Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:LouisBB/Anyag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Anyag szónak számos értelmezése van. pl. építőanyag, ruhaanyag, előadás anyag, dolgozati anyag, vizsga anyag, stb. Ez a cikk nem ezekkel az értelmezésekkel foglalkozik, hanem a szónak fizikai-kémiai értelmezésével.

Klasszikus fizikai-kémiai értelemben az anyag az egy olyan valami, aminek mind tömege, mind térfogata van. Ez az értelmezés modern fizikai-kémiai szemszögből helytelen. A kifogásokat teljességre való hívatkozás nélkül a következőkkel ábrázolhatnánk:

  1. Jelenlegi elméleti tudásunk szerint az a szilárd test amit valamikor folyamatos tárgynak tekintettünk apró részecskékből, molekulákból, ionokból, atomokból áll amelyek között üres térség van
  2. Az anyag legkisebb részecskéi, atomjai még kisebb részecskékből, protonokból, neutronokból és elektronokból állnak, amelyek között az üres térség számos nagyságrenddel nagyobb, mint az atomot alkotó részecskék térfogata, illetve tömege.
  3. Az atomot alkotó protonok illetve neutonok, az úgynevezett fermionok maguk is mégkisebb alkotórészekből, kvarkokból állnak, amelyek nagysága a protonok illetve neutronok nagyságának csak igen kis hányada
  4. Sem az elektron sem az atomfizikából ismert leptonok családjának többi tagjai sem viselkednek minden körülmények között az anyag klasszikus leírásának megfelelően, mert ezeknek egyes esetekben hullám természetük van.