazmusra való utalást, az online vitákban résztvevők jelentős többsége ellenezte ennek használatát. Sokan különbséget tesznek az ASMR eufórikus, relaxáló természete és a szexuális izgalom között. A szexuális izgalom melletti érv azonban továbbra is fennáll, és egyes támogatók „ASMRotica” (ASMR erotica) kategóriába soroltak videókat, amelyeket szándékosan úgy terveztek, hogy szexuálisan serkentsenek. Az ASMR korai támogatói arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenség általában nincs összefüggésben a szexuális izgalommal. 2010-ben Jennifer Allen, egy online fórum résztvevője azt javasolta, hogy a jelenséget nevezzék el "autonóm szenzoros meridián válasznak". Allen a következő konkrét jelentéssel bíró szavakat választotta ki:

  • Autonóm – spontán, öntörvényű, ellenőrzéssel vagy anélkül
  • Szenzoros – az érzékekről vagy az érzékelésről
  • Meridián – a csúcsot, a csúcspontot vagy a legmagasabb fejlődési pontot jelöli
  • Válasz – valami külső vagy belső által kiváltott élményre utal

Allen egy 2016-os interjúban megerősítette, hogy szándékosan választotta ezeket a kifejezéseket, mert objektívebbek, kényelmesebbek és klinikaibbak voltak, mint az érzés alternatív kifejezései.[15] Abban az interjúban Allen elmagyarázta, hogy a meridián szót választotta az orgazmus szó helyére, és elmondta, hogy talált egy szótárat, amely a meridiánt "a legmagasabb fejlődés, a legnagyobb jólét vagy hasonló pontjaként vagy időszakaként határozza meg".

Szenzáció[szerkesztés]

Az ASMR szubjektív élményét, érzetét és észlelési jelenségét egyes rá fogékonyak úgy írják le, mint "egy enyhe elektromos áramhoz... vagy a szénsavas buborékokhoz egy pohár pezsgőben".[9] Általában a bőrön jelentkező bizsergő érzést, amelyet paresztéziának neveznek, az ASMR-rajongók "bizsergésnek" nevezik, amikor a fejbőrön, a nyakon és a háton tapasztalják.[17][18] Úgy írták le, mint "statikus bizsergő érzés, amely a fej hátsó részéből származik, majd átterjed a nyakra, a vállra, a karra, a gerincre és a lábakra, amitől az emberek nyugodtnak és ébernek érzik magukat."

Variancia[szerkesztés]

Bár kevés tudományos kutatást végeztek az észlelési jelenség lehetséges neurobiológiai összefüggéseivel kapcsolatban, és ennek következtében kevés adat áll rendelkezésre a jelenség fizikai természetének magyarázatához, a fórumok személyes kommentjeit, blogbejegyzéseit és videós megjegyzéseit elemezték a jelenség leírására. Ezen anekdotikus bizonyítékok elemzése alátámasztotta azt az eredeti konszenzust, hogy az ASMR eufórikus, de nem szexuális, és az ASMR-t átélőket az alanyok két széles kategóriájára osztotta. Az egyik kategória a külső kiváltó tényezőkön múlik, hogy megtapasztalják a lokalizált érzést és a kapcsolódó érzéseket, amelyek jellemzően a fejből erednek, gyakran a nyakig és néha a hát felső részéhez érnek. A másik kategória szándékosan növelheti az érzetet és érzéseket anélkül, hogy külső ingerektől függne a figyelem irányításával, oly módon, ahogy egyes alanyok a meditációs tapasztalatukhoz hasonlítják.

Kiváltók[szerkesztés]

Az ASMR-t általában „triggereknek” nevezett ingerek váltják ki. Az ASMR triggerek, amelyek leggyakrabban hallási és vizuálisak, a mindennapi élet interperszonális interakcióin keresztül találkozhatnak. Ezenkívül az ASMR-t gyakran adott hang- és képanyagnak való kitettség váltja ki. Az ilyen adathordozók készülhetnek kifejezetten ASMR kiváltásának céljával, vagy más célokra hozhatók létre, és később kiderült, hogy hatékonyak kiváltóként.

