Szerkesztő:Patakibf/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Haworth irodabútorok tervezésével és gyártásával foglalkozó cég, melynek profiljába beletartoznak a térelválasztó panelek, üvegfalak, asztalrendszerek, irodaszékek, tárolók és egyéb irodai kiegészítő bútorok. A családi tulajdonban és a család vezetése alatt álló cég központja a Michigan állami Holland városban található, (USA). A Haworth több, mint 120 országban van jelen közel 600 értékesítési ponttal. A cég forgalma 2007-ben 2,1 milliárd USD volt, amelyből az európai gyárak 400 millió USD-t teljesítettek. A Haworth négy európai fő márkája a comforto (német gyártású irodaszék), az art.collection (vezetői bútor, tárgyaló), a dyes (német gyártású irodabútor családok) és a castelli (olasz gyártású/tervezésű bútorok).

Történet[szerkesztés]

A céget 1948-ban alapították “Modern Products” néven. 1954-ben a Modern Products az irodai környezetre koncentrált és kifejlesztette a mai panelrendszerek elődjeként a moduláris irodai térelválasztókat.

1976-ban a Modern Products nevet Haworth-re változtatták és a cég egyre inkább az irodai bútorrendszerekre összpontosított. Az 1980-as évek elején, az allegani (en:Allegan) (Michigan) gyáregység megépítésével az irodai székek is bekerültek a termékkínálatba és így már teljes irodai berendezéseket tudott a cég ajánlani. A század vége felé a Haworth erőteljesen terjeszkedni kezdett Észak-Amerika, Európa és Ázsia felé. A következő két évtizedben rengeteg termékújdonságot dobott a piacra, mint például a panelekbe rejtett kábelezést. A Michigan-i központú vállalkozás az elmúlt 25 év során nemzetközi méretűvé fejlődött a világ különböző pontjain található termékfejlesztésnek, illetve gyártóbázisnak köszönhetően.

1996-ban a legnagyobb konkurenciát, a Steelcase-t bűnösnek találták a Haworth szabadalmának megsértésében, így 211,5 millió dollár kártérítést kellett fizetnie.


A vállalkozás forgalma 1994-re elérte az 1 milliárt dollárt és 2000-re a 2 millió dollárt is meghaladta, dolgozóinak száma pedig mára már a 9000 főt súrolja. Európa minden országában közvetlenül, vagy kereskedői hálózaton keresztül jelen van a Haworth, hét országban rendelkezik fejlesztéssel és gyártással, további négy országban saját értékesítési szervezettel. Európai vezető márkái - az art collection, a castelli, a comforto és a dyes - már több, mint 100 éves múltra tekintenek vissza. A budapesti értékesítési szervezet 1995 óta működik.


Az alapító Gerrard Wendell (G.W.) Haworth 2006. október 25-én, 95 éves korában hunyt el. Nevét viseli a michigani Haworth College of Business főiskola és haláláig járt a Western Michigan University (en:Western Michigan University) öregdiákjai közé is. 2010-ben fia, Dick Haworth nyugdíjba vonulása után unokája, Matthew Haworth lett a cég elnöke.

Tulajdonos[szerkesztés]

A Haworth a mai napig családi kézben lévő vállalkozás, amely a világ második legnagyobb irodabútor gyártójává fejlődött az elmúlt 60 évben.

Irodalom[szerkesztés]

A Haworth Története
Funding Universe írása a Haworth-ről
A Wikipedia angol nyelvű oldala

Külső hivatkozások[szerkesztés]

[[Kategória:Magyarországi cégek]]