Szerkesztő:Piplikóc/First Lego league

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sablon:Infobox sports league

A FIRST LEGO League ( FLL ) egy olyan nemzetközi verseny amelyet a FIRST szervez általános és középiskolások számára (9–14 éves korosztályban az Egyesült Államokban és Kanadában, 9–16 éves korosztályban mindenhol máshol). [1]

Minden év augusztusában, [2] a FIRST LEGO League tudományos és valós kihívást hirdet ki a csapatok számára, amely témában egy problémát és arra egy megoldást kell találni. [3] A verseny robotikai részét képezi a LEGO Mindstorms robotok tervezése és programozása a feladatok elvégzéséhez. A versenyzők megoldásokat dolgoznak ki a kapott különféle problémákra, majd regionális, nemzeti és nemzetközi versenyekre találkoznak, hogy versenyezzenek, megosszák tudásukat, összehasonlítsák ötleteiket és bemutassák robotjaikat.

A FIRST LEGO League a FIRST és a LEGO Csoport közötti együttműködés. Ezenkívül van egy FIRST Lego League Jr. nevű, kicsiknek szoló kutató, robot építő és programozó verseny is a 6-9 éves gyermekek számára.


A verseny részletei[szerkesztés]

A versenyszezon kezdetén a FIRST LEGO League hivatalos anyagokat küld minden regisztrált csapatnak, amely a verseny pályát is tartalmazza, LEGO elektronikus és mechanikus alkatrészekből áll, valamint útmutatásokat a pálya tárgyainak felépítéséhez (együttesen Verseny Csomag néven ismert, korábban a Pálya Felálítási Csomag). A csapatok megkapják feladatok listáját a „küldetések” névvel, amelyekkel tökéletesíteni kell az egyes modelleket a verseny pályán (pl. Egy modellből ki kell venni egy laza darabot, és egy másikba át kell helyezni). A FIRST LEGO League teljes szabadságot ad a csapatoknak a küldetések végrehajtásában, feltéve, hogy azokat egy programozott LEGO Mindstorms robot végzi, külső segítség nélkül. A robotnak két és fél perc áll rendelkezésére a küldetések végrehajtásához; amit Robot játéknak hívnak. Mindegyik csapatnak legalább 8 hetes felépítési ideje van a verseny pálya elemzésére, a LEGO Mindstorms robot tervezésére és felépítésére, és úgy programozására, hogy az adott küldetéseket bármilyen módon teljesítse. A robotnak autonómnak [4] kell lennie, és csak egy LEGO Mindstorms programozható blokkot és legfeljebb 4 motort tartalmazhat.

Az élő robotfutás, vagy a Robot Game mellett a verseny három további bírált szakaszból áll, azzal a céllal, hogy visszajelzést nyújtson a csapatoknak a FIRST League céljainak eléréséről. Az első bíráló szakasz, a Core Values [2] (csapat munka) célja annak meghatározása, hogy a csapat hogyan működik együtt, és hogy az FIRST LEGO League Core Values-et használja-e miközben minden mást csinál, vagyis az inspirációt, a csapatmunkát, a Gracious Professionalism és az együttműködést . Amellett, hogy megvitatják, hogy a csapatuk miként reprezentálja ezeket az értékeket, a csapatokat arra is felkérik, hogy végezzenek általában egy időzített csapat feladatot, hogy megnézhessék, hogyan működik a csapat egy új probléma megoldása közben. Másodszor, a robot felépítésben vagy a műszaki megítélésben [2] a csapat demonstrálja robotának mechanikai tervezését, programozását, stratégiáját és innovációját. A bírák célja, hogy megnézze, mit kell tennie a robotnak a Robotfutam során. Harmadsorban, a kutatásban [2] a versenyzőknek 5 perces prezentációt kell tartaniuk a jelenlegi kihívással kapcsolatos téma kutatásáról. A kutatás csapatokként előírt lépései, amelyek először azonosítják az adott év versenyének témájához kapcsolódó problémát, majd innovatív megoldást találnak ki azonosított problémájukra valami meglévő módosításával vagy valami teljesen új létrehozásával ("innovatív megoldás"), majd meg kell osztaniuk ezt a megoldást másokkal, például valós szakemberekkel, akik tapasztalattal rendelkeznek az éves kihívás témájában. [5]

Robot futam[szerkesztés]

Robot a 2007-es „Power puzzle” szezonból.

Amikor a hivatalos verseny elkezdedődk, minden csapat elhozza az előre megépített robotját, hogy versenyezzen a többi csapattal, az előre kiírt feladatok alapján. A csapat két tagja megengedett az asztalnál egy meccs alatt; azonban szükség esetén kicserélhetik magukat. Súlyos probléma esetén, például az egész robot leállása esetén, az egész csapat ott lehet az asztalnál, amíg a probléma fennáll. A tagok a verseny során nem hozhatnak további robotokat vagy elemeket más asztalokról a pályára.

A robot egy „bázis” jelöléssel ellátott területről indul, egy fehér területen az asztal bal sarkában. Alapjában véve két csapattag érintheti meg a robotot és indíthatja el a programot. Ha a csapat megérinti a robotot, miközben az a bázison kívül van („megszakítás”), a játékvezető büntetést szab ki, amely 5-pontos levonást eredményez. Ezek LEGO modellek, amelyeket az idő letelte után kivonnak a végső pontszámból, ha a végéig megmaradnak, ösztönözve arra a csapatokat, hogy ne szakítsák meg a robotot. A robotnak nem szükséges visszatérnie a bázisra. Egyes csapatok befejezték az összes küldetésüket anélkül, hogy visszatértek a bázishoz a küldetésre szabott idő alatt. Valójában a 2008–2009-es, [6] 2009–10, [7] 2011–2012 és 2012–13 kihívások során pontokat adtak, ha a robot az idő végén két meghatározott terület egyikében volt - az alapot nem számítva.

A résztvevők robotokat készítenek, példál ilyen készletekkel.

Az FIRST LEGO League csapatok a LEGO Mindstorms [8] készletekkel készítik robotjaikat. A robotok programozása a blokk-alapú programozási környezet egyikével történik: a hivatalos EV3 szoftver, a hivatalos NXT-G szoftver (ma elavult) vagy a Robolab . Mindezeket Labview alapján építették.

Események[szerkesztés]

A világ különböző részein lévő csapatoknak eltérő idejük van a robot felépítésének elkészítésére, a kvalifikációs versenyek változó időpontjai miatt, de a „Global Challenge Release” -tól (Globális Feladat Kiadása) számítva legalább 8 hétnek kell eltelnie (az a dátum, általában augusztus elején van, amikor a küldetések és a kutatási projekt részleteit a nyilvánosság számára elérhetővé teszik). A FIRST LEGO League versenyzői hasonló időpontban versenyeznek mint a [1]FIRST Robotics Competition versenyzői, Magyarországon általában novembertől január elejéig. A 2018-2019-es szezonban közel 320 000 versenyző vett részt 40 000 csapatból [9] a világ minden tájáról. A verseny kezdeti szintjét egy társult partner szervezet (általában egyetemek) irányítja - hazánkban a HANDS on TECHNOLOGY e.V. [2] - amelyet egy társult vagy operatív partner képviselő vezet. A Partner teljes ellenőrzést gyakorol a régiójában található hivatalos versenyek felett. A régióhatárokat az FIRST határozza meg. A legtöbb partner kétlépcsős rendszerrel rendelkezik; A csapatok először egy „selejtezőn” vesznek részt, és ha bekerülnek az első 1/2 helyre (régiónként változik a nevezett csapatok száma szerint), és mindhárom bírált területen jól teljesítenek, akkor ajánlatot kaphatnak a következő versenyszintre történő eljutáshoz, amely leggyakrabban regionális szintű verseny. Egyes területek háromszintűek, és állami bajnokságot is alkalmazhatnak. [10] [[Kategória:Lego]] [[Kategória:FIRST]]

  1. Welcome to FIRST LEGO League. FIRST LEGO League. [2009. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 15.)
  2. a b c d Start a Team. FIRST. (Hozzáférés: 2011. június 19.)
  3. What is FLL?. [2016. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 24.)
  4. Students use robots during "Mission Mars" at LEGO League tournament. FIRST. [2011. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 9.)
  5. FIRST LEGO League Judging Rubrics. (Hozzáférés: 2017. augusztus 7.)
  6. Climate Connections: Mission, Field Setup, Rules, and Project. FIRST. [2015. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 7.)
  7. Smart Move: Missions, Game Q&A, Field Setup, Project. FIRST. (Hozzáférés: 2011. augusztus 7.)[halott link]
  8. Welcome to FLL. FIRST. (Hozzáférés: 2011. június 18.)
  9. Hatás. FIRST. (Hozzáférés: 2019. augusztus 4.)
  10. FIRST LEGO League Coaches' Handbook. (Hozzáférés: 2017. augusztus 7.)