Szerkesztő:Mehesb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
In memoriam…
Minden kis viaszgyertya megtanít arra, hogy egy kis melegért, fényért érdemes tövig égni, mert a kis dolgok fénye az, ami bevilágítja életünket!

Háttér

Munkahelyem: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (H-1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. Postacím: 1521 Budapest) Építészmérnöki Kar, Rajzi és Formaismereti Tanszék

1 - Személyes rész

Születtem 1949. augusztus 5-én Budapesten. Édesapám ügyvédi pályáját az 50-es évek politikája derékba törte, később radiológiai szakértőként dolgozott. Édesanyám a Magyar Nemzeti Bankból ment nyugdíjba. Apámtól a tudományos rendszerezés ambícióját, anyámtól az idegen nyelvek szeretetét - anyai nagyapám, Lakatos Artúr (1880 - 1968) festő- és iparművész tanártól a művészi rajzolás tehetségét örököltem. Három nemzedék lakott együtt a Budafoki úti műterem-lakásban. Szakmai pályámat az építészet, a művészet és az oktatás határai keretezik.

2 - Iskoláim

1967-ben érettségiztem a Budapesti Eötvös József Gimnázium német nyelvi tagozatán. 1967-72 között a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karának hallgatója voltam. Svédországban a stockholmi TBV három hónapos nyelviskoláját végeztem el (1973). Ugyanitt az AMU-Center szaktanfolyamára is jártam ("Hálós tervezés a mérnöki gyakorlatban"). 1975/76-ban a strasbourgi iparművészeti főiskolán belsőépítészetet hallgattam, M. Kuntz professzor úrnál. 1984-ben a BME pedagógiai szaktanfolyamát végeztem el.

3 - Nyelvtudásom

Jól beszélek, olvasok és írok németül, angolul és franciául. Tudok egy keveset még finnül és svédül is.

4 - Tanulmányútjaim

1971-ben a finn építész-szövetség (SAFA) meghívására nemzetközi városépítészeti szimpóziumon vettem részt Helsinkiben. Személyes kapcsolataim segítségével az 1973-76 közötti időszakban önálló tanulmányúton voltam Skandináviában ill. Franciaországban. Az Országos Ösztöndíj-Tanács révén kétszer utaztam be magyar építészként Dániát (1983, 1987). 1986-ban a Genti Műszaki Egyetemen (Belgium) jártam. 1992-ben Tempus-ösztöndíjjal két Franciaország-beli társ-intézményt látogattam meg (Párizs, Marseilles). 1994-ben Montpellier-ben egy hónapos továbbképzésen vettem részt a BME francia tagozatának oktatóival együtt. 1997-ben a tavaszi félévet a Strasbourgi Építészeti Főiskolán töltöttem, mint az AUPELF - UREF (Francia-nyelvű Felsőoktatási Intézmények Szövetsége) ösztöndíjasa. 2001/02-ben az őszi félévet Fulbright-ösztöndíjas vendégoktatóként az Egyesült Államokban töltöttem. Az Illinois-állambeli Urbana-Champaign Egyetem építészkarán szabadkézi rajzot tanítottam.

5 - Munkahelyeim

1972/73-ban építész-tervezőként Pintér Béla műtermében, a Budapesti Középület-tervező Vállalatnál kezdtem (Hilton-szálló). 1974/75-ben Finnországban a tamperei Suvitie és Uusitalo építészek irodájában dolgoztam. Itt sokféle lakó-, közösségi és ipari épület külső és belső terveinek elkészítésében működtem közre. 1976-82 közötti időszakban a Budapesti Városépítő Tervező Vállalatnál alkalmaztak. Színterveket (Rákóczi út, Ferenc körút, Csepel), intézkedési terveket (Utcabútorok), felújítási terveket (Erzsébetváros), tanulmányterveket (Hajógyári Sportlétesítmények, Wesselényi utca) készítettem. Számos látványterv elkészítésével bíztak meg.

