Szerkesztő:Ltbuni/Homokozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Laoni Anselm Anselmus Laudunensis (Anselm de Laon; 1050 körül–1117), eredetileg Ansel (Ansellus), francia teológus és filozófus. A pre-skolasztika kiemelkedő alakja, a bibliai hermeneutika egyik alapítója. Fő műve a Glossa Ordinaria.

Élete és működése[szerkesztés]

Laonban született, állítólag kőműver családban. A hagyomány szerint Canterbury Szent Anselm tanította, de mesterei között ott volt Kölni Brúnó és Lautenbachi Manegold. 1080. körül testvérével, Ralph-fal visszatért Laonba, ahol a kolostori iskolában kezdett tanítani. 1109-ben a katedrális dékánja és kancellárja lett, 1115-ben pedig egyike volt a két archidiakónusnak.

Iskolája híressé vált, tanítványai közül az egyik, Pierre Abélard azonban megvetően szólt róla, egy olyan fáklyához hasonlítva őt, mely fényt nem ad ugyan, de annál több füsttel tölti meg a tanulni szándékozók elméjét. Abélard-t Anzelm 1113-ban elűzte iskolájából. Halála után tanítványai, köztük Gilbert de la Porrée összegyűjtötte tanait, amiből megszületett a Glossa Ordinaria, amely igyekezett összhangba hozni és egymásra vonatkoztatni a bibliai szövegeket, illetve a koraközépkori szerzők írásait. A szöveg a Biblia sorai közé írt magyarázatokból áll.

Tanítványai közül kiemelkedik Hugh of St. Victor, Peter Lombard and later Thomas Aquinas.


Források

Étienne Gilson - A középkori filozófia története. Kairosz Kiadó. 2015. ISBN 9789636627850 Filozófia (szerk.:Borbély Gábor) lozófia. Akadémiai Kiadó, 2013 ISBN 9789630584869