Szerkesztő:Nagy Elek Lexholding/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nagy Elek

Nagy Elek
Készítette: Pálmai Balázs 2022
Készítette: Pálmai Balázs 2022
Született1952. október 7. (71 éves)
Kolozsvár
Nemeférfi
Állampolgárságamagyar, román
Nemzetiségemagyar
FoglalkozásaÉpítész, üzletember
IskoláiIon Mincu Építőművészeti Egyetem (1977) - Építőművész Közgazdasági Egyetem Továbbképző Intézet & London Business School (1997) - Master of Business Administration
SablonWikidataSegítség

Nagy Elek (Kolozsvár, 1952. október 7. -) építész, üzletember

2009 óta a Monacói Hercegség tiszteletbeli konzulja Magyarországon[1]. 2018 decembere óta a Budapesti Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke [2] .

2014-ben megalapítja Erdélyben az “Erdélyi Hagyományok/Traditii Transilvane” alapítványt, melynek kulturális célokra adományozza Erdély egyik legnagyobb várkastélyát, a gyalui várkastélyt [3], míg 2022-ben nővérével együtt megalapítja Budapesten a “Méhes György – Nagy Elek irodalmi alapítványt” [4].

A 2002-ben megjelent első TOP 100 kiadványban az 5. leggazdagabb magyarnak számít 25 milliárd forintos vagyonával [5]. A Forbes Magyarország 2022-ben megjelent TOP 50 listáján, 76,2 milliárd forintos vagyonával a 22. helyen szerepel [6].

Beszél a magyar anyanyelvén kívül angolul, franciául, németül, románul és olaszul.

Életpályája

Középiskolai tanulmányait a kolozsvári 11. számú középiskolában/líceumban (a rendszer változtatást követően Báthory István Elméleti Líceum) végzi el 1971-ben. Osztálytársai között van többek között Tőkés László, későbbi református püspök.

Egyetemi tanulmányait a Kolozsvári Műszaki Egyetem (Institutul Politehnic) Építész karán kezdi, majd 1974-től a bukaresti Ion Mincu Építőművészeti Egyetemen (Institutul de Arhitectura Ion Mincu) folytatja és fejezi be 1977-ben. Erdélyben, Besztercén kezd építészként dolgozni. A hetvenes évek második felében a Hét című hetilapban több építészeti témájú cikke jelenik meg. Díszlettervezőként is kipróbálja magát. Sepsiszentgyörgyön édesapja, Drágalátos gyermekeim című darabjának díszleteit ő tervezi és egy részét ő is kivitelezi.

1980-ban Magyarországra települ egy rövid életű falházasság segítségével. Első felesége, jó barátjának a barátnője azzal a felkiáltással vállalta a frigyet, hogy: “Ennyit úgy érzem meg kell tennem Erdélyért”. Közel egy évtizedig a KÖZTI-ben építész tervező, ahonnan pár évig Algériába megy dolgozni. Amint lehetőség nyílik, 1989-ben saját céget alapít. 1990-ben a Miniszterelnöki Hivatalban lesz kormányfőtanácsos Matolcsy György államtitkárságán. 1993-96 között a Pillér ingatlanalapokat kezelő céget vezeti. Ezt követően kizárólag saját cégeit irányítja.

A kilencvenes évek közepén elvégzi a Közgazdasági Egyetem Továbbképző Intézet és a London Business School közös Master of Business Administration kurzusát, ahol másoddiplomát szerez.

A kilencvenes évek végére a Vegyépszer, a Főtaxi és az Inforg van a birtokában, 2002-ben a patinás, még Mária Terézia által 1773-ban alapított BÁV is a csoporthoz kerül. Az elmúlt évtizedekben ingatlanbirodalmát bővíti.

