Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Merofi/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

PEK

Péntek Esti Korzó a ráckevei Szegedi Kis István sétányon (dunaparti "csónakos" piac területe) a nyári szünet idején minden péntek délután. [1]

a kínálatból:[szerkesztés]

- Gasztronómia Megjelenik a „falusi vendégasztal” kínálata a helyben sült kolbásszal, a finom illatú sonkával, disznósajttal, szalonnával, a helyben termesztett zöldségekkel, a helyben sütött pék áruval.

„Kockásabroszos” kisvendéglő hangulatát idéző pavilonban a felelevenített régi receptek alapján készült ételek, illetve a térségre jellemző ételek kínálhatók. (pl. a pompos, ami kiváló sör és borkorcsolya, halételek, stb.)

Bemutatásra kerülnek a régi magyar és a nemzetiségi ételek egyaránt. A helyben előállított élelmiszerek termelői is megjelennek portékáikkal: méz, sajt, zöldségek, pék áru, stb.

A vendéglátó egységek közelében a társasági élet felpezsdítésére sakk asztalok, gyermek játszó - sarkok kerülnek kialakításra, szervezett programok (mint pl. rovásírás tanítás, kézműves foglalkozás, Waldorf foglalkozás, színpadi műsorok) kerülnek megszervezésre.

- Borászatok A helyi és környékbeli borászatok borkóstolót és borvásárt tartanak.

- Képzőművészet A helyi és környékbeli alkotóművészek közül hétről hétre más művészek csoportja állít ki (árusítással egybekötve), valamint helyben is dolgoznak, így alkotómunka közben megfigyelhetők a folyamatok, látni lehet egy-egy mű megszületését.

- Népi kismesterségek A helyben és a környékben élő kismesterséget űzők közül heti váltással mindig más mutatkozik be (fazekas, szalmafonó, kötélfonó, lószerszámgyártó, bőrműves, stb.).

- Színpadi – (későbbiekben esetleg vízi színpadi) programok: A kistérség településein ismert és amatőr művészek, előadóművészek, színészek, zenészek kerülnek meghívásra.

- Bemutatkoznak az utcák! Minden héten más-más lakókörzet hétvégéje kerül meghirdetésre. Bemutatkoznak az utcák és lakóik. Érdekes szakmát, sportot, hobbit űzők mesélnek vagy tartanak bemutatót tevékenységükről, kivetítős sátorban.

- Kiülős teraszos zenés-táncos hely A lakókörzetek hétvégéje utcabállal zárul. A zenés est stílusa hetente változik, szolgáltatásként tánctanítás is megjelenik.

- Állat simogató, póni lovagoltatás gyermekeknek

- Hintós városnéző túra a vendégeknek

A rendezvény megközelíthető lesz hajóval Szigetszentmártonból, de vízi taxi működtetése is várható!