Szerkesztő:Mitacullo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az elektronikus dob, más néven digitális dobok vagy digitális ütőhangszerek, egy modern elektronikus hangszer, egy speciális szintetizátor vagy mintavevő, amely elsősorban akusztikus dobkészlet vagy más ütőhangszerek alternatívájaként szolgál. Az elektronikus dob olyan elektronikus vagy digitális hangmodulból áll, amely szintetizált vagy mintavételezett ütőhangokat és egy vagy több elektromos szenzort állít elő a hangok kiváltására. A szokásos dobokhoz hasonlóan a szenzorokat a dobpálcák vagy a kezek (a dobpárnától függően) rázzák, és hasonlóan játszanak, mint egy akusztikus dobkészlet.

Szigorú értelemben az előre programozott elektronikus dobdobozokat és az elektronikus vagy digitális dobgépeket játszó szekvencerek nem elektronikus dobok, mivel a dobos vagy más zenész nem indítja el a hangokat. [1]

Az elektronikus dobot (pad / indítóeszközt) általában egy elektronikus dobkészlet részeként értékesítik, amely állványra vagy állványra szerelt dobpárnákból áll, akusztikus dobkészlet-elrendezéshez hasonlóan, gumírozott (Roland , Yamaha, Alesis) vagy speciális akusztikus / elektronikus cintányérok (pl. Zildjian "Gen 16"). Maguk a dobpárnák vagy különböző anyagokból készült lemezek vagy sekély dobok, gyakran gumi / szilikon vagy ronggyal bevont felületekkel. Minden padnak olyan érzékelője van, amely elektromos jelzést generál, amikor ütött.

Az elektromos jelet kábeleken keresztül továbbítják egy elektronikus vagy digitális dobmodulba ("agy", ahogy néha nevezik), szintetizátorral vagy más eszközzel, amely ezután egy hangot hoz létre, amelyet az ütéscsillapítás okoz. A dobmodul hangjelzése egy billentyűserősítő vagy PA rendszerbe csatlakoztatható élő sávú teljesítményhez vagy hallgatható fejhallgatóval a csendes gyakorlat számára. Mivel a digitális dobok egyre népszerűbbek lettek, a vállalatok elkezdték értékesíteni a digitális elektronikus dobfájlokat, a dob dobjait. Miközben az elektronikus dobkészleteket általában dob és ütőhangok indítására használják, MIDI-kompatibilis elektronikus dobkészletet használhat bármilyen típusú MIDI hangzás, például szintetizált vagy mintavevő zongora, gitár vagy bármely más eszköz készítésére.