2000-ben nagy port kavar, hogy a Vegyépszer Zrt., bár Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalata, de nem rendelkezik autópálya építési referenciával, mégis megkapja a Tengizben már bizonyított fővállalkozói képességének köszönhetően az M3-as autópálya tovább építését konzorciumban a Betonút Zrt-vel, valamint a Ganz-Acél Zrt-vel. A konzorcium végül 2002-ben, határidőben, jó minőségben átadja az autópályát. A 2002-es kormányváltás után több támadás is éri a Vegyépszert az előző kormány alatt kapott megbízások miatt, de a vizsgálatok semmilyen szabálytalanságot nem tárnak fel. A Vegyépszer 2003 októberében közbeszerzési eljárás keretében megnyeri az M7 autópálya tovább építését 62,29 milliárd forint értékben [7]. Időközben az “üvegzseb” program megszavazásra kerül. Ennek egyik eleme, hogy az 50 milliárd forintot meghaladó közbeszerzéseket a parlament kell jóváhagyja és mivel az első ilyen tendert a Vegyépszer nyeri, az országgyűlés elé kerül szavazásra a döntés, ahol szentesítésre kerül a Vegyépszerrel kötendő szerződés. Ezt követően a Vegyépszer folyamatosan nyer közbeszerzéseket.

2008-ban kitör a gazdasági világválság. Ennek következtében az építőipar megrendelés-állománya pillanatok alatt a felére csökken. A Vegyépszer kiútként megpróbálja a külföldi terjeszkedést. Sikerül is egy 300 millió dolláros megrendelést aláírni Líbiában 2009-ben. Közel tízmilliárd forintot fektetnek a projektbe, miközben Magyarországon nagyjából ugyanennyivel finanszírozzák az anyacégek a nehézségekkel küzdő Vegyépszert. Ekkor jön az arab tavasz, elsöprik Kadhafit és ezzel a Vegyépszer projektjét is. Minden megsemmisül és odavész. Ezt a belföldi és külföldi piaci veszteséget, amely egyszerre sújtott le, már nem lehet túlélni. A társaság kénytelen csődöt jelenteni. Nagy Elek így emlékszik arra az időszakra: “Akkor nekem ez egy nagyon nagy trauma volt, alig tudtam emberileg feldolgozni. Nagyon nehéz döntéseket kellett meghoznom! Életem talán legnehezebb időszaka volt, mert még ha messze bennünket ért is a legnagyobb – több, mint 20 milliárdos – veszteség, akkor is szembesülnünk kellett, hogy a válság okozta helyzetből fakadó csődben jó néhány alvállalkozónk is kisebb vagy nagyobb veszteségeket fog elszenvedni. Sokat küzdöttem azért, hogy a kisvállalkozó partnereinknek sikerüljön legalább 50 százalékot visszafizetni, ugyanis egy felszámolás esetén az átlag megtérülés 1 százalék szokott lenni. A csődegyezséget egyébként a vállalkozók többsége nemcsak összegben, hanem számbelileg is megszavazta, sőt, a bankok többsége is, annak ellenére, hogy – akárcsak a tulajdonos cégek – gyakorlatilag nulla megtérülést kaptak. Mi azzal tudtuk ezt meghálálni, hogy az akkori 44 milliárdos bankgaranciából egy fillért sem hívtak le a csőd utáni években, tehát megérte bennünket támogatni.” [8]

A sikeres csődegyezséget követően Nagy Elek nem folytatja az építőipari tevékenységet. Befektető holdingba szervezi a cégcsoportot, melynek nevét is Lexholding Zrt-re változtatja.

Társadalmi és mecénási tevékenysége

A kilencvenes évek elején, többek között Bethlen Istvánnal közösen megalapítja a kérész életű Magyar Vállalkozói Kamarát.

1994-ben részt vesz a Budapesti Kereskedelmi- és Iparkamara újjáélesztésében, ahol a kilencvenes évek második felében alelnöki pozícióig viszi. 2000-ben, az első nagy autópálya tender megnyerését követően visszavonul a kamarai tevékenységtől.

2001-2003 között a Pető Intézet - Konduktív Iskoláért Közhasznú Alapítvány elnöke.

2009-ben Őfelsége II. Albert monacói herceg ajánlására a Monacói Hercegség tiszteletbeli konzuljának nevezik ki Magyarországon.

2018 decembere óta a Budapesti Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke. Tevékenysége alatt a kamara presztízse mérhetően sokat javul. A Covid-járvány idején számtalan előremutató, nagy sajtóvisszhangot kapott javaslatot dolgoznak ki. 2023-ban az exkluzív BKIK Nagyvállalati Klub megalakításával, a mikro- és kisvállalkozások egyre intenzívebb képviselete mellett nyitnak a budapesti nagyvállalatok irányába is.

