Szerkesztő:M.a.bianka/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

TVR[szerkesztés]

A TVR független brit sportkocsik gyártója. A vállalat székhelye 2006-ig az angol tengerparti városban, Blackpool, Lancashire-ban volt található, de azóta több kisebb leányvállalat alakult ki és ezeket áthelyezték máshova. A cég könnyű vázú sportkocsikat gyártott erős motorokkal, és egy időben a harmadik legnagyobb specializált sportautó gyártó volt a világon, amely sokféle variációt kínált, köztük coupét és kabriókat.

A TVR-nak két részlege volt, a TVR Engineering, amely sportautókat és nagy túrázókat gyárt, és a TVR Power, a hajtáslánc részleg. A cégnek viharos híre volt a közelmúltban, és 2006 óta új autók nem kerültek gyártásba.

2012 júliusában, a tulajdonos Nikolay Smolensky bejelentette, hogy annak ellenére, hogy elemezve a különböző lehetséges terveket új autók létrehozásáért, egy új TVR modell létrhozása nem lesz pénzügyileg életképes, és így TVR létét, mint egy autó gyártó véget ért.

Történelme[szerkesztés]

Tulajdonjog történelem[szerkesztés]

A cég történelmét négy korszakra lehet osztani, a tulajdonosi kör alapján:

  • 1947–1965, founder Trevor Wilkinson, aki elhagyta a céget 1962-ben.
  • 1965–1981, Martin Lilley
  • 1981–2004, Peter Wheeler
  • 2004–2012, Nikolay Smolensky

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a TVR című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Galéria[szerkesztés]