Szerkesztő:LouisBB/Cikkek preparálás közben

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Planck (műhold)[szerkesztés]

A NASA, az amerikai űrügynökség jelentős hozzájárulással segíti a Planck kutatómunkáját.

Mivel a Planck fő feladata a világűr ősi állapotának vizuális bemutatása, azoknak az apró diszkontinuumoknak a felfedezése, amelyeket a galaxisok magjainak tekinthetünk, és amelyeket a mostani galaxisok által nem takart részeiben már látni lehet, de nagy részét a Tejútból és az azon túli galaxisokból jövő fotonáramlás eltakar, a munka csak akkor lesz befejezve, miután az ESA csoport ezen foton források számítógépes eltávolításával az ősi sugárzást teljességében feltárta.

Ennek a galaxisokból eredő fátyolnak az eltávolítása az a két éves munka, ami nélkül minden elmélet csak spekuláció. A munka befejezte 2012 vége felé várható.

A képen látható színek nem valódiak, mert azokat a hullámhosszakat az emberi szem nem tudná felfogni.

A fő számítógépes munkát a NASA által működtetett Franklin szuperszámítógép fogja elvégezni. (National Energy Research Scientific Computing Center, Berkeley, Kalifornia).

A fátyol azonban nem értéktelen. Ennek adatait a galaxisok struktúrájának feltárására fogják felhasználni. A jelentés erről a munkáról az Early Release Compact Source Catalogue („Kompakt források első nyilvános katalógusa”) címmel 2011 januárjában fog megjelenni, amiért az amerikai Planck csoport felelős.

A közreműködésről többet a NASA internet helyén.