Szerkesztő:Mesterke 2022/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

BONUS PASTOR ALAPÍTVÁNY

Az Alapítvány története[1]

1993. őszén Horváth Levente református lelkipásztor – a későbbi Bonus Pastor Alapítvány alapítója és elnöke – azt a feladatot kapta dr. Csiha Kálmántól, az Erdélyi Református Egyházkerület akkori püspökétől, hogy Kolozsváron indítson szolgálatot szenvedélybetegek számára. Majdnem ezzel egy időben Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen szenvedélybetegeknek szóló bibliaórás csoportok alakultak meg – Antalfi Gizzella-, illetve dr. Bustya Dezső lelkipásztor vezetésével –. Ezen csoportok közös összefogással alapították meg azt a Református Mentő Missziót, amelyhez később más csoportok is csatlakoztak.

„Akkoriban azzal kezdtük, hogy gyógyítóprogramokat szerveztünk – később ezt neveztük kéthetes rövid távú terápiás programnak – és támogatócsoportokat vezettünk előbb Kolozsváron, majd Székelyudvar helyen és Marosvásárhelyen” – meséli Horváth Levente.[2]

1994. nyarán került sor a Református Mentő Misszió szervezésében az első rövid terápiás programra.

A Református Mentő Misszió működésének első évei után egyértelművé vált, kell egy bejegyzett hát térintézmény ahhoz, hogy jól működjenek a dolgok,[3] ezért 1996. tavaszán létrehozták a Bonus Pastor Alapítványt (BPA) a szükséges jogi- és pénzügyi háttér biztosítása céljából; nyáron pedig sor került az első utógondozói tábornak a megszervezésére is.

1997. őszén az Alapítvány a magyarózdi Pekry-Radák kastély épületére és annak birtokára vonatkozóan 99 éves haszonbérleti szerződést kötött a román kormánnyal.

1998. nyarán megszervezték az első prevenciós gyerektábort.

A magyarózdi kastély 1998-2001 között állagmegőrzési munkáknak volt alávetve - ekkor került sor a tetőzet kicserélésére.

A Terápiás Otthon létrehozásának céljából 2003-2005 között került sor a birtokhoz tartozó magtár épületének a restaulására. Magyar nyelvterületen a Bonus Pastor Alapítvány az egyetlen olyan szervezet, amely bentlakásos terápiával segít szenvedélybetegeken.[4]

2004. végén a Franciaországban élő örökös – Jude Mária bárónő – a Bonus Pastor Alapítványnak ajándékozta a kastélyt és a hozzá tartozó épületeket.

2005. márciusában az egykori magtárban elindultak a Terápiás Otthonnak a programjai.

2009-ben kapcsolatépítő látogatások történtek: márciusban Skóciában, novemberben pedig Hollandiában. 2011. folyamán kapcsolatépítő- és forrásgyűjtő utak zajlottak le Nagy Britanniában, Hollandiában és Magyarországon.

2015. szeptemberében ünnepelték a Terápiás Otthon fennállásának 10.-ik évfordulóját. 2016-ban teljesen felújították a Terápiás Otthon fürdőszobáit, illetve beszerelték a vízszűrő berendezést; 2018. nyarán pedig sor került a Terápiás otthon épületének és melléképületeinek a külső felújítására. 2020. márciusában megemlékeztek arról, hogy 15 éves a Terápiás Otthon.

A Terápiás Otthon rövid- és hosszútávú terápiás bentlakásos programjain nagy többségében alkohol függők vesznek részt, de az ambuláns (=járóbeteg) terápiára is többnyire ők jelentkeznek. Ezenkívül körülbelül 10%-a játékfüggő; ennél valamivel kisebb a droggfüggők száma. Nagy ritkán netfüggők vagy egyéb függőségben szenvedő is szokott hozzájuk fordulni. Egyeseknél nem ritka dolog a függőségek kombinált előfordulása sem – vázolja a helyzetet az Alapítvány klinikai pszichológus, Geréb Tünde.[5] Ugyanakkor az alkoholmentő misszió munkatársai elmondták, esetenként szexfüggőség vagy romantikafüggőség miatt is kezelnek embereket, ezért is szükséges a nők és a férfiak különválasztása a terápiában.[6]

A Terápiás Otthonba való felvételnek a feltétele a személyes jelentkezés – ez történhet telefonos- vagy akár online formában is.

2021. januárjában került sor az első 4 napos terápiának a megszervezésére; augusztusban pedig új projekt keretén belül elindultak a „Belső Várkastély” programok. A 4 napos terápiát a szenvedélybetegeknek és hozzátartozóik számára szervezik meg, akik ekkor kapcsolódnak be a terápiás folyamatba. Ennek során születhetik meg a probléma pontos meghatározása, a diagnózis, illetve egy terápiás terv, ugyanakkor viszont erősödhet is a motiváció a terápiás folyamat tekintetében.[7]

2022. márciusában sikerült elindítani az első akkreditált képzést; áprilisban pedig a Bonus Pastor Alapítvány megkapta a Közhasznú Alapítvány státuszt.

Miről is van szó?[8]

Az Alapítvány célja az, hogy segítséget nyújtson a szenvedélybetegeknek – alkohol-, drog-, szerencse- játék és egyéb függőségek –, valamint hozzátartozóiknak. A szenvedélybetegségek megelőzését és kezelését keresztyén lelkiséggel-, valamint a segítő szakma eszközeivel kívánja megvalósítani 5 fő tevékenységcsoport által – prevenció, terápia, utógondozás, képzések és hitmélyítés.

A prevenció azt jelenti, hogy mint bármilyen egyéb betegség esetében is, a szenvedélybetegségek visszaszorítása érdekében a kialakulás megelőzésére legalább akkorra hangsúlyt kell fordítani, mint magára a terápiás kezelésekre.

A terápiának az a célja, hogy a szenvedélybetegek számára, illetve az érintett hozzátartozóknak hosszú távon segítséget nyújtson. Kétféle alapeszköze van az alapítványnak erre nézve: a hosszú-, illetve a rövid terápiás programok; ezeket még kiegészítheti a helyi támogató csoportban-, valamint személyes tanácsadáson való részvétel.  

Az utógondozás a terápiás programokon résztvevők hosszú távú támogatását jelenti, ami az évente többször is megszervezésre kerülő országos- és öregfiú találkozókban, a nyári utógondózói táborban-, valamint a több mint 10 településen működő támogató csoportokban valósul meg. Elsődleges céljuk az absztinens életvitelben való megerősítés; másodlagosan pedig bekapcsolódási alkalmat jelentenek azoknak is, akik segítséget keresnek.

A képzések arra valók, hogy a 30 év alatt felgyűlt szakmai tudást át tudják adni segítő szakembereknek, lelkipásztoroknak, gyülekezeti munkásoknak és mindazoknak, akiknek munkájuk során lehetőségük adódik szenvedélybetegeket és családtagjaikat segíteni.

A hitmélyítés az egészséges életvitelnek az elsajátítását jelenti, valamint a hiteles spiritualitás, azaz lelkiség megélését szolgálják. A „Belső Várkastély” életvezetési programok és csendesnapok  lehetőséget biztosítanak a keresztyén értékrend szerinti hitmélyítésre, illetve az érdeklődők eligazítást kapnak a tanítványság gyakorlatában is.

Az Alapítvány programjai elsősorban magyar nyelven zajlanak, de szorosan együtt működnek a Szer használati Zavar és Függőség Elleni Romániai Szövetség (ROSAAC) ernyőszervezet különböző tagjaival, ezért a román nyelvű érdeklődőket is útba tudják igazítani más szervezetek felé, ha olyan szolgáltatást igényelnek, , amelyet a Bonus Pastor nem tud biztosítani.

Mire kell odafigyelni?[9]

A Bonus Pastor Alapítvány a szenvedélybetegséget az ember egész létezését érintő olyan működési zavarnak tekinti, amely érinti a teljes személyiséget és az egyén kapcsolati rendszerét.  

Az Alapítvány keresztyén református szellemiséget képvisel, vagyis a felépülésben felkínálja a hozzájuk segítségért fordulóknak Isten szabadító evangéliumát is. De... a vallási hovatartozás vagy a hitbeli el- köteleződés nem feltétele a programokon való részvételnek, hanem inkább egy lehetőség, amely kapaszkodó lehet a felépülésben. Ezért a terápiában és a felépülésii folyamatban 2 célt tart szem előtt az Alapítvány: a) a tüneti kezelést, vagyis a teljes önmegtartóztatás (azaz absztinencia) elérését és a függő viselkedésnek a megszüntetését; b) a teljes személyiség szintjén, illetve a kapcsolati működésben történő változást – ez garantálja az absztinencia hosszútávú fenntartását.

Horváth Levente, a Református Mentő Misszió elnöke Nelson Mandelát idézi: „amíg én nem változom meg, másokat sem tudok megváltoztatni”.[10] Horváth Levente szerint ez ma is az alapszempontja akár az alkalmazásban lévő munkatársaknak, akár az önkénteseknek.

Az eredményes terápiához, vagyis a felépüléshez és a változási folyamatnak a megvalósulásához elengedhetetlenül szükséges az érintett szenvedélybetegnek az elhatározása, motiváltsága és aktív részvétele. A Bonus Pastor Alapítvány szakmai közössége ehhez a változáshoz biztosítja a megfelelő szellemi környezetet, valamint a terápiás programokat.

2018-ig a 3-9 hónapos terápián több mint 400-an, a kéthetes terápiákon több mint 2.000-en, az egyéni terápiás üléseken több mint 5.000-en vettek részt. A tinédzsereknek szervezett rendezvények közül a nyári prevenciós táborokban több mint 600-an, a szakszerű iskolai prevenciós alkalmakon több mint 4.000-en, a nyári táboraikban pedig több mint 800 gyermek vett részt.[11] Ezek az adatok az Alapítvány honlapja szerint a következőképpen néznek ki 2021-ig: 560+ személy vett részt a 3-9 hónapos – úgynevezett „hosszú” terápián, 34 személy a 4 napos terápián, 1.100+ személy a 12 napos terápián, 11.640+ személy az egyéni terápiás üléseken, 600+ tinédzser a nyári prevenciós táborokban, 940+ gyerek a prevenciós táborokban, 22.500+ tinédzser az iskolai prevenciós alkalmakon.

A munka a krisztusi befogadás és szeretet jegyében zajlik. A szenvedélybetegekkel – és családtagjaikkal – az egyéni szükségletek, valamint a probléma súlyossága szerint többfázisú beavatkozás történik: egyes esetekben a járóbeteg – ambuláns – ellátás, más esetekben a rövid- vagy éppen a hosszú, bentlakásos terápiás program. Mindkettő esetében többféle módszer van alkalmazva: addiktológiai tancsáadás, lelkigondozás, egyéni-, pár- vagy családterápia, csoportterápia, terápiás közösség (Portage modell).

További részletekért: http://bonuspastor.ro/






[1] http://bonuspastor.ro/kronologia/

[2] http://erdelyinaplo.ro/extra/ – SOMOGYI BOTOND: Szabadulás a szenvedélybetegségből – a Református Mentő Misszió évtizedek óta a különböző függőségben élőket szolgálja (2021. május 20)

[3] http://3szek.ro – Mutatni az utat Isten felé: Beszélgetés Horváth Leventével, a Bonus Pastor Alapítvány vezetőjével (2020. január 11)

[4] http://eletmod.transindex.ro – KISS GÁBOR: A hozzájuk fordulók újjászületésénél bábáskodnak: 20 éves a Református Mentő Misszió (2013. december 13)

[5] http://erdelyinaplo.ro/extra/ – SOMOGYI BOTOND: Szabadulás a szenvedélybetegségből – a Református Mentő Misszió évtizedek óta a különböző függőségben élőket szolgálja (2021. május 20)

[6] http://eletmod.transindex.ro – KISS GÁBOR: A hozzájuk fordulók újjászületésénél bábáskodnak: 20 éves a Református Mentő Misszió (2013. december 13)

[7] http://erdelyinaplo.ro/extra/ – SOMOGYI BOTOND: Szabadulás a szenvedélybetegségből – a Református Mentő Misszió évtizedek óta a különböző függőségben élőket szolgálja (2021. május 20)

[8] http://bonuspastor.ro/az-alapitvanyrol/

[9] http://bonuspastor.ro/alapelvek/

[10] http://eletmod.transindex.ro – KISS GÁBOR: A hozzájuk fordulók újjászületésénél bábáskodnak: 20 éves a Református Mentő Misszió (2013. december 13)

[11] http://3szek.ro – Mutatni az utat Isten felé: Beszélgetés Horváth Leventével, a Bonus Pastor Alapítvány vezetőjével (2020. január 11)