Az ASMR-t kiváltó ingerek, amint azt tapasztalták, a következők:

  • Halkan beszélt vagy suttogó hang hallgatása
  • Hallgatni, ahogy egy személy mikrofonba fúj vagy kilélegzik
  • A száj hangjainak hallgatása, például a nyelv halk csattanása vagy csikorgás
  • Koppintás hallgatása, jellemzően körömmel kemény felületre
  • Hallgatja a gombok megnyomását, főleg a számítógép-billentyűzetek vagy a videojáték-vezérlők gombjait
  • Halk, ismétlődő hangok hallgatása, amelyek abból fakadnak, ha valaki hétköznapi feladatot végez, például egy könyvet lapoz.
  • Nézni valakit, aki figyelmesen végrehajt egy hétköznapi feladatot, például ételt készít
  • Személyes odafigyelés, például sminkelés vagy hajformázás
  • Hallgatva az eső hangját „Röcögős” tárgyak, például papír, ruhák és anyagok, például hungarocell hallgatása
  • Bizonyos típusú zenék hallgatása
  • Kézmozdulatok, különösen az arcra
  • Az inger beindítása tudatos manipulációval, külső audio vagy vizuális triggerek nélkül

Egy 130 válaszadó részvételével készült 2017-es tanulmány megállapította, hogy az alacsonyabb hangszintű, összetett hangok és a lassú tempójú, részletre koncentráló videók különösen hatékony kiváltó okok.

Auditív[szerkesztés]

A hatás állítólag suttogással váltható ki. Az ASMR-t tapasztalók közül sokan arról számolnak be, hogy az emberi tevékenység által kiváltott nem vokális környezeti zajok is hatékonyan kiváltói az ASMR-nek. Ilyen zaj például az ujjak felületének karcolása vagy kopogtatása, hajmosás, kezek egymáshoz dörzsölése vagy szövet manipulálása, tojáshéjak összetörése, rugalmas anyagok, például papír vagy írás gyűrődése és gyűrődése. Sok olyan YouTube-videó, amelynek célja az ASMR válaszok kiváltása, egyetlen személy hajtja végre ezeket a műveleteket, és az ebből eredő hangokat.

Személyes figyelem[szerkesztés]

A specifikus hallási ingerek hatékonyságán túlmenően sok alany beszámol arról, hogy az ASMR-t a gyengéd személyes figyelem váltja ki, ami gyakran kombinált fizikai érintést és hangkifejezést foglal magában, például hajvágás, körömfestés, fültisztítás vagy hátat. masszírozzák, miközben a szolgáltató halkan beszél a címzetthez. Ezen túlmenően, sokan azok közül, akik ASMR-t tapasztaltak ezek és más hasonló szolgáltatókkal való találkozások során, arról számolnak be, hogy az „ASMRtist” nézése az ilyen személyes figyelem biztosítását szimulálja, közvetlenül a kamerára nézve úgy, mintha a néző egy szimulált szolgáltatás címzettje lenne.

Klinikai[szerkesztés]

A személyes figyelem nyújtását szimuláló szándékos ASMR-videók kategóriájába tartozik egy olyan alkategória, amelyben az „ASMRtist” kifejezetten klinikai vagy egészségügyi szolgáltatásokat nyújt, beleértve a rutin általános orvosi vizsgálatokat. A videók készítői nem állítják, hogy az ábrázolt valóság, és a nézőnek tudatában kell lennie annak, hogy egy művész által előadott szimulációt néz és hallgat. Ennek ellenére sok néző terápiás eredményeket tulajdonít ezeknek és a szándékos ASMR-videók más kategóriáinak, és számos anekdotikus jelentés szól arról, hogy hatásosak az álmatlanságra hajlamosak elalvásában, valamint számos tünet csillapításában, köztük a depresszióval, szorongással és pánikrohamok.

Tapintható[szerkesztés]

A hang- és vizuális ingereken kívül az ASMR-t a bőr enyhe érintései és ecsetelése is okozhatja, például kipirosodás.