2014-ben megalapítja az “Erdélyi Hagyományok/Traditii Transilvane alapítványt”. Az alapítványnak adományozza kulturális célokra a Kolozsvártól 17 km-re fekvő, a XV. században alapított gyalui Rákóczy-Bánffy várkastélyt, Erdély egyik legnagyobb várkastélyát, a hozzá tartozó 14 hektáros parkkal együtt, melyet Barcsay Tamástól, a Kanadába elszármazott történelem professzortól, Barcsay Ákos erdélyi fejedelem leszármazójától vásárolt. “Az üzletember elmondta: a vétel érzelmi alapú volt, és céljai is érzelmi alapúak, amelyek szorosan összefüggnek származásával, neveltetésével. “Kolozsvári lévén az egyik legfontosabb érték számomra a hagyományőrzés és vele együtt az útmutatás a jövő generációinak. E várkastély keretén belül meg lehet valósítani egy olyan kulturális központot, amely az egész régióra kihat. A várkastély Kolozsvár közelében, Kalotaszeg szívében van, a Mezőség határán, a Mócvidék lábánál. A legjobb lehetőséget kínálja a kultúrák találkozására, egymás megismerésére” – nyilatkozta Nagy Elek. Hozzátette: a cél megvalósítására a nemrég bejegyzett Traditio Transylvanica alapítvány lesz hivatott.” [9]. Az alapítványnak sikerül 2017-ben romániai EU-s támogatást szerezni a felújításhoz [10], illetve az áremelkedések kompenzálására Magyarországról kiegészítő forráshoz is jutni. A megújult várkastély ünnepélyes átadója 2023 őszén lesz. Az alapítvány 2023 elején további EU támogatást nyer el a várkert, illetve a várkertben található római castrum maradványainak a rendbehozatalára [11]. A megújult várkastély várhatóan Erdély egyik legnagyobb kulturális központja lesz az átadást követően.

A Covid járvány elején 2020 márciusában a koronavírus-járvány elleni védekezés segítségeként felajánlja, hogy a tulajdonában levő harkányi három csillagos 105 szobás szállodát szükség szerint karanténkórházzá alakíthatják [12].

Gyermekkori barátjával, Szőcs Gézával közösen készítik elő a Méhes György emlékét őrző alapítvány megalapítását. Sajnos Szőcs 2020-ban bekövetkezett halála miatt, barátját nélkülözve folytatja a szervezést. Végül 2022-ben nővérével együtt megalapítja a “Méhes György – Nagy Elek irodalmi alapítvány”-t. Az alapítvány céljai között szerepelnek az édesapja által fontosnak tartott értékek, mint a Kárpát-medencei, különösen a határon túli magyar kultúra - ezen belül is az irodalom - kiemelt támogatása, a fiatal magyar művészek - kiváltképpen a költők, írók – támogatása, a határon túli magyar kulturális, hagyományőrző, valamint a magyar és más népek békés együttélését elősegítő programok támogatása, valamint nem utolsó sorban Méhes György Kossuth-díjas erdélyi magyar író, újságíró életművének gondozása, emlékének megőrzése [13]. A tervek szerinti, az alapítvány több mint egymilliárd forintos vagyonnal való feltöltése folyamatban van. Többek között a már tulajdonában levő, egy, a Magyar Írószövetség székhelyéhez közel fekvő budapesti nagy lakás, a kolozsvári Méhes-ház, a Bulgakov kávéház, a hargitafürdői Kányádi Sándor nyaraló, valamint Szőcs Géza kolozsvári háza is az alapítványhoz kerül, alkotó-, valamint vendégházként, illetve az irodalmat szolgáló befektetésként.

