Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Mindszentykongregacio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szűz Mária efezusi háza Kaposfüreden[szerkesztés]

Somogyországban, Kaposvár mellett van egy kis falucska, Kaposfüred. Ez a falu ad otthont a világon egyedülálló módon Szűz Mária utolsó földi lakhelyének, az efezusi ház pontos másának.

Óriási jelentősége annak, hogy a Boldogasszonynak Magyarországon valóságos, tapintható otthona van. A XII. század e nehéz éveiben a Kaposfüredi Mária ház lehet a kereszténység

utolsó mentsvára Európa számára!

Szűz Mária háza efezusban[szerkesztés]

Szűz Mária élete utolsó éveit Efezustól három órányira egy házban töltötte. Emmerich Anna Katalin apáca látomásában részletesen ír Szűz Mária halálának körülményeiről, hogyan

tudták meg az apostolok Mária haldoklásának hírét, hogyan halt meg, temették el és támadt fel. A némat apáca "álmait", látomásait Clemens Bregtano jegyezte le[1] és kiadásra került Szűz Mária élete címmel.

A könyv hatására 1881-ben egy francia pap Julien Gouyet abbé fedezett fel egy Égei-tenger felé néző kis ősi romos kőházat. 1891-ben egy francia kórházban, Izmírben, Maria de Mandat Grancey a Keresztény Szeretet Leányainak főnöknője elolvasta a könyvet, és rábeszélt egy természettudóst a kutatásra. Henry Jung három társával és a könyvvel a kezében átkutatta a vidéket és egy forrás mellett megtalálták a romot 1891. július 29-én.

Több irat említi azt, hogy Szűz Mária efezusban járt. A legtekintélyesebb közöttük az efezusi zsinat jegyzőkönyve. Csak jóval később a IX. században állította először roman-bavazigi püspöke, Mose bar Kipha, hogy Szűz Mária itt halt meg. Az efezusi házat több pápa is meglátogatta: 1967 júliusában VI. Pál pápa, 1979. novemberében Szent II. János Pál pápa, 2006. novemberében XVI. Benedek pápa.

A kaposfüredi Szűz Mária ház története[szerkesztés]

A kaposfüredi Száz Mária Házat Török Marcell (1942-2016) atya hozta létre. A ház tetemes felépítési költségeit az atya saját örökségéből és segítő, önzetlen hívők adományaiból építette fel.

Marcell atya által alapított Mindszenty József Kongregáció működteti a házat, fogadja az ország és európa minden tájáról érkező zarándokokat.

Török Marcell atya[szerkesztés]

Török Marcell atya 1942. július 15-én született a Kaposfüred melletti kis községben, Jutában. Általános iskolai tanulmányai után a soproni erdészeti szakközépiskolában végezte. Sorkatonai szolgálat alatt 1962 decemberében gépkocsi balesetet szenvedett, több katonatársával együtt, de ő csodával határos módon életben maradt, míg a többiek életüket vesztették. A katonákat szállító teherautó vonattal ütközött és ő a platóról lerepült a hóba, teste hibernálódott., kilinikai halál állapotába került. A kómában egész életére meghatározó Szűzanya látomásban volt része, amelynek hatására megerősödött benne a gyermekkori álom, hogy pap legyen.

1972-ben a kaposvári Szent Margit templomban Lékai László veszprémi püspök szentelte áldozópappá. Alig több, mint fél éve papsága idején 1973-ban Bécsbe utazott, ahol Mindszenty Józseffel találkozott. A bíboros hercegprímástól megbízást kapott, hogy hozzon lére Magyarországon egy kongregációt, remeteség és templomot építsen. A megbízatás csak a kommunista rezsim bukása után valósulhatott meg.

Marcel atya elsőként a saját családi házában az 1990-es években alakított ki egy egy kápolnát, a Szent Vér Kápolnát. Segítő kezek, adományozók segítségével saját telkén (amit az általa alapított Mindszenty József Kongregációnak ajándékozott) építette fel az efezusi Mária ház pontos Mását.

A Mária ház alapkövét Szent II. János Pál pápa 1996. szeptember 7-én áldotta meg győri látogatása idején.

Az atyát 2016. február 22-én hívta magához a Teremtő. Földi maradványait a házzal szemben lévő Mária szobor tövében helyezték el. A temetést Varga László plébános (azóta a Kaposvári Egyházmegye püspöke) celebrálta. Amikor a kaposfüredi templomból elindult az urnát kísérő menet- a szemtanuk elmondása szerint - a Mária házban lévő Mária szobor sírni kezdett és csak a szertartás végén apadtak el a könnyek.


A ház működése[szerkesztés]

A kaposfüredi Szűz Mária ház a Mindeszenty József Kongregáció (egyesüelt) kezelésében áll.

www.mariahaza.hu

info@mindszentykongregacio.hu

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]

Szűz Mária háza

Mindszenty József Kongregáció Remeteség[2]

Emmerich Anna Katalin: A mi Urunk Jézus Krisztus kínszenvedése

Szűz Mária élete, Boldog Emmerich Anna Katalin látomása szerint [3]


  1. Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár. (Hozzáférés: 2020. március 6.)
  2. Mindszenty József Kongregáció Remeteség. (Hozzáférés: 2020. március 6.)
  3. Szűz Mária élete. (Hozzáférés: 2020. március 6.)