Háttér és történelem[szerkesztés]

Kortárs[szerkesztés]

Az ASMR jelenkori története 2007. október 19-én kezdődött a Steady Health nevű weboldalon az egészséggel kapcsolatos témákról szóló vitafórumon. Egy 21 éves regisztrált, "oké whatever" fogantyúval rendelkező felhasználó egy bejegyzést írt be, amelyben leírja, hogy gyermekkora óta tapasztalt egy sajátos érzést, amely hasonló ahhoz, amit az ujjak a bőrön való végighúzása okoz, de gyakran látszólag véletlenszerű és nem összefüggő, nem tapintható események váltják ki. például „bábelőadást nézni” vagy „mesét olvasni”. Az erre a bejegyzésre adott válaszok azt mutatták, hogy jelentős számú ember élte át az "oké akármilyen" szenzációt, ami szintén hétköznapi események szemtanúja volt. Ezek a felcserélések előidézték számos, a jelenség további megvitatását és elemzését elősegítő webalapú helyszín kialakulását, amelyekről rengeteg anekdotikus beszámoló született, de nincs konszenzusos név, sem tudományos adat vagy magyarázat.

Korábban[szerkesztés]

Virginia Woolf Mrs Dalloway regénye tartalmaz egy részt, amely olyasvalamit ír le, ami az ASMR-hez hasonlítható. Clemens J. Setz osztrák író azt sugallja, hogy a Virginia Woolf által 1925-ben megjelent Mrs. Dalloway regény egy részlete valami kifejezetten hasonlót ír le. A Setz által idézett Mrs. Dalloway-részletben egy ápolónő beszél a férfihoz, aki a páciense "mélyen, lágyan, mint egy lágy szerv, de olyan érdességgel a hangjában, mint a szöcskéé, amely finoman megreszelte a gerincét és felrohant. az agyi hanghullámaiba." Setz szerint ez az idézet általában az emberi hang és a halk vagy suttogó énekhangok hatékonyságára utal, kifejezetten az ASMR kiváltójaként azok közül, akik tapasztalják, amint azt a YouTube-videókhoz közzétett megjegyzések mutatják, amelyekben valaki halkan beszél vagy suttog. , jellemzően közvetlenül a kamerába. Az állatápolást a kötődés egy formájaként értelmezték. Nincsenek ismert források az ASMR eredetére, mivel még nem azonosították, hogy van-e biológiai összefüggése. Ennek ellenére az ASMR-ről szóló leírások jelentős többsége a tapasztalt személyek által az érzést a gyengéd fizikai érintés által kiváltott érzéssel hasonlítja össze, példákat hozva például a hajának levágására vagy fésülésére. Ez ahhoz a sejtéshez vezetett, hogy az ASMR összefüggésben állhat az ápoltsággal. Például David Huron, az Ohio Állami Egyetem Zeneiskola professzora kijelenti: [Az "ASMR-effektus"] egyértelműen szorosan összefügg a nem-fenyegetés és az altruista figyelem észlelésével erős hasonlóságot mutat a főemlősök fizikai ápolásával, óriási örömet szereznek (amely az eufóriával határos), amikor egy ápoltság ápolja őket. Nem azért, hogy megtisztuljanak, hanem inkább kötődjenek egymáshoz. Ha az alanyok agyát MRI-vel leképezik, amikor ASMR bizsergésről számoltak be, ez a hipotézis alátámasztására utal, mivel olyan agyterületek aktiválódtak, mint a mediális prefrontális kéreg (amely a szociális viselkedéshez kapcsolódik, beleértve az ápolást is) és a másodlagos szomatoszenzoros kéreg (az érintés érzésével kapcsolatban). erősebben a bizsergés időszakában, mint a kontroll időszakokban.