6 - Oktatói tevékenységem

Egyetemista koromban demonstrátorként (1970-72), később külső óraadóként (1973, 1976) részt vettem a BME Lakóépület-tervezési Tanszék tudományos és oktatói munkájában. Dr. Reischl Antal "Lakóépületek Tervezése" c. tankönyvének társ-illusztrátora voltam. Az akkoriban rendszeresen kiadott "Tájékoztatók" nevű tanszéki kiadványokban dolgoztam. Az 1975/76-os tanévet a Strasbourg-i École Municipale des Arts Décoratifs (Városi Iparművészeti Főiskola) töltöttem. Francois Cacheux igazgató, szobrászművész megbízásából alkalmazott grafikát és alakrajzot tanítottam, tanársegédi minőségben. Itt állítottam össze az "Elmélkedés grafikája" (Le Graphisme de la Refléxion) c. feladatgyűjteményt.

1983 óta a BME Építészmérnöki karának Rajzi és Formaismereti Tanszékén oktatok. Az építész- ill. mérnökhallgatók számára szervezett kurzusokban vettem részt (Rajz és kompozíció, Komplex- és diplomatervezés, Felnőttoktatás, Kiegészítő képzés, Felvételi előkészítő, rajztáborok). 1984 óta részt veszek az angol nyelvű térítéses képzésben (Freehand Drawing). 1991-től a Filière Francophone francia tagozaton tanítok (Dessin et Forme). A mérnökkar német nyelvű rajzoktatása is az én feladatom volt (1992-94). Oktatási módszerem (látni-tanítás) áthidalom a szabadkézi rajzot kiszorító, számítógépes jelen és a hagyomány-tisztelő, kézműves jellegű múlt közti szakadékot. Személyes példa-adással (gyakran tanítványaimmal együtt rajzolva) igazolom, hogy a természet türelmes megfigyelése, elméleti háttérrel kiegészítve megtérülő befektetés. Ezt a munkamódszert kitűnő tanáraimtól vettem át - nagyapámtól, Lakatos Artúr-tól (1880-1968, festő- és iparművész tanár) és francia sógorom szobrászművész-apjától, Francois Cacheux-től.

7 - Kutatásaim

Oktatási témákban tanmeneteket, óravázlatokat és mintafeladatokat készítek. Írtam és rajzoltam a szögletes testekről, a perspektíváról, a mérőképsíkról, a szerkezeti ferdékről, a szabályos és a szabálytalan belső terek rajzolásáról, az anyagábrázolásról, a vetületekről, a bútor-rajzról, a folyosó-, lépcsők ill. utcaképek térábrázolásáról, a növényrajzról, a látványtervről, az alakrajzról, a fejrajzról, a tónusról, az árnyékokról, a rajzolási sorrendről, a lavírozás technikájáról. Kutattam a napvédők formaképzését, a félnyereg-tetők összeépítését, az erkélyek forma-tanát. Kísérleteztem a szabadkézi rajzoktatás feladatgyűjteményének rendszerezésével is (1996). 1993-ban megszereztem az egyetemi doktori címet. Értekezésem címe: "A városkép és az épített jel kapcsolata - a Gellérthegyi Géniusz-szobor talpépítményeinek átalakítására tett javaslat tükrében". 1998-ban megszereztem a PhD fokozatot az építészeti szabadkézi távlatrajz szerkezeti felépítésének módszertani kérdéseiről írt disszertációmmal. Doktori szigorlataim minősítése mindkét esetben "summa cum laude" volt.

