Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Nlsf lovassportok/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kaizinger Balázs[szerkesztés]

lovastusa sportoló[szerkesztés]

2022. világbajnokság Pratoni
Fotó: Tomas Holcbecher

Eredményei röviden:

2006. Felnőtt lovastusa országos bajnok

2007. Felnőtt lovastusa országos bajnok

2008 bronzérmes a Felnőtt Lovastusa országos bajnokságon

Lengyel Nagydíj második helyezett

Fiatal Lovak Világbajnokságának rendszeres résztvevője

2023. kvótát szerzett a párizsi olimpiára

2024. minősülést szerzett az olimpiára

Biográfia[szerkesztés]

Több sportágat is kipróbált a szülővárosában, Zalaegerszegen. Tizenévesen leginkább reményteljes tőrvívónak tartották, de nem szeretett futni. Ezért az egyik nyáron édesanyja elvitte egy csácsi lovastáborba, ahol azonnal elkezdett hisztizni, mert annyira félt a lovaktól.

Azután csak felimádkozták az egyikre, majd az óra végén az oktató megkérdezte: hány éve lovagol a gyerek?

1991-től a rádiházi ménesben, a lovastusa akkori központjában gyakorolt tovább négy éven keresztül, Török László mentorálásával, edzői Grózner Szilárd, Gecse Csaba, Mámorosi Gyula voltak.

Később mezőgazdasági szakközépiskolásként a kaposvári lovasakadémián példaképe, Schaller Gábor illetve Haál Gábor és Léber József támogatásával versenyzett.


2000 őszétől egy ősi magyar fajtával, a gidránnal versenyzett Jónás Sándor menedzselésével.

20 évesen Schaller Gábor vitte ki a marócpusztai gidrán ménesbe és szép hat éve volt ott: világkupa döntőre is minősült egy gidránnal. Nem a fajtán és a szponzoráción múlott, hogy nem jutott ki az athéni olimpiára. A saját lovastudása és a mögötte állók gyakorlata volt akkor véges.


2015-ben költözött ki Németországba Jónás Sándor invitálására, mert úgy gondolta, csak ott lehet szakmailag fejlődni, ahol ezt profi módon, világszínvonalon űzik. A baracsi kisbéri ménes volt az utolsó itthoni munkahelye, tulajdonosától Kakas Antaltól, aki két lovat is kapott az induláshoz. A németországi évek rengeteg munkával, lemondással és tanulással teltek, a lovászmunkától kezdve, belovagláson át mindenfélét dolgozott a lovakkal.


Klaus Bockmeyer istállójában dolgozott 2017-ben, amikor  felfigyelt Cloverre, ezt a tehetséges heréltet a kezdetektől ő lovagolta. Annyira jól teljesített és fejlődött, hogy elkezdte keresni a lehetőségeket, hogy tudna támogatót szerezni a megvásárlására. A németek is felfigyeltek már rá. Megkereste Szebényi Dánielt, aki támogatta az elképzelésében és segített, természetesen ez sok munka volt, így leírva roppant egyszerűnek tűnhet. Ennek eredménye látható, a Magyar Lovassport Szövetség megvásárolta a lovat, ezzel egy óriási terhet vett le a válláról, hiszen így nem kellett azon aggódnia, mikor adják el alóla. A ló tehetsége felcsillantotta az olimpiai szereplés lehetőségét.

Amíg folytak a tárgyalások és dolgoztak itthon azon, hogy tudnák megvásárolni, részt vettek a Bundeschampionaton ahol 6 éves ló kategóriában harmadik helyezést érték el. Aki kint él pontosan tudja, mekkora szó ez, külföldiként egy tradicionális német versenyen óriási indulólétszámmal… Egy kikötés volt, olyan helyre kell költöznie a lóval, ahol komolyabban tud vele készülni. Ekkor ment el Warendorfba Martin Plewa-hoz.

Fülöp Sándorral, dr. Jármy Miklóssal, kereste meg őt, hogy szakmai segítséget adjon. Talált magának egy hozzá közeli helyen lovász munkát.

2019-ben Fiatal Lovak világbajnokságán hat éves kategóriában 2019-ben 27. helyen végeztek. 2020-ban már nem vitte el, mert a hét éveseknek való pályák már túlkérték volna a lovat.

A versenyzési lehetőségek, melyek három csillagra kellettek volna, abban a régióban nem voltak meg, vagy nagyon komplikált volt ezért el kellett onnan költöznie oda, ahol ez nem probléma.

Ezt az időszakot úgy oldotta meg, hogy Andreas Dibowskihoz ment át tréningezni a verseny előtti hónapban (2-3 óra út a szerk.)

2020. októberében már CCI3*-L (hosszú három csillag) kategóriában versenyzett a lóval a szűkös felkészülési lehetőségek ellenére is, majd Balázs csatlakozott az Olimpiai Fejlesztési Programhoz, ami biztos anyagi és technikai hátteret biztosított számára az olimpiai kvótaszerzéshez

2021 májusában Baborowkoban CCI4*-S, Le Pin au Haras-ban 3*-L, majd utolsó versenyük októberben a Világkupa-döntő, Boekeloban volt, az hosszú négy csillagra volt kiírva. A versenyek nagy részén arra törekedett, hogy a ló ne legyen csúcsra járatva, inkább a határon mozogjanak, csak pont annyit csináljanak, amennyit kell, hiszen nem az a cél, hogy minden versenyt megnyerjenek. Clover végig jól teljesített.

2021. telén eljött Martin Plewa-tól, elköltözött egy privát ugróistállóba, ott fiatal méneket lovagolt és készített versenyre – vizsgára délelőtt, délután pedig egy másik istállóba járt át.

2022-ben a VB-n való részvétel volt a kitűzött rövid távú cél, a minősülés mellett. Pratoni előtt már egyszer - egyszer Elmar Lesch segítségével készült.

Közel 25 év kihagyás után végre újból szurkolhattak magyar lovasnak a világbajnokságon, sikerült a részvétel.

2022 novemberétől Elmar Lesch istállójában folytatta a lovaglást.

Lesch úr nem csak világhírű szakember, de kereskedőistállója is az. Úgy gondolta, itt több lehetősége lesz a fejlődésre, mind a lovak mind az edzések tekintetében.

Időközben pedig 2021-ben az Olimpiai Fejlesztési Program vásárolt neki egy másik lovat is, Herr Cooles Classico-t, mert mindig ment a gondolkozás a bizottság részéről, hogy jó lenne, ha lenne egy másik lova is erre a célra, egy idősebb, akivel szintén tud versenyezni.

A sportjog - vásárlás, speciális elemei és a rizikófaktor nagysága miatt a lovastusában nem jellemző, nincs kialakult menete, így maradt a vétel. Ebben a szakágban is borsos ára van egy három csillagon stabilan teljesítő, de nagyobb képességű lónak, végül találtak egyet, ő Herr Cooles Classico.

A nagyon jó képességű, kemény, jó állóképességű de nem egyszerű lovaglású lólovasával már rendszeres résztvevője volt abban az időben három csillagos versenyeknek, de a szabályok miatt vele újból le kellett minősülnie erre a kategóriára, közben pedig folyamatosan tréningeztek, azóta pedig már megszerezte vele az olimpiai kvalifikációt is, melynek sporttörténelmi jelentősége van, hiszen 29 év kihagyás után ismét lesz magyar lovas résztvevője az olimpiának Párizsban.

Fotó: Aleksandra Zietak
Fotó: Aleksandra Zietak