Szerkesztő:Ralesk/NeoPhoneX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A NeoPhoneX a NeoPhone hívókártyás telefonszolgáltató SIP-alapú internetes telefonszolgáltatása, mely 2005 februárjában, a magyar piacon az elsők egyikeként indult.

A felhasználók száma májusban elérte a 10000 főt. Az év június-júliusában pedig roadshow-t tartottak Tatán, Mezőtúron, Sopronban és Velencén.

A szolgáltatás[szerkesztés]

A szolgáltatás igénybevehető szoftveres és hardveres IP-telefonnal is, amennyiben az támogatja az SIP protokollt.

A hálózaton belüli hívás díjmentes, a cég korábbi profiljának megfelelően viszont a szolgáltatás elsődleges célja a hálózaton kívülre irányított hívás, ami természetesen pénzbe kerül. Pénzt feltölteni lehet NeoPhone hívókártya hozzárendelésével illetve az OTP Bank révén rendelkezésre álló átutalással. A hívókártyás megoldás a cikk megírásának idején a virtuális számlán lévő pénzt lecseréli a kártyán találhatóval, nem hozzáad – így az átutalásos módszer javallott.

Hívást fogadni díjmentes, a szolgáltatásnak nincs havidíja.

Behívószám[szerkesztés]

Eredetileg a felhasználók a rendszeren belül kaptak egy hatjegyű, 7‐es számmal kezdődő telefonszámot, ezzel egymást hívhatják.

Kívülről ez a szám a budapesti 8888-181 szám tárcsázása után a NeoPhoneX telefonszám beírásával hívható. Vidéken hasonlóan helyi hívásként elérhető a 888-181 telefonszám. Ezek a számok külföldről is hívhatóak, csakúgy mint bármely más telefonszám, a budapesti tehát +3618888181

Sokan úgy vélik, ez a megoldás túl bonyodalmas. Valóban, egy teljes számot eltárolni pl. mobiltelefonban igencsak nehézkes, főleg, hogy a szám után várni kell az automata jelentkezésére. Egy teljes NeoPhoneX telefonszám például +3618888181p700000, ahol a p betű szünetet („pause”) jelent, amely Sagem telefonokon a vessző, a többi telefonon a * gomb hosszú nyomásával előhívható. Siemens telefonokon egyesek szerint működik a p három darab +-szal való helyettesítése, megint mások szerint nem.

A felhasználókat más SIP szolgáltatótól közvetlenül hívni nem lehetséges.

Pár éve minden felhasználó kapott egy 21-es számot, így a neophonex számok külső hálózatból történő hívása egyszerbűbb lett.

Hívás kifelé[szerkesztés]

Minden kifelé irányuló hívás elé tárcsázni kell a megfelelő előhívókódot, függetlenül attól, hol tartózkodunk helyileg.

A 00 előhívó, csakúgy, mint Magyarországon, a külföld hívásának kódja. Ezt az országkód, majd esetenként egy körzetszám, végül a telefonszám követi.

A 06 előhívóval magyar körzeteket lehet egyszerűen, a Magyarországon megszokott módon hívni. Fontos, hogy ezt földrajzi helyünktől függetlenül ki kell tenni, mert nem mindegy, hogy a 700000-es NeoPhoneX, vagy példának okáért a 700000-es soproni számot hívom. Budapesten kevésbé kétértelmű a dolog, hiszen ott hét számjegyűek a számok – mindenesetre egy budapesti szám hívása is 061-gyel kezdődik.

A szolgáltatás segélyhívásra, Kék és Zöld Szám, emeltdíjas szolgáltatások hívására nem alkalmas.

A szolgáltatás más SIP hálózatok közvetlen hívására nem alkalmas.

Külső linkek[szerkesztés]

Kategória:SIP szolgáltatók