Média[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]

Az alanyok által az ASMR kiváltásában hatékony ingerek legnépszerűbb forrása a videó. Az ASMR kiváltásában hatékonynak bizonyult videók általában két kategóriába sorolhatók: szándékos és nem szándékos. A szándékos médiát az „ASMRtisták” néven ismertek hozzák létre, hogy szándékosan ASMR-t váltsanak ki a nézőkben és hallgatókban. A nem szándékos média más okokból készült, gyakran azelőtt, hogy 2007-ben felhívták volna a figyelmet a jelenségre, de egyes alanyok hatékonynak találják az ASMR kiváltásában. A nem szándékos média példái közé tartozik a brit író, John Butler és Bob Ross amerikai festő. Ross The Joy of Painting című televíziós sorozatának epizódjaiban, amelyeket sugároznak és a YouTube-on is, lágy, gyengéd beszédmódja, valamint festményének hangja és eszközei kiváltják a hatást egyes nézőkben. A stop-motion filmes PES munkásságát is gyakran feljegyzik.

Binaurális felvétel[szerkesztés]

Egyes ASMR-videók készítői binaurális rögzítési technikákat használnak a háromdimenziós környezet akusztikájának szimulálására, és a beszámolók szerint a nézőkben és hallgatókban a színész vagy az énekes közelségének élményét váltják ki. A binaurális felvételek általában két mikrofonnal készülnek, akárcsak a sztereó felvételek. A binaurális felvételeknél azonban a két mikrofont kifejezetten úgy tervezték, hogy utánozzák az emberi füleket. Sok esetben a mikrofonok ugyanolyan távolságra vannak egymástól, mint az emberi fej fülei, és fül alakú csészék veszik körül, hogy utánozzák az emberi fül akusztikáját. A binaurális rögzítéssel rögzített környezeti hangot tartalmazó ASMR-videók nézését és hallását összehasonlították a binaurális ütemek hallgatásának jelentett hatásával, amelyek állítólag szintén kellemes érzéseket váltanak ki, valamint a nyugalom és kiegyensúlyozottság szubjektív élményét. A binaurális felvételek kifejezetten fejhallgatón, nem hangszórón keresztül hallhatók. Ha hangszórón keresztül hallgatja a hangot, a bal és a jobb fül is hallja a mindkét hangszóróból érkező hangot. Ezzel szemben, ha fejhallgatón keresztül hallgatja a hangot, a bal fülhallgató hangja csak a bal fülbe hallható, a jobb fülhallgató hangja pedig csak a jobb fülbe. A binaurális médiák előállítása során a hangforrást két külön mikrofon rögzíti, amelyek a végső médián külön csatornákon maradnak, legyen az videó vagy hang. A binaurális felvétel fejhallgatón keresztüli hallgatása szimulálja a hang lokalizációját, amellyel az emberek élő hangokat hallgatnak. A hallgató számára ezt az élményt két felfogás jellemzi. Először is, a hallgató úgy érzékeli magát, mint aki az előadó és a hangforrás helye közelében van. Másodszor, a hallgató a gyakran háromdimenziós hangot érzékeli, amelyben a hangforrás helyzete és távolsága a mikrofonokhoz képest egyaránt érzékelhető, így úgy tűnik, mintha a hallgató a mikrofonok helyén lenne.

Kapás[szerkesztés]

2012. március 12-én Steven Novella, a Yale School of Medicine általános neurológiai igazgatója bejegyzést tett közzé az ASMR-ről a Neurologica című blogjában. Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy az ASMR valós jelenség-e, Novella azt mondta: "Ebben az esetben nem hiszem, hogy létezik végleges válasz, de hajlamos vagyok azt hinni, hogy az. Úgy tűnik, többen egymástól függetlenül... tapasztaltak és Ugyanazt a szindrómát írta le néhány meglehetősen specifikus részlettel. Ily módon ez hasonlít a migrénes fejfájáshoz – tudjuk, hogy szindrómaként létezik, elsősorban azért, mert sok különböző ember számol be ugyanazokról a tünetekről és a természetrajzról." A Novella próbaképpen felvetette annak lehetőségét, hogy az ASMR vagy egyfajta kellemes roham, vagy egy másik módja az „örömreakció” aktiválásának. Novella azonban felhívta a figyelmet az ASMR-rel kapcsolatos tudományos vizsgálatok hiányára, és azt javasolta, hogy a funkcionális mágneses rezonancia képalkotást (fMRI) és a koponyán keresztüli mágneses stimulációs technológiákat kell alkalmazni az ASMR-t tapasztaló emberek agyának tanulmányozására, összehasonlítva azokkal, akik nem. módja annak, hogy elkezdjük a jelenség tudományos megértését és magyarázatát keresni. Négy hónappal a Novella blogbejegyzése után Tom Stafford, a Sheffieldi Egyetem pszichológia és kognitív tudományok oktatója azt mondta, hogy az ASMR "lehet, hogy valódi dolog, de eredendően nehéz kutatni... valami ilyesmit" hogy nem láthatod vagy nem érezheted" és „nem mindenkivel történik meg". Stafford az ASMR állapotát a szinesztéziával kapcsolatos attitűdök fejlődésével hasonlította össze, amely szerinte "évekig... mítosz volt, majd a 90-es években az emberek megbízható mérési módszert találtak ki".