8 - Előadásaim

1984-ben Frankfurt/Oder-ben rendezett színelméleti konferencián önálló előadással szerepeltem ("Lakó- és középületek színtervezése hazánkban"). 1984-ben a graz-i Műszaki Egyetem építészeti és tervezési intézetében (Prof. Anton Ginelli meghívására) előadást tartottam a BME Rajzi Tanszék pedagógiai tevékenységéről. 1990-ben és 1997-ben a pécsi Pollack Mihály Főiskolán (Marton Ákos meghívására) előadást tartottam "Építészet és Szabadkézi Rajz" ill. "Új módszerek az építészeti perspektíva-szerkezeti felépítésében" címmel. 1997-ben a Strasbourgi Építészeti Főiskolán (E.A.S.) előadáson mutattam be az "arányméréssel" kombinált redukciós eljárásomat("Une nouvelle approche méthodologique d'enseignement de la structure du dessin á main levée" ). 2001-ben a floridai Fort Lauderdale-ben a Florida Atlantic University építészkarán (Magyar Péter meghívására) előadáson mutattam be a szabadkézi perspektíva ellenőrzésére kifejlesztett aránymérő-eszközömet ("A New Approach..."). 2002-ben a BME Építésznapok nevű rendezvény-sorozat keretében előadást tartottam a Bercsényi-Kollégiumban, "Fulbright-ösztöndíjjal Amerikában" címmel. 2oo4-ben a Kontinuitás c. Bardon Alfréd emlékére rendezett tanszéki szimpóziumon előadtam a "Tónus a vonal mentén - a Helyi Kontraszt " c. elméletemet.

9 - Pályázatok

A BME Képzőművészeti és Plakát-pályázatán első díjat nyertem 1970-ben. Egyetemistaként negyedéves komplex tervem első díjat nyert az "Egyetemisták a Fővárosért" c. pályázaton ("Lakótelep Kőbányán", korrektor: Dr. Schmidt Béla). 1971-ben "Nyaralók a Velencei tónál" (Dr. Vámossy Ferenccel közösen készített) pályázatunk megvételt nyert. Diplomatervemmel 1972-ben ("Szabadidő-központ a Martinovits-hegyen") a bulgáriai Várnában rendezett UIA-kongresszuson másodmagammal képviseltem a BME-t. 1976-ban a "Veszprémi Korszerű Családi Házak" c. ÉVM-pályázaton megvételt nyertem. 1977-ben a BVTV belső pályázatán a KÉV-Metró Munkásellátási Központ telepének tervezési jogát nyertem el (Braxatoris Andreával közösen készített) beépítési tervemmel. 1978-ban az "Alkotó Ifjúság" első díjjal és ÉVM-dícsérettel jutalmazta pályázatomat ("Új Módszerek Főútvonalak Színtervezésére"). 1990-ben II. díjat nyertem a "Citadella és környéke" c. ötletpályázaton. 1990-ben megvételben részesült a "Rudas- és Rácz-fürdő rendezése és Gyógyszállók" c. pályázatom.

10 - Képzőművészeti munkásságom

Önálló kiállításaim:

  • 1966, 1984 - Eötvös József Gimnázium, Budapest
  • 1970 - BME, R-Klub
  • 1974 - Tampere (S-U Toimisto), Finnország
  • 1985 - KPVDSz-Klub, Budapest
  • 1988 - Obertrum am See (Café Vierhaus), Salzburg, Ausztria
  • 2004 - Magyar Építőművészek Szövetsége, Koós Károly Terem, Budapest

Mint grafikus és építész-illusztrátor, számos rajzom jelent meg az évek során, itthon és külföldön. 2oo3-ban a Dunakanyar Művészeti Hetek alkalmával meghirdetett zebegényi festőversenyen III. díjat nyertem a Kálvária-dombról nyíló kilátást színes tussal bemutató képemmel.

11 - Magántervezések

1977 óta tagja vagyok a Magántervezői Névjegyzéknek. Családi-házak, nyaralók, tetőtér-beépítések, átalakítások, pavilonok, belsők, irodák, üzletek, társasházak (Bp.II. Endrődi S. u. 62, Bp. XII. Rácz A. u. 31, Bp. XII. Olt u. 8.) építésztervezője voltam.

12- Publikációk

Tanszéki füzeteim listája

MB-füzetek Lakatos Artúr-ról

  • "Lakatos Artúr festő- és iparművész tanár kiállításai - katalógusok, kritikák, újság-szemelvények", Bp. 2003
  • A Battlay-illusztrációk
  • Fejlécek és záródíszek
  • Lakatos Artúr bútorai és belső tervei
  • Lakatos Artúr grafikáinak képes katalógusa
  • Lakatos Artúr ifjúsága (Lakatos Máriával közösen)
  • Lakatos Artúr textilművészete
  • Üveglemez-fotográfiák