Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:LouisBB/Útjelzőtábla2007

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

BEVEZETÉS[szerkesztés]

Ez a cikk a Wikipedia Signpost hetilap 2007 év alatti számainak fordítása ill kivonata. Ha valamit helytelennek, vagy magyartalannak találsz akkor azt nyugodtan javíthatod, vagy jelezheted a vitalapon, ezt köszönettel fogom venni.

A fordítás/ kivonat az ezévi 11 számmal kezdődik.

______________________________________________________________________________________


Wikipedia Útjelzőtábla Harmadik évfolyam 11.sz. 2007 március 12


TARTALOM

1. Jelentés : Egy diplomagyár pénzt ajánl fel szerkesztésért

2. Egy fogalmazvány tisztázni próbálja a WP-val kapcsolatos félreértéseket

3. Blog gyüjtemény létrehozása a Wikipediával kapcsolatos cikkekből

4. WikiVilág Képes kis cikkje: Rajzfilm fizika

5. Újság és jegyzetek : Wikimánia 2007 -- mérföldkövek

6. Kiemelt cikkek -- adminisztráció

7. Szoftverhibák, azok javítása és működtetési hírek

8. Jelentés hosszas egyeztetésekről


FORDÍTