Szerkesztő:Rámájanu/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Telegram
Telegram Android Lollipopon
Telegram Android Lollipopon

FejlesztőTelegram Messenger LLP
Első kiadás2013. augusztus
Operációs rendszeriOS, Windows, Android, Ubuntu
LicencGNU GPLv2 or GPLv3
[telegram.org A Telegram weboldala]

A Telegram Messenger ingyenes, felhőalapú üzenetküldő alkalmazás[1][2], mely elérhető az Android, iOS, Windows és Ubuntu[3] operációs rendszerű eszközökön. Az alkalmazással lehetséges üzenetek, videók, képek, matricák, linkek és bármilyen típusú fájlok küldése. Emellett a Telegram rendelkezik végpontok közötti titkosítást lehetővé tevő protokollal.

A Telegramot Pavel Durov orosz vállalkozó alapította és finanszírozza.[4] Az alkalmazás kliensoldali szoftvere nyílt forráskódú, de a legújabb verziókat a vállalat nem mindig publikálja azonnal.[5] Ezzel szemben a szerveroldali szoftver zárt forráskódú és jogvédett. A vállalat APIkat is kiadott a független fejlesztők részére. 2016 februárjában a Telegram bejelentette, hogy elérték a 100 millió havi aktív felhasználót, akik naponta 15 milliárd üzenetet küldtek az alkalmazáson keresztül.

A Telegram biztonságosságát sok kritika és egyszersmind dicséret[6] érte saját fejlesztésű titkosítási protokollja valamint a végpontok közötti titkosítás alapértelmezettségének hiánya miatt. Emellett terrorista szervezetek, mint például az Iszlám Állam, előszeretettel használják tagtoborzásra és propagandájuk terítésére mind a Telegramot, mind más titkosított szolgáltatásokat[7].

Története[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Telegram F.A.Q, "...making profits will never be an end-goal for Telegram."
  2. Why Telegram has become the hottest messaging app in the world, The Verge. Retrieved Feb 25, 2014. "Telegram operates as a non-profit organization, and doesn’t plan to charge for its services."
  3. List of Telegram applications, 2014. február 6.
  4. Telegram FAQ, 2015. augusztus 9.
  5. Latest commits from official repository (Android version). Github , 2016. április 10.
  6. http://hvg.hu/tudomany/20161025_facebook_messenger_viber_skype_feltorese_lehallgatas_amnesty_international
  7. http://hvg.hu/tudomany/20151119_Masok_is_csatlakoztak_az_ISIS_elleni_tota