Szerkesztő:Pallor/Karbantartás/Egyetemek és főiskolák/Leírás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A magyarországi egyetemek és főiskolák rendezésére azért volt szükség, mert számos korábbi főiskola és egyetem nem szerepelt sem a magyar Wikipédiában, sem a Wikidatában. Így az ezekhez az intézményekhet kötődő személyek - hallgatók és tanárok - életrajzi cikkeiben, illetve Wikidata-elemeiben nem lehetett linkelni vagy az összeköttetést létrehozni. Problémát jelentett - és jelent ma is -, hogy a {{Személy infobox}}(?)-ban a Wikidatából behívott adatok az intézmény legutolsó, ma hivatalos nevét mutatják, miközben sok esetben arra lenne szükség, hogy egy korábbi név szerepeljen ott.

Például, ha valaki a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, akkor az infoboxban a Budapesti Corvinus Egyetem név jelenik meg, vagy a Ho Si Minh Tanárképző Főiskola végzettjeinél az Eszterházy Károly Egyetem (mint jogutód) mutatkozik. Ilyenformán az eredeti végzettség nehezen visszakövethetővé vált, ráadásul előfordult: a főiskolát végzettek egyetemi diplomát "kaptak" a Wikipédián - ami nem egyszerűen szerencsétlen, hanem pontatlan is. Gyakori volt, hogy ha például valaki az 1980-as években az Államigazgatási Főiskolán végzett, de mivel ilyen szócikk és Wikidata-elem nem volt, az illetőt a Nemzetvédelmi Egyetemmel kötötték össze, mert - mint jogutód - csak ez szerepelt szócikként és Wikidata elemként is. A vidéki orvosegyetemek végzetteit az adott városban ma működő tudományegyetemekhez kötötték, mert nem volt sem szócikk, sem Wd-elem a vidéki orvosképzés intézményeiről.

A "rendrakás" időszaka alatt létrejött több önállóságát vesztett magyar egyetem szócikke (és Wikidata-eleme is). Ezzel lényegében az 1945 után működő valamennyi hazai egyetemi szintű képzési helynek van szócikke és Wikidata-eleme is.

Létrejött néhány főiskola és speciális képzést nyújtó oktatási intézmény szócikke is:

És létrejött továbbá szinte az összes valaha volt főiskola Wikidata-eleme, illetve a ma is működő jogutód intézmények névváltozásai az adott Wikidata-elemen viszonylagos pontossággal jelölve lettek (a Magyar Közlönyök alapján). Sikerült megállapodni a felsőoktatási karok, tanszékek szócikkei elnevezésének kérdésében, ezzel egységes írásmóddal jelölni ezeket a fakultásokat. A megállapodásnak megfelelő írásmódhoz való igazítás még most is folyamatban van, a hazai karok és tanszékek elemeinek és szócikkeinek listája az egyetemek műhelye aloldalán található.

A megíratlan szócikkű, magyar egyetemi rektoroknak is létrejött a Wikidata-eleme, így a világ összes kapcsolódó szócikkében egységesen mutatkoznak az intézményvezetők. Sok rektornak nincs megírva a szócikke, az ezt mutató lista itt található. Értelemszerűen a későbbiekben követni kell a változásokat, és a Wikidatában javítani, ha a rektor személyében változás áll be. Tekintettel a nagyszámú megíratlan szócikkre, a főiskolák, a karok és tanszékek esetében ugyanezt a frissítést nem végeztem el.

Kiket érint?[szerkesztés]

A Wikidatában 20 ezernél is több olyan elem szerepel, ami magyar állampolgárságú személy adatait tartalmazza (2019. március 16-án: 22 988). Közülük mindössze 3231-nél (14 százalék) szerepel valamilyen adat a személy iskoláiról. Elsősorban őket érinti, hogy pontosan szerepel-e a végzettség helye. Ennek a 3231 adatlapnak a 43 százalékánál szerepel konkrét évszám is a végzettségnél, vagyis ennyi infoboxban jelnne meg helyesen az intézménynév, ha egy további fejlesztés is megvalósul.

További fejlesztés[szerkesztés]

Amire még szükség van, az a {{személy infobox}}(?) iskolákat mutató sora megjelenítésének javítása. Itt arra lenne szükség, hogy az adott személy diplomaszerzése évében érvényes intézménynév mutatkozzék az infoboxban. Hasonló segítség létezik a településnévnél: ha a személy születésekor máshogy hívták a települést, akkor ott helyesen jelenik meg a név, mert a település Wd-eleméből ki tudja olvasni annak korábbi neveit. Egy ilyen fejlesztés segítene a végzettséget adó felsőoktatási intézmény nevének megjelenítésénél is.

Ez a fejlesztés 2020. június 12-én megtörtént.