Mecénási tevékenységének fő fókusza a határokon túlrekedt, kiemelten az erdélyi magyarság megmaradása. Ennek érdekében két, magyar hagyományokat őrző kávéházat működtet Kolozsváron, a Rhédey Kávéház a főtéren [14], valamint a Bulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró, röviden Café Bulgakov [15] a hajdani Búza, az első világháborút követő átnevezések után a Virág utcában működött, Hunyady Sándor méltán híres Vöröslámpás házának közvetlen szomszédságában. A Bulgakov számtalan kulturális programnak ad helyet minden héten. Az innen származó bevételeket kivétel nélkül támogatásra fordítja. Intézményeket, programokat, személyeket is támogat Erdélyben ezen kívül. A szüleitől örökölt, ma Méhes-háznak nevezett lakásban alakult meg és működött sokáig az Erdélyi Magyar Írók Ligája. Ma is több szervezetnek és alapítványnak nyújt székhelyet, többek között a Méhes Sámuel által 1832-ben alapított napilap, az Erdélyi Híradó nevét viselő irodalmi kiadónak is.

Díjai, elismerései

  • Báthory-díj (2007) - a határon túli oktatási intézmények működtetésének elősegítéséért, az esetleges akadályok leküzdését, valamint az oktatás javulását elősegítő tevékenységéért [16]
  • Kincses Kolozsvár-díj (2013) - Kolozsvár magyar közösségi életének fellendítésében és a Kolozsvári Magyar Napok megszervezésében, támogatásában vállalt tevékenysége elismeréseként [17]
  • A "Főváros Gazdaságáért" díj, Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara (2015) - a BÁV Zrt. elnökeként végzett tevékenységéért [18]
  • Magyar Művészeti Akadémia Aranyérme (2015) - kivételes vállalatvezetői eredményei mellett az elmúlt évtizedekben folytatott mecénási tevékenységéért, a magyar kulturális és történelmi értékek megőrzésének támogatásáért [19]
  • IBSSA (International Bodyguard and Security Services Association) Grand Cross Knight of Security díj (2016) – jelentős nemzetközi tevékenységéért [20]
  • Monacói Hercegség Saint Charles rend (2022) - a Monacói Hercegség hírnevének növeléséért, valamint a hercegség iránti elkötelezett munkájáért [21]

Családi háttere

Erdélyi református családban született. Ennek azért is van különös jelentősége a számára, mivel a reformáció megjelenése Erdélyben egybeesik a nemzeti eszme ébredésével. Az önálló erdélyi fejedelemség teljes mértékben a protestantizmusnak, illetőleg az abból kifejlődött állami és társadalmi elveknek, eszméknek a befolyása alatt állott. A nemzeti eszme évszázadokon keresztül része volt a református egyháznak és a hazafiság Trianon után kap különös jelentőséget Erdélyországban.

Édesapja Nagy Elek (írói álnevén Méhes György) Kossuth-díjas író, mese- és drámaíró, újságíró. Édesanyja Márgai Erzsébet irodalom tanárnő.

Ősei között található Méhes György (1746–1809) bölcseleti doktor, református főiskolai tanár és író, az első erdélyi matematika, “Arithmetica” címet viselő tankönyv írója, Méhes Sámuel (Kolozsvár, 1785. január 30. – Kolozsvár, 1852. március 29.) tanár, nyomda- és laptulajdonos, író, szerkesztő, bölcseleti doktor, református főiskolai tanár, az MTA levelező tagja (1836), az első kolozsvári magyar nyelvű napilap, az Erdélyi Híradó tulajdonos-szerkesztője, illetve Sárkány Ferenc és fia Sárkány Lajos, mindketten a Kolozsvári Református Kollégium professzorai, az utóbbi igazgatója is.

Anyai ágon ősei Bethlen Gábor fejedelemsége alatt kapnak nemesi rangot, valamint a sztrigyszacsali- és borbátvizi- előnevek viselésének a jogát.

Testvére Sárkány-Nagy Erzsébet (született Nagy Erzsébet), irodalmár.

Öt gyermeke van három házasságból, Zsombor, Levente, Sebestyén, Emese és Elek, valamint két unokája. Nagy örömére gyakran tudnak együtt lenni a sok családi esemény és utazások okán.

Felesége Paulin Renáta, közgazdász, humán erőforrás tanácsadó céget irányít.

2012-ben a “Szerelmes földrajz” című TV-sorozat “Kolozsvárott – Nagy Elekkel” szóló részében vall személyes hangnemben szülővárosáról és szüleiről [22].

