Szerkesztő:Perfectmiss/Nevezetességi irányelv (szépségverseny-győztesek, modellek)/Esszé a nevezetesség alapjáról

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez az esszé arról szól, hogy a nevezetességi irányelv-javaslatba bekerült feltételeknek mi az indoklása, azaz miért (automatikusan) nevezetes egy adott szépségverseny-győztes.

Jelen sorok írója (Perfectmiss) csak a szépségversenyekben járatos, a modellek terén nem, bár néha átfedés van a két terület között, ezért az irányelv-tervezetnek csak a szépségversenyekre vonatkozó része következik most:

A playmate és modell szakasz javaslatokra vár!

Szépségversenyek[szerkesztés]

Bevezető: kis szépségverseny-kalauz :)[szerkesztés]

Az angol Wikipédia módszere csak félig-meddig használható e célból. Ott van Szépségverseny Műhely, ami koordinálja a munkát, de Nevezetességi irányelv nincs a témában. Azt biztos, hogy nem csak a nagy nemzetközi versenyeknek, de a nemzetieknek is van cikkük (persze még nem mindegyiknek). A nemzetközi versenyek győzteseiről van cikk, a nemzeti győztesekről hol van, hol nincs, egészen véletlenszerűen kiválasztva azokat, akiknek van, és soknak az angol Wikipédiától "megszokott" 1 mondatos, nálunk szubcsonknak minősítendő formában.

A témában külön probléma, hogy maguk a versenyek sem esnek egyforma megítélés alá. Ezen az értendő, hogy a "szakirodalom", ami jelen esetben az ilyen versenyek rajongói táborának közös véleményét jelenti, a Négy Nagy (angolul Big Four) versenyt tekinti említésre méltónak, a többi csupán másodvonalbelinek számít. A Négy Nagy csoportja azért csupán rajongói konszenzus alapján alakult ki, mivel a nevezett 4 verseny egymás afféle konkurenciája, így sokáig mindegyik úgy viselkedett, mintha a másik három nem is létezne, és az övék lenne "a" szépségverseny (speciális magyar nevén: világszépe-választás). Egyszóval egyik nagy verseny sem nevezi saját magát a Négy Nagy egyik tagjának.

Nyomtatott szakirodalom a témában nincs, ne is keresse senki. Ha csak a bulvársajtót nem vesszük ide, de azok - főleg a magyar - rendszeresen keveri a szezont a fazonnal, például a legfrissebb Miss Universe Hungary győztesét Miss World Universe-ként aposztrofálták, (a Miss World és a Miss Unvierse két különböző verseny), ami kb. úgy hangzik, mintha egy sportolót olimpiai-világbajnoknak hívnának, pedig az olimpia és a világbajnokság az kettő.

Nemzetközi versenyek[szerkesztés]

A Négy Nagy a versenyek történelme (milyen régóta működik), szervezése (szponzorok, lebonyolítás minősége), a verseny célja (jótékonyság), hírneve (tévé közvetíti sok-sok országban), résztvevő országok száma (sok), nemzeti verseny megléte, ami speciálisan arra a versenyre küld jelöltet, alapján alakult ki, és a következő versenyekből áll:

