Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Reku77/A Telefonkönyv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Telefonkönyv története[szerkesztés]

Telefonkönyv[szerkesztés]

Mi is az a telefonkönyv?[szerkesztés]

A „Telefonkönyv” a vezetékes távközlési szolgáltatók hivatalos előfizetői névsora, egyben az egyetemes (vezetékes) távközlési szolgáltatók által kötelezően megjelentetett távközlési névsor. Nyomtatott változata név szerinti keresésre alkalmas, ABC rendben tartalmazza a vezetékes előfizetők alapadatait, amennyiben azok közzétételéhez az előfizető hozzájárult (főszabály). A telefonkönyv segítségével barátok, szomszédok, de még idegen emberek is megtalálhatják egymás adatait, szolgáltatók elérhetőségeit, megkönnyítve ezzel a mindennapi életüket.


A magyar telefonkönyv történelme[szerkesztés]

Alexander Graham Bell 1875-ös találmányának elterjedését követően szükségessé vált az előfizetők nyilvántartása. Hazánkban az első telefonközpont 1881. május 1-jén kezdte meg működését Budapesten. A legrégebbi fennmaradt budapesti előfizetői névsort 1882. február 1-jén adták ki.
A névsor eredetije ma is megtalálható a Telefónia Múzeumban (Budapest, I. Úri u. 49.)


A telefonkönyv most[szerkesztés]

A hivatalos előfizetői névsor kiadója a Magyar Telefonkönyvkiadó Társaság (MTT Kft.) 1991-ben alakult a magyar Telefonkönyvek és az Arany Oldalak szakmai telefonkönyv sorozat kiadására. Többségi tulajdonosa, a Nürnbergben (Németország) bejegyzett GfT GmbH. Utóbbi meghatározó alapítója a Müller Medien GmbH (Nürnberg), Németország piacvezető telefonkönyvkiadója, számos televízió és rádiócsatorna, valamint más kiadók birtokosa. A hivatalos telefonkönyvben megjelenő előfizetői listákat a vezetékes távközlési szolgáltatók adják át az MTT-nek megjelentetés céljából, míg az üzleti adatbázist, valamint a hirdetéseket az MTT szerkeszti. Az MTT által előállított nyomtatott és CD-ROM alapú távközlési névsorokat a vezetékes távközlési szolgáltatók térítésmentesen terjesztik előfizetőik körében.


Az MTT telefonkönyves története dátumokban

1991.08.23. Az MTT Kft. magyarországi bejegyzése

1991.12.14. Az első európai normákat követő Telefonkönyv (Budapest) megjelenése

1992.06.22. Az első megyei Telefonkönyv (Somogy) megjelenése

1994.08.11. Az első Városi Telefonkönyv (Sopron) megjelenése

1995.11.01. Az internetes távközlési névsorok indítása

1996.11.15. Faxtár szolgáltatás indítása

1997.06.01. Az első CD-ROM (Budapesti Telefonkönyv) megjelenése

2008.05.01. Az internetes távközlési névsorok megújítása


Telefonkönyv kiadványok[szerkesztés]


Budapesti Telefonkönyv

A legnagyobb példányszámban megjelenő telekommunikációs jegyzék Magyarországon, a főváros valamennyi egyéni és üzleti előfizetőjének évente aktualizált adataival, 1999 óta egy kötetben. A budapesti háztartások és hivatalok nélkülözhetetlen segédeszköze.


Megyei Telefonkönyv

A lakosság körében jól ismert és elterjedt információforrás egy megye egyéni és üzleti előfizetőinek betűrendben megjelenő adataival.


Városi Telefonkönyv

Helyieknek készült Telefonkönyv. Kiváló helyi információs és reklámhordozó kiadvány, egy adott település valamennyi egyéni és üzleti előfizetőinek adataival. A5-ös formátumban, helyi és regionális információkkal, térképpel, eseménynaptárral, menetrendekkel Magyarország közel 100 városában.


Nem minden telefonkönyv, ami fénylik!

Napjainkban egyre gyakrabban hallani arról, hogy megjelennek újabb és újabb cégek és kínálnak kedvező hirdetési lehetőséget különböző nem hivatalos névsorokban úgy, hogy a Magyar Telefonkönyvkiadó Társaságéhoz hasonló cég- vagy termékelnevezéseket használnak, amelyek - akarva vagy akaratlanul - könnyen megtéveszthetik és károsíthatják a hirdetőket. Hivatalos tájékoztató: http://www.mtt.hu/mtt/hirek/20080924/uegyfel-tajekoztato


Források, kapcsolódó oldalak

http://www.budapestfolyoirat.hu/telefonkonyv/

http://www.postamuzeum.hu

http://www.telefonkonyv.hu

http://www.mtt.hu

http://www.tcom.hu

http://www.muellermedien.de