Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:LouisBB/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bevezető[szerkesztés]

A kutatók már évtizedekkel ezelőtt kezdték latolgatni, hogy van-e szerepe és ha van mi lehet a szerepe az immunrendszernek a rák gyógyításban, ha pedig nincs, lehetne-e találni szerepet erre? Ez a bevezető nagyjában az „European Expert Group on Immuno-Oncology” (Európai Immun-onkológia specialista Csoport) angol nyelven írt Internet közleményének a fordításán alapul.

Csak az utóbbi években értük el azt az állapotot, amelyben immun-onkológiás terápiák (kezelési rendszerek) tartós élettartam hosszabbítását tették lehetővé olyan betegeknek, akiknek előzetes kezelésekkel erre vajmi kevés kilátásuk volt.[1]; [2]; [3]; [4] Ezeknek a terápiáknak a megjelenése valódi áttörést jelent [5] és forradalmi változást eredményezhet számos más rák betegség kezelési módszerei alkalmazása esetén is. [6].

Mi az immun-onkológia?[szerkesztés]

Az immun-onkológa beteg kezelés speciális gyógyszerek használatával rák (betegség) gyágyítására.

A gyógyszerek nem magát a daganatot kezelik, hanem a szervezetet, annak is azt a részét, amely a test védelmét szolgálja, amit immunrendszerünknek nevezünk. A gyógyszerek elősegítik a rák sejtek immunrendszerünk általi felismerését és azok megtámadását eltávolítás céljából.

A gyógyszerek élesen az immunrendszer emlékezetébe vésik, vagy azokra rámutatva emlékeztetik az immunrendszert a rákos sejtek jelenlétére. Az immun-onkológia terápiája (vagyis kezelése) szélesebbkörű gyógyszer kategóriát használ és ezt a gyógyszerhasználatot nevezzük immunterápiáknak.

Az immunrendszer szervezetünknek egy természetes védelmi testülete, ami magábanfoglal számos szervet, sejteket, speciális molekulákat amelyeket önvédelemre fejlesztett ki, idegen anyagok, baktériumok, vírusok ellen, megakadályozva hogy halálunkat okozva szüleinktől örökölt, testünk fejlődésére és fenntartására kifejlesztett folyamatok tervét saját használatukra másítsák meg.

Ha a védésre kifejlesztett speciális molekulák idegen anyaggal találkoznak azokat megámadják és elpusztítják. A folyamatot immunválasznak nevezzük. A feladat elvégzéséhez fontos, hogy az ellenséget csapatunk felismerhesse. A rák sejtek azonban ösztönszerűen úgy viselkednek, mintha független élőlények lennének, sokszor álcázzák magukat, mint a vírusok: ezek azzal a tulajdonsággal rendelkeznek, hogy idő folyamán önvédelem céljábíl mutáció (vagyis átalakulás) útján baráti köpönyeget vesznek fel álcázat céljából.

Az immunrendszernek sok a dolga: még mielőtt találkozna is egy virus, baktériium, vagy kifejlődött rák sejttel feladata a szervezet által (naponta százával-ezrével) előállított hibás (selejt) molekulák felismerése és eltávolítása. Ezt a feladatot normális körülmények között megfelelően elvégzi. Ha az egyén általános egészségi állapota azonban már valami hatás (ifjú, vagy öreg életkor, baktérium,vagy vírus-támadás, a testben idegen anyagok jelenléte stb.) által meggyengült, akkor az immunrendszer nem képes mindennapi feladatát külső beavatkozás nélkül elvégezni.

Probléma az is, hogy akármilyen immunválasz nem elfogadható, annak gyorsan kell bekövetkeznie, pontosan a támadás helyére, hogy az idegen, káros, nem szervezetünk által irányított növekedésnek ne legyen ideje gyökeret ereszteni. Így megakadályozhatja egy jelenlevő magdagadás más szervekre való átterjedését is.

A károkozó anyagok közé kell sorolnunk saját testünk által tévedésből vagy külső kémiai és fizikai hatás, nagydózisú sugárzás, azbeszt vagy hasonló irritáló anyag és egyéb bármilyen önálló, rák-karakterrel rendelkező részecskéket is.

Az immunonkológia feladata pontosan a szervezet ellátása olyan gyógyszerekkel, amelyek meggyorsítják mind az ellenséges rák molekulák jelenlétének jelzését, mind az azok helyszínre való sürgetését (az immune-választ) és azt is biztosítva, hogy elegendő harcra kész sejt álljon rendelkezésre védőmolekulák gyártásának felgyorsításával.