  • Miss World, 1951-ben alakult, angol szervezésű, fő cél a jótékonyság, alapított már kórházat is, és - bár forrást hiretelen nem tudok rá :-) - az olimpia után a második legtöbb országban közvetített és nézett esemény, nálunk is sokszor közvetítették. Magyar lány először 89-ben indult rajta. A résztvevő országok száma már több, mint 100, és követelemény az adott országban hazai verseny szervezése. Különösen Európában népszerű verseny, sok európai győztessel.
  • Miss Universe, 1952-ben alakult, amerikai szervezésű, kimondva-kimondatlanul az előző konkurenciájaként. Jelenleg az NBC és Donald Trump a tuladonosa. Fő célja a jótékonyság, azon belül is az Aids, de a győztes(ek) rengeteg társasági eseményen (díjkiosztó, gálák) is részt vesznek. Azért írom, hogy győztesek, mert Trump és az NBC bírja a Miss USA és a Miss Teen USA versenyt is, és e három verseny győztese 1 évig New Yorkban él, közös lakásban, és nagyon sokszor közösen vesznek részt a fent említett eseményeken. A résztvevő országok száma 80 körüli, főleg az amerikai kontinensen népszerű, általában latin-amerikai lányok nyernek, európai utoljára 90-ben. Szintén sok országban közvetítik, nálunk is sokszor közvetítették. Magyar lány először 92-ben indult rajta.
  • Miss International, 1960-ban alapították japánok, az előző kettő konkurenciájaként, mára kissé megkopott, de még ott van a Nagy Négy között. A legkevesebb sajtóvisszhangja van. Magyar résztvevő csak kétszer volt, utoljára 91-ben.
  • Miss Earth, 2001-ben indították a Fülöp-szigeteken. Célja a környezetvédelem, egyre népszerűbb verseny, egyre több országot vonz, bár egyes vélemények szerint az intelligenciát túlzottan is fölébe helyezik a szépségnek. :-). Profi szervezésű esemény, a megalapítása után kezdték el a szakmai rajongók ezt a 4 versenyt a Nagy Négy-nek nevezni. Az első három versenyen volt magyar résztvevő, aztán pár évig nem, idén lesz a harmadik év, hogy zsinórban megint van induló.

A versenyek győztesei több-kevesebb sikerrel kapaszkodnak bele a hírnévbe, amit a győzelemmel nyernek (de szépen írtam. :)). Van, aki saját hazájában keresett modell lett vagy tévés személyiség; jól menő üzletasszony; volt, aki visszavonult a magánéletbe, de volt, aki politikai karriert futott be és kormányzó lett, majd indult Venezuela elnöki tisztjéért Hugo Chavez ellen. Többen színésznők lettek, az indiaiak karriert futottak be és díjakat kaptak Bollywoodban.

A többi versenyek (és akadnak szép számmal) szervezésben, hírnévben messze-messze elmaradnak a fentiek mögött, a győzteseik legfeljebb akkor érdemelnek cikket, ha a győzelmen kívül mást is elértek.

Ebből kifolyólag szerintem a fenti 4 verseny győztesei automatikusan nevezetes. Ez jelen pillanatban 59 fő (Miss World) + 58 fő (Miss Universe) + 50 fő (Miss International) és + 9 fő (Miss Earth) cikket jelent, amiből kettő van megírva (Hil Hernandez és Aishwarya Rai), az egyiket én követtem el. Persze nem kötelező és főleg nem azonnal megírni, csupán, ha megíródnak, akkor a győztes, akiről íródott, nevezetes, külön vizsgálat nélkül.

A többi másod- sőt sokadvonalbeli versenyek közül a verseny cikkét meg lehet írni az alábbiakról: Miss Intercontinental, Queen of the World, Reina Sudamericana (Miss Dél-Amerika), International Queen of Coffee. Szépségversenyológiai kultúrtörténeti kalandozásom során úgy vettem észre, hogy talán még ezeknek van valamelyes nagyobb, bár inkább helyi jellegű visszhangja. A többi verseny kritikán aluli szervezésű, visszhangja nincs, vagy - mondjuk így - másodvonalbeli szépségeket tud csak felhajtani, akik bizonyos karrier szempontjából tartják érdemesnek a jelentkezést (pl. férjhezmenés valamelyik zsűritaghoz, stb.). :-) A győzteseik nem érdemelnek külön cikket, ha csak mást nem csináltak pluszban.

Külön fejezet a Miss Európa, de csak azért, mert ez az egyetlen verseny, amin már nyert magyar induló, ráadásul kétszer. Szerintem már csak ezért is, a Miss Európa-győztesek is lehetnek nevezetesek.

Nemzeti versenyek[szerkesztés]

Ahogy fentebb írtam, a Miss World és a Miss Universe megköveteli, hogy legyen nemzeti verseny abban az országban, ahonnan a versenyző jön. A nemzeti verseny szervezőjének ezen versenyek licenceit kell megvennie, ami alapján a versenyt szervezi. Ez a licenc mondja meg, hogy hány éves lehet a jelölt, milyen magas, milyen típusú fotók megengedettek (pl. pornó kizárt, de egy-két, még a verseny előtt készült lengébb fénykép a Universen elmegy, a Worldön már kevésbé, de ez az adott esettől is függ. A túl lenge lányokat kizárják.)

Némely országban egy szervező birtokolja mindkét licencet, és egy versenyt szervez, aminek a győztese megy mindkét versenyre, a World-re és a Universe-re is, ilyen pl. a Miss Dél-Afrika verseny. Van olyan, ahol két különböző szervező szervez, az egyik a Worldöt, a másik a Universe-t, (ilyen pl. Csehország), ebben az esetben a két versenynek két külön neve van. Van, hogy ugyanaz a szervező szervez két külön versenyt, ilyen volt nálunk 2007-ig, amig Fásy Ádámé volt mindkét licenc, de külön versenyeket szervezett Miss World Hungary és Miss Universe Hungary néven, és van olyan, hogy egy verseny van, de több győztessel. Ilyen a Miss Venezuela, ahol a 3 győztes a Universe, World és International versenyen vesz részt, és ilyen van 3. éve nálunk is a Királynő címmel az RTL Klubon, ahol a győztes megy a Worldre, az "udvarhölgyek" pedig a Universe-re és az Earth-re. Egyszóval a nemzeti versenyek rendszere vegyes.

Véleményem szerint azon nemzeti versenyek ütik meg a nevezetességi szintet, amik a fenti Nagy Négy versenyre küldenek versenyzőt. Van több olyan ország, ahol ugyan van országos verseny, de csak úgy "bele a levegőbe", és nem küldik a győztest semmilyen nemzetközi versenyre. Az ilyen verseny - szerintem, és legalábbis egyelőre - nem nevezetes. Ugyanakkor van olyan ország is, ahol van Miss X ország verseny, aminek a győztese nem megy sehová, és van külön verseny a fenti 4 nagy verseny valamelyikére. Ilyen pl. Olaszország, ahol Miss Italia csak úgy van, nem küldik tovább versenyezni, ezért ez a verseny nem nevezetes.

A nemzetközi versenyeken a győzelmen kívül még eredménynek számít, ha a 80-100 indulóból valaki bejut a legjobb 15-20-ba (középdöntő), vagy tovább (legjobb 5-10), ezért az a javaslatom, hogy a nemzeti versenyek győztesei (pl. egy Miss Franciaország címet viselő lány), csak akkor legyen nevezetes, és legyen önálló cikke, ha legalább a nemzetközi verseny középdöntőjéig eljutott.

Van néhány olyan cikk, ami olyan versenyzőkről szól, akik nem a szépségkirálynői múltjuk, hanem egyéb ok miatt nevezetesek, de a cikkükben meg van említve a szépségverseny is, pl. Halle Berry, aki az USA-t képviselte a 85-ös Miss Worldön és 5. lett, majd Oscar-díjas színésznő, vagy Vanessa Williams, aki Miss America volt, majd énekesnő és színésznő.

Ezenkívül valaki írt Carolina Izsákről (magyar származású Miss Venezuela) cikket, de mivel ő középdöntős lett a Universen, az általam felállított nevezetességi faktor miatt - szerintem - maradhat a cikke.

Magyar versenyek[szerkesztés]

Mivel a magyar versenyek mégiscsak a mi kutyánk kölykei, ezért a szerintem nevezetesekről már rég megírtam a cikket. :-) (Miss World Hungary, Miss Universe Hungary, Miss Earth Hungary, Miss Balaton, Miss Hungary, valamint egy lista a balatonfüredi Anna-bál szépeiről az Anna-bál cikkben). Kivétel a Miss Balaton Fővárosa, ami szerintem nem nevezetes, nem is én írtam, és még vacillálok, felrakjam-e törlésire.

A magyar győztesekről elvétve van cikk (pl. Freire Szilvia, Sándor Orsolya, Balogh Edina, Molnár Csilla, stb.) ezeket nem én írtam, de a véleményem az, hogy mivel hazai versenyek, legyenek a győzteseik nevezetesek (kivéve az Anna-bálosok).

A győztesek, akikről már van cikk[szerkesztés]

Azon szépségverseny győztesek listája, akikről már van cikk, megtekinthető az allapomon, versenyekre bontva. Ugyanitt látható az is, hogy kikről nincs még: User:Perfectmiss/Miss. Szintén ugyanitt látható a fentiek szerinti nemzeti versenyek listája is kontinensenként. Még egyikről sincs cikk.