Szerkesztő:Misibacsi/Mi az a WOT

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A WOT (Web of Trust) egy böngészőbe beépülő kiegészítő, ami elsősorban a látogatók szavazatai alapján biztonsági szempontból értékeli a meglátogatott internetes oldalt. Kellő számú, megbízható értékelés birtokában a böngészőben a linkek mellett színes karika jelenik meg, tájékoztatva a felhasználót, hogy az adott link a többi felhasználó véleménye alapján mennyire megbízható, terjeszt-e káros kódot, illetve gyermekek számára elfogadható-e.

Kezdőoldal: https://www.mywot.com

Néhány gyakran feltett kérdés és válasz:

Lehet-e egy oldal értékelését manipulálni?
Amikor valaki először hall a WOT koncepciójáról, az első ellenvetése az, hogy könnyedén tele lehet szórni a rendszert negatív értékelésekkel, és ez lehúzhatja a konkurens oldal pontszámát. Azonban ez nem így van. Az értékelések megbízhatóságának érdekében a rendszer nyomon követi a felhasználók értékeléseit, mielőtt megállapítaná, hogy a felhasználó mennyire megbízható. A WOT fejlett algoritmusokat használ a manipulációk felderítésére és megszüntetésére.
Mennyire megbízhatóak az értékelések?
Az értékelési rendszerekben általában egyenlő súllyal veszik figyelembe az egyes értékeléseket és a pontszámot ezek átlagolásával számítják ki. Ez a módszer ki van téve az automata támadásoknak. Ezért a WOT azt a megközelítést választotta, hogy az értékeléseket Bayes-féle következtetéssel számolja ki. Először a felhasználó értékelő tevékenységét elemzi a rendszer több szempontból, hogy meghatározza a felhasználó megbízhatóságát. Amikor egy felhasználó elkezdi használni a WOT rendszert, az értékeléseinek kicsi a súlya, de ha az értékelések következetesek, ez a súly idővel nagyobb lesz. Ez az eljárás sokkal nehezebbé teszi a spammelők számára, hogy torzítsák az értékeléseket, mert a botok hosszú időn keresztül nem tudják az emberi viselkedést utánozni.
Az értékelés csak a felhasználók pontozásán alapszik?
Az elsődleges forrás a felhasználók által adott értékelés, de van néhány gondosan megválasztott, megbízható forrás, ilyen például a PhishTank oldal adathalász oldalakat felsoroló listája. Az ilyen oldalak biztosítják a WOT számára, hogy automatikusan és gyorsan megvédje a felhasználóit a megtévesztő oldalak által okozott anyagi károktól.