Nyilatkozataiban mindig hangsúlyozza, sikereit alapvetően szüleinek köszönheti, ahogy nevelték és annak a szeretetteli, gondoskodó környezetnek, amelyben felnőtt. Vallja, hogy a kisebbségi lét tanította meg igazán a toleranciára, erősítette meg nemzeti tudatát.

Szabadidős tevékenységei

Fiatalon sokat sakkozik, 17 évesen a román ifjúsági bajnokságon bronzérmet szerez, 1977-ben Bukarest egyetemi bajnoka. 1981-ben 2163-as Élő pontszámig jut.

Másik kedvenc sportja a sízés. Gyermekkora óta az erdélyi hegyekbe jár sízni barátaival. Ez a szerelem megmaradt a mai napig. Minden gyermekét megtanítja sízni, így a családi síprogramoknak fontos szerepe van az életében.

Gyermekkora óta Fradi drukker, ma is gyakran kijár Fradi meccsekre.

Szeret szépirodalmat olvasni, színházba járni, klasszikus- és popzenét hallgatni, utazni, a családdal és baráti társasággal tölteni a szabadidejét.

Jegyzetek, hivatkozások

  1. Máté, Nyusztay: Megnyerte Monacót a Vegyépszer feje (magyar nyelven). NOL.hu, 2009. február 25. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  2. magyarnemzet.hu: A küldöttgyűlés Nagy Eleket választotta meg BKIK-elnöknek (magyar nyelven). A küldöttgyűlés Nagy Eleket választotta meg BKIK-elnöknek, 2019. február 13. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  3. Nagy Elek üzletember tulajdonába került a gyalui várkastély”.  
  4. Aláírták a Méhes György Alapítvány alapító okiratát”.  
  5. A 100 leggazdagabb magyar (2002) (magyar nyelven). 24.hu, 2002. november 15. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  6. forbes.hu: 50 leggazdagabb magyar (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2024. május 20.)
  7. A Vegyépszer építi tovább az M7-est (magyar nyelven). Portfolio.hu, 2003. október 10. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  8. István, Varga: Nagy Elek a PS-nek: végre valódi vállalkozók vezessék az országos kamarát és ne egy főállású elnök! (interjú) (magyar nyelven), 2020. október 9. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  9. Barcsay Tamás: Nagy Elek megmentette a gyalui várkastélyt (magyar nyelven). kronikaonline.ro. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  10. Húszmillió lejes európai uniós támogatásból újul meg a gyalui várkastély (magyar nyelven). kronikaonline.ro. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  11. maszol.ro: További erdélyi műemlékek újulhatnak meg (magyar nyelven), 2023. április 25. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  12. Dániel, Simor: Egy 105 szobás hotelt ajánlott fel a járvány elleni védekezésre Nagy Elek milliárdos (magyar nyelven). index.hu, 2020. március 17. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  13. Gabriella, Petrovics: Az erdélyi magyar író szellemiségét viszi tovább a Méhes György Alapítvány (magyar nyelven). magyarnemzet.hu, 2022. május 18. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  14. Attila, Borbély Zsolt: „Café Rhédey: a mi közös titkunk” (magyar nyelven). magyarnemzet.hu, 2021. május 7. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  15. A megtekintéshez jelentkezz be vagy regisztrálj. (magyar nyelven). m.facebook.com. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  16. Zrt, HVG Kiadó: Az Akadémián átadták a Báthory-díjakat (magyar nyelven). eduline.hu, 2007. szeptember 26. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  17. Díjözön Kolozsvár „felrázóinak” (magyar nyelven). kronikaonline.ro. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  18. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elismerései” (magyar nyelven). Wikipédia.  
  19. MMA Aranyérem | Magyar Művészeti Akadémia. www.mma.hu. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  20. ibssa.hu: IBSSA (angol nyelven). IBSSA. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  21. Saint Charles renddel tüntették ki Nagy Eleket, a BKIK elnökét (magyar nyelven). hirado.hu. (Hozzáférés: 2023. szeptember 6.)
  22. port.hu. „Szerelmes földrajz / Kolozsvárott - Nagy Elekkel” (magyar nyelven).  


További Információk: