Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Medozz/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A bakteriális sejtfal a baktériumok külső merev váza. A sejtmembrán és az esetleges tok között helyezkedik el. Ez választja el a baktériumot a külvilágtól. Petidoglikánokból épül fel. Megkülönböztetünk Grahm festés szerint Grahm negatív és Grahm pozitív felépítésű sejtflat. Specifikusan a baktériumokra jellemző ezért nagyon jó antibakteriális célpontot jelent. Használatos még a sejtburok (envelop) kifejezés is.

A petidoglikán szintézise[szerkesztés]

A bakteriális sejtfal legfontosabb és leginkább egyedülálló alkotórésze a peptidoglikán réteg. Először a N-acetilmuraminsav(NAM)szintetizálódik a citoplazmában. Ehhez már hozzákötődik a két D-alanint hordozó pentapeptid. Még mindig a citoplazmában a N-acetilglükózamin(NAG)-hoz kötődik. Ezt a komplexet szállítja a sejtmembránon túlra a bakteroprenol. A transzporttal interferálnak a glikopeptid antibiotikumok. A membránon kívül a komplex hozzákötődik az ott lévő peptidoglikánhoz. Grahm pozitívaknál egy pentapeptiden keresztüli kerseztkötés jön létre. Grahm negatívaknál ez közvetlenül az oldalláncok között. A keresztkötést katalizálja létre a penicilin kötő fehérje (PBP penicilin biding protein). Az elkészült muraminzsák roppant stabil, mivel speciális az eukaryota szervezetben nem megtalálható ezáltal enzimatikusan nehezen hozzáférhető anyagokat tartalamaz. Ilyenek a D-alanin, vagy a muraminsa. A lizozim képes csucpán elhidrolizálni a NAG és a NAM közötti kötést. A baktériumok termelenk ilyen enzimeket mivel osztódáskor növelni kell a sejt térfogatát, és ezt a merev váz megakadályozza.

Grahm pozitív sejtfal[szerkesztés]

Részei:[szerkesztés]

Peptidoglikán réteg, teikolsav és hozzá kötődő fehérjék, szénhidrát láncok

Peptidoglikán[szerkesztés]

A petidoglikán (mureinzsák) a Grahm pozitív sejtfal legfőbb eleme nagyából 30-40 réteg található a sejtmembrán körül. A keresztkötések sűrűek. Staphylococcus aureusnál szinte mindegyik alkotórésznél található keresztkötés. A mureinzsák képes átereszteni a baktérium számára szükséges tápanyagokat ezért nincs szükség a sejtmmembránon kívüli transzport rendszerekre.

A teikolsav és a hozzá kapcsolódó alkotórészek[szerkesztés]

A teikolsav glicerol-foszfátból vagy ribitol-foszfátból és a hozzá kapcsolódó aminocukrokból álló polimer. Az összeköttetést adja a sejtmembrán és a mureinzsák között. A sejtmembárnhoz kapcsolódó molekulákat lipoteikolsavnak nevezzzük. A baktériumok egyik legfontosabb antigénje

Egyéb alkotórészek[szerkesztés]

Kapcsolódhatnak a sejtfalhoz fehérjék, szénhidrát láncok, amik a baktériumok alkalmazkodását segítik.

Grahm negatív sejtfal[szerkesztés]

A Grahm negatív sejtfal jóval összetettebb, mint a Grahm pozitív sejtfal.

Részei[szerkesztés]

A periplazmatikus tér, murinzsák, külső membrán.

Periplazmatikus tér[szerkesztés]

A periplazmatikus tér a sejtmembrán külső és belső membrán között található. Ezen a területen találhatók a baktériumok enzimjei fehérjéi.

Külső membrán[szerkesztés]

A normál citoplazma membrántól elsősorban a lipidpoliszaharid miatt különbözik. EZ amolakula tartalamazza a lipid-A molekulát ami a bakteriális endotoxin legfontosabb alkotóeleme. E

Funkciói[szerkesztés]

Sejtfalszintézist gátló antibiotikumok[szerkesztés]

A sejtfal a legtöbb baktérium számára alapvető jelentőségű felépülésének gátlása, ezért a gyógyászatban kiemelet fontosságú.

Penicilinek=[szerkesztés]

Cephalosporinok[szerkesztés]

Glikopeptidek[szerkesztés]

Carbapenemek=[szerkesztés]