Összehasonlítások és asszociációk más jelenségekkel[szerkesztés]

Szinesztézia[szerkesztés]

Az ASMR szubjektív élményéhez szervesen hozzátartozik egy lokális bizsergő érzés, amelyet sokan úgy írnak le, mint a gyengéd érintést, de amelyet az audiovizuális média nézése és hallgatása stimulál, anélkül, hogy fizikailag érintkeznének másokkal. Ezek a jelentések megerősítették az ASMR és a szinesztézia összehasonlítását – egy olyan állapotot, amelyet az egyik szenzoros modalitás olyan ingerek általi gerjesztése jellemez, amelyek általában kizárólag egy másikat stimulálnak, például amikor egy adott hang hallása egy külön szín, forma vagy tárgy megjelenítését váltja ki. a szinesztézia egyik fajtája, amelyet kromesztéziának neveznek). Ezáltal a más típusú szinesztéziában szenvedők például „hangokat látnak” hallási-vizuális szinesztézia esetén, vagy „szavakat kóstolnak” lexikális-ízlelési szinesztézia esetén. Az ASMR esetében sokan arról számolnak be, hogy a videófelvételen bemutatott látvány és hangok „érintettek” érzésről számolnak be, ami a vizuális-tapintásos és hallási-tapintásos szinesztéziához hasonlítható.

Misofónia[szerkesztés]

Vannak, akik megpróbálták az ASMR-t a misofóniával (a "hanggyűlölet") összefüggésbe hozni, ami jellemzően "automatikus negatív érzelmi reakciókként nyilvánul meg bizonyos hangokra – az ellenkezője annak, ami az ASMR-ben meghatározott hangingerekre adott reakciókban megfigyelhető". Például azok, akik misofóniában szenvednek, gyakran beszámolnak arról, hogy bizonyos emberi hangok, beleértve az evés, légzés, suttogás vagy ismétlődő kopogás hangjait, dühöt és undort válthatnak ki, ha nincs olyan korábban megismert asszociáció, amely egyébként megmagyarázhatná ezeket a reakciókat. Rengeteg anekdotikus jelentést közölnek azok, akik azt állítják, hogy misofóniában és ASMR-ben szenvednek több webalapú felhasználói interakciós és vitahelyen. Ezekben a jelentésekben közös az ASMR megtapasztalása egyes hangoknál, és a misofónia válaszként másokra.

Frisson[szerkesztés]

Az ASMR-t jellemző bizsergő érzést összehasonlították és szembeállították a frissességgel.[55][56][57] A francia frisson szó rövid érzést jelent, amelyet általában kellemesnek számolnak be, és gyakran ingerekre, például egy zeneműre adott elsöprő érzelmi válaszként fejezik ki. A Frisson gyakran egyidejűleg fordul elő a piloerekcióval, a köznyelvben "libabölőnek" nevezett apró izmok összehúzódnak, amitől a testszőrzet, különösen a végtagokon és a nyak hátsó részén, feláll vagy "feláll". ][59][60][61] Bár az ASMR és a frissesség "összefüggenek egymással abban, hogy úgy tűnik, hasonló fiziológiai mechanizmusokon keresztül keletkeznek", az egyének, akik mindkettőt megtapasztalták, minőségileg eltérőnek írják le őket, különböző kiváltó okokkal.[62] Egy 2018-as fMRI-tanulmány kimutatta, hogy a fő agyi régiók, amelyekről már ismert, hogy a frissen aktiválódnak, az ASMR-ben is aktiválódnak[36], és azt sugallja, hogy "az ASMR és a frissen hasonló aktiválódási mintája megmagyarázhatja szubjektív hasonlóságukat, például rövid időtartamukat. időtartam és bizsergő érzés".

