Szerkesztő:Raczrobert/Mariahilfer Straße

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Mariahilfer Straße Bécs egyik leghosszabb és legismertebb bevásárlóútja. A belvárost köti össze a külső Penzing kerülettel. Nevét (Máriasegítő út) az egykoron Bécs elővárosából 6. bécsi kerületté alakult Mariahilf település nevéből.

Az út vonala[szerkesztés]

A Mariahilfer Straße a bécsi Nyugati Pályaudvar felől nézve

A bécsiek által Mahü-nek is nevezett útnak van egy felső (innere) és egy alsó (äußere) része. Ezek a nem hivatalos megnevezéseket azonban mind a köznyelv, mind a médiák használják, illetve a város tömegközlekedésében is használatosak.

Mariahilfer Straße felső[szerkesztés]

A Mariahilfer Straße a mariahilfi (6. kerület) Gabonapiacnál (Getreidemarkt), illetve a 7. kerületi Múzeumtéren (Museumsplatz) kezdődik a bécsi körút közelében a fent említett két kerület határaként, és az első rövid szakaszán erősen emelkedik egészen a Mariahilf Gürtelig.

Mariahilfer Straße alsó[szerkesztés]

Ez a rész a Mariahilfer Gürtelnél kezdődik és a Schloßallee-ig tart a város nyugati felében. Bár itt is számtalan üzlet található, ezen az útszakaszon még sincsenek nagy nemzetközi üzletek. Ezen a szakaszon közlekedik a villamos is, a sűrűbben lakott belső részen leváltotta a metró.

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Mariahilfer Straße, Vienna
A Wikimédia Commons tartalmaz Mariahilfer Straße témájú médiaállományokat.