Szerkesztő:RuIsZa/Nem hoax, de mégis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Ezen a lapon olyan hamis információkat gyűjtök, amelyeket tudatlanságból, spekulációból vagy téves fordítás (leiterjakab) miatt írt be cikkekbe valaki, de végeredményt tekintve éppoly veszélyesek, mint a rosszindulatból megírt hoaxok, hisz nem mindig vehető észre, hogy hamisak.

  • [[1]]: "2016-ban a gyár szerint új generáció jött létre". Nyilván nem az autókat összeszerelő helyen mondta valaki azt, hogy új generáció jött létre, hanem a márkának egy marketinggel, eladásokkal foglalkozó embere, ezért a gyárt átírtam márkára.
  • [[2]]: "kiskategóriás autó". Autókhoz nem értő szerkesztő ezt jóváhagyja, mert a Smart Fortwo valóban "kis autó", de nem "kisautó". A kisautónál is kisebb miniautó (A-szegmens), a kisautó pl. a Suzuki Swift vagy a Honda Jazz.
  • [[3]] Az anon ezzel és néhány korábbi szerkesztésével azt írta a cikkbe, hogy 2007-re mindenhol befejezték a gyártását. Ez a második generáció szakaszában jó, de a beveztőben úgy hangzik, mintha már nem létezne Suzuki Ignis. Az először is felesleges szószaporítás, mert a "kezdték meg" már benne van a mondatban.
  • [[4]]: A Toyota Aygo nem szabadidő-autó. Szerintem a szerkesztő ezt tévedésből írta be, de jóváhagyták. Nem tudhat mindent mindenki, de ez igen megtévesztő.
  • [[5]]: Beírta, ami eszébe jutott, köztük több mint tíz éve nem gyártott modelleket is.