Nemiség[szerkesztés]

Az ASMR-t tapasztaló emberek kipihentnek és álmosnak érzik magukat, miután ASMR tartalmat néztek és hallgattak. Míg egyes újságírók és kommentátorok az ASMR-t intimként ábrázolják, azt mondják, nincs bizonyíték arra, hogy bármiféle összefüggés lenne az ASMR és a szexuális izgalom között. Mindazonáltal, a teljesítménykutató, Emma Leigh Waldron megjegyezte, hogy az ASMR és a szexuális izgalom közötti kapcsolatok talán annak a módnak köszönhetőek, ahogy az ASMR képes bevonni a nézőket és a hallgatókat, és kétértelmű kapcsolatban áll az általa "közvetített intimitással".

A populáris kultúrában[szerkesztés]

Kortárs művészet[szerkesztés]

A berlini művész, Claire Tolan az ASMR-rel dolgozó kortárs művész, aki a CTM Fesztiválra készített műveket, együttműködött Holly Herndon zeneszerzővel, és széles körben kiállított Észak-Amerikában és Európában. 2013 óta folyamatosan dolgozik ebben a műfajban. Lucy Clout brit művész egycsatornás videója, a "Shrugging Offing", amelyet 2013 márciusában készült kiállításra, az online ASMR-közvetítések modelljét használja a női testet feltáró munka alapjául.

Digitális művészetek[szerkesztés]

Az első, kifejezetten ASMR által ihletett digitális művészeti installációt Julie Weitz amerikai művész készítette Touch Museum néven, amely 2015. február 13-án nyílt meg a Young Projects Galériában, és hét teremben elosztott videovetítésekből állt.

Zene[szerkesztés]

Julie Weitz Touch Museum digitális művészeti installációjának zenéjét Benjamin Wynn komponálta „Deru” álnéven, és ez volt az első kifejezetten élő ASMR művészeti eseményhez készült zenei kompozíció. Ezt követően Sophie Mallett és Marie Toseland művészek létrehoztak egy ASMR triggerekből összeállított „élő binaurális hangművet”, amelyet a Resonance FM sugárzott, és a listák azt tanácsolták a közönségnek, hogy „fejhallgatóval hallgassa a teljes érzékszervi hatást”. 2015. május 18-án a kortárs zeneszerző, Holly Herndon kiadott egy Platform nevű albumot, amely Tolannal együtt dolgozott "Lonely At The Top" néven, és az ASMR kiváltását célozta. Holly Pester 2016-os albumának és a Common Rest versgyűjteményének "Brush" című számában Tolan szerepelt, az ASMR-t és annak kapcsolatát az altatódallal.

Film[szerkesztés]

A Nemek harca (2017) című film hajvágó jelenete szándékosan tartalmazott több ASMR-kiváltót. Jonathan Dayton rendező kijelentette: "Az emberek azon dolgoznak, hogy olyan videókat készítsenek, amelyek kiváltják ezt a reakciót... és azon töprengtünk, vajon megkaphatjuk-e ezt a választ egy emberekkel teli színházban?" Három sikeres közösségi finanszírozású projekt volt, amelyek mindegyike az ASMR-ről szóló film elkészítésére irányuló javaslatokon alapult: két dokumentumfilm és egy fikciós darab. 2016-ig egyik film sem készült el. A 2019-es BFI London Filmfesztiválon bemutatásra került egy rövid dokumentumfilm az ASMR-ről, a Tertiary Sound. Egy ASMR-tartalomkészítő, Slight Sounds jelenet szerepelt a világkiállításra készülő horrorfilmben. Az első játékfilmes dráma, amely az ASMR-re összpontosít, az új-zélandi Shut Eye pszichológiai dráma, amely egy álmatlanságban szenvedő és egy népszerű ASMR-alkotó kapcsolatát vizsgálja. A filmet a 2022-es Új-Zélandi Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be.

Televízió[szerkesztés]

2015. július 31-én a BBC panelműsora, a Will I Lie To You? Az "Ez az én" forduló részeként egy ASMR tartalomkészítő vendége volt, melynek eredményeként kiderült a Joe Lycett komikushoz köthető személy. 2018-ban az ASMR számos hívével együtt szerepelt a Netflix Follow This című műsorában a „The Internet Whisperers” című epizódban. A 2019-es Super Bowl LIII során az Anheuser-Busch ASMR témájú reklámot sugárzott Michelob Ultra Pure Gold söréhez, ahol Zoë Kravitz ASMR technikákat alkalmaz, beleértve a suttogást és a Pure Gold üveg két mikrofonba való kopogtatását. A Rolling Stone a reklámot az ASMR „mainstream” példájaként írta le. Az HBO Real Time című műsorának 2019. május 3-i epizódjában Bill Maherrel a műsorvezető Bill Maher és a zenész Moby megvitatták és bemutatták, hogy hogyan használják az ASMR-t megküzdési mechanizmusként. A CBS All Access sorozatának, a The Good Fight 2019. május 16-i epizódjában, melynek címe "The One About the World End of the World", egy ügyvédi iroda ASMR-stílusú előadásokkal próbál eljutni egy bíróhoz, amikor kiderül, hogy ő a jelenség lelkes követője. A Criminal Minds egyik epizódjában (14. évad, 12. rész, "Hamelin" címmel) a Viselkedéselemző Osztály csapata egy ismeretlen gyanúsítottara vadászik, aki ASMR segítségével ráveszi a gyerekeket, hogy az éjszaka közepén hagyják el otthonukat, hogy jöjjenek találkozni és önként jöjjenek. be a furgonjába. Dr. Spencer Reidnek egy videót küld az ismeretlen gyanúsított, amelyen hangfelvételt készít, amit aztán lejátszik furgonjából minden gyerek háza előtt, hogy kicsábítsa őket. Az Astronomy Club: The Sketch Show vázlatműsor 5. epizódjában van egy vázlat egy ASMR díjátadóról. A Brooklyn Nine-Nine című sitcom 7. évadának 8. epizódjában ("The Takeback") Jake Peralta túlságosan halk szavú és híres ASMRtist-nek adja ki magát, és segít visszaszerezni az ellopott drágaköveket. A Beavis és Butt-Head című sorozat 9. évadának 3. epizódjában ("Boxed In") a két főszereplő a kanapén ül, és néz egy YouTube-videót, amely "Gibi ASMR"-t tartalmaz. Szépirodalmi és kreatív irodalom 2013 márciusában a This American Life című amerikai heti egyórás rádióműsor sugározta az első ASMR témájú novellát "A Tribe Called Rest" címmel, melynek szerzője és felolvasója Andrea Seigel amerikai regény- és forgatókönyvíró. 2001-ben Marie Darrieussecq A rövid tartózkodás az élőkkel című regényében több oldalon leírja az érzést (lásd például a 21–22. oldalt), leírva egy szemorvosnál tett látogatást.

Nem fikció[szerkesztés]

Az Idiot's Guide sorozatnak van egy ASMR-ről szóló könyve, amelyet Julie Young és az ASMRtist Ilse Blansert (más néven TheWaterwhispers) írt, és 2015-ben jelent meg. 2018-ban Craig Richard, az ASMRUniversity.com alapítója kiadta Brain Tingles című könyvét.2021-ben Nagy Laura író és filmrendező kiadta a Pillow Talk című Audible Original podcastot, amely részletezi személyes tapasztalatait az ASMR kapcsolati szerepjátékok világában, mint a magány ellenszereként, valamint a szorongás és trauma megküzdési mechanizmusaként.

Kiállítások[szerkesztés]

2020-ban a svéd ArkDes építészeti és formatervezési múzeumban került megrendezésre az első nagy ASMR-kiállítás, a Weird Sensation Feels Good. 2022-ben a kiállítás kibővített iterációja nyílt meg a londoni Design Múzeumban.