Az immunonkológia jelszava: Magasszínvonalú egészséges túlélés biztosítása minimális megrázkódtatással a betegek számára.

Klinikai próbakezelés azt mutatja, hogy ez ma már igen gyakran megvalósítható.

Az immunterápiának ez az izgalmas arculata igen megnyugtató hatással van számos olyan beteg számára, amelyek reménye túlélésre azelőtt még igen csekély volt.

Az immun-onkológia használata közben fellépő mellékhatások tűrhetőeknek bizonyultak: ez mégegy plusz annak használatára, mert ez is megnyugtatóan hat a betegekre. Így a betegek jó része viszatérhet normális életére.

Az Immun-onkológia terápiáját már számos rák-fajta ellen sikeresen használják kísérletileg és jó eredmények gyarapodnak. A kezelést hatásosan kifejlesztették már előrehaladott bőrrák (melanoma) ellen és prosztatarák ellen.

Számos engedélyezett orvosság van ami elérhető, vagy engedélyezése útján van Európában, úgy mint előrehaladt stádiumban levő bőrrák (melanoma) tüdőrák, kolorektális (vastagbél-végbél) rák, veserák, prosztarák és számos egyéb rák fajta kezelésére, gyógyítására.

Az Immmun-onkológiás kezelés rövidesen fontos részét fogja szolgáltatni a rák kezelésnek annak jól ismert formái, sugárzásterápia, egyéb gyógyszerterápia, kemoterápia, ellenrészecske-terápia és sebészeti beavatkozás mellett.

Nem szabad elfelejtenünk azonban,, hogy az immun-onkológia még mindig egy új tudománynak számít és állandó gyors fejlődésben van. Számos fontos kapcsolatos kérdésre még nics válasz. Nem tudjuk annak okát például, hogy miért nem alkalmas a kezelés minden beteg meggyógyítására. A jelenlegi kutatás egyik főirányzata pontosan annek a kérdésnek a megoldására szolgál. Szinte napról napra érkeznek új hírek fontos áttörésekről.

Fontos, hogy nemcsak a rákspecialisták, hanem a betegek is lépést tartsanak a legújabb kutatási eredményekkel az immun-onkológia területén, hogy megbeszélhessék kezelési stratégiájukat és azok lehetőségeit szakorvosukkal.

Forrás[szerkesztés]

A cikk nagyrésze az „European Expert Group on Immuno-Oncology” (Európai Immun-onkológia Specialisták Csoportja) által készített Internet dokumentum alapján készült, ami hivatása, hogy a betegek is megértsék, hogy kezelésük mit jelent.

A csoport egy független hálózat, amelynek beteg-szervezetek, rák-specialisták, kutatók és tervező intézmények (angolul policymakers) a tagjai Európaszerte. Együttes céljuk, hogy a leggyorsabb lépésekkel biztosíthassák az leghathatósabb immun-onkológiai megoldások mielőbbi bevezetését Európaszerte.

Tovbbi információért : [7].

  1. Hodi FS, et al.;(angol): Improved survival with ipilimumab in patients with metastatic melanoma; „Kilátás hosszabb életre „ipilimupab” orvosságos kezeléssel melanoma betegek számára”; New England Journal of Medicine 2010; 363:711-723
  2. „Cancer Research Institute: What is cancer immunotherapy?;„Mi a rák immunterápia?” 2014;(angol)”
  3. http://www.cancerresearch.org/cancer-immunotherapy/what-is-cancer-immunotherapy#sthash.b4NeQEhi.dpuf
  4. Kantoff PW, et al. IMPACT Study Investigators.;(angol); Sipuleucel-T immunotherapy for castration-resistant prostate cancer.; „Sipuleucel-T rák-terápia kasztrálásnak is ellenálló prosztatarák gyógykezelésére.” New Engl J Med 2010; 363:411-422.
  5. Couzin-Frankel; (angol);J. Cancer Immunotherapy.; Science; 2013; 343(20 Dec):1432-1433.
  6. American Association for Cancer Research.; AACR Cancer Progress Report; 2013; Making Research Count for Patients: A Continual Pursuit. 2014;AACR Rák Helyzetjelentés; Számítson a Rák-kutatás a Paciensnek
  7. Mihaela Militaru, mihaela.militaru@ecpc.org