Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Pecsorokseg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Pécs\Sopianae Örökség Nonprofit Kft.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata örökség kezelési és menedzsment stratégiájának végrehajtására 2002-ben önálló társaságot hozott létre. A Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft. kiemelt feladata az UNESCO világörökségi listára felkerült IV. századi római kori Pécs (Sopianae) ókeresztény temetojének és közvetlen környezetének, a Szent István térnek a menedzsmentje,

- a város történelmi épített és kulturális örökségi értékeinek a bemutatása, megismertetése a lakosság, kiemelten az ifjúság és a városba látogató turisták körében;

- a védelem, a helyreállítás és a tudományos feldolgozás koordinálása az érintett tulajdonosok, kezelok és felhasználók között;

- a hasznosítás és üzemeltetés koordinálása, valamint az egyensúly megteremtése az emlékegyüttes turisztikai látogatása, bemutatása, valamint a területhasználók és az ott élők igényei között.

E feladatok ellátása érdekében a társaság szorosan együttműködik a Baranya Megyei Önkormányzattal, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságával, a Pécsi Püspökséggel, a Magyar Államkincstárral. Partnerkapcsolatot épít ki a Pécsi Ókeresztény Sírkamrák Megmentéséért Alapítvánnyal, a Dómmúzeum Alapítvánnyal, a Középkori Egyetem Alapítvánnyal, a Baranya Megyei Idegenvezetők Egyesületével, a Civil Közösségek Házával, a Pécsi Tudományegyetemmel, támogatókkal és pártoló tagokkal. Emellett munkakapcsolatokra törekszik a megyei, regionális és országos, az örökségvédelemben és hasznosításban érintett szakmai és civil szervezetekkel. A Kht. tevékenységét európai partnerségben, európai jól bevált tapasztalatok alapján végzi. Ebben jelentős szakmai és anyagi támogatást is nyújt az A.V.E.C. Egyesület (Európai Kulturális Városok Hálózata), melynek Pécs egyik alapító tagja, s évek óta elnöke, európai koordinátora.

A Kft. eddigi öt esztendős fennállása során számos tevékenységgel vetette meg alapjait népszerűsítő, pedagógiai munkájának. Kiadványokat készített, táblákat állított fel az ókeresztény emlékek jelölésére, rendszeresen Hírlevelet jelentet meg, folyamatosan szervezi a város idegenvezetőinek a továbbképzését, szakköri foglalkozásokat indított az ókeresztény témában, szakmai konferenciákat szervezett. 2004 februárjától a Baranya Megyei önkormányzat Közgyűlése is résztulajdonosa, fenntartója a társaságnak.

A Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal Regionális Fejlesztés Operatív Program Irányító Hatósága Regionális Fejlesztés Operatív Programjának keretében 2004-ben a Pécs/Sopianae Örökség Kht. „Pécs világöröksége, turisztikai vonzerő fejlesztése” c. pályázatával 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Unió társfinanszírozásában, az Európa Terv keretében, amiből megvalósulhatott a Cella Septichora Látogató Központ.


Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft. Pécs, Szent István tér 17.

"A közhasznú társaság feladatai az alapító okirat szerint: Pécs város történelmi épített és kulturális örökségének megismertetése, a védelem és a helyreállítás koordinálása az érintett tulajdonosok, kezelők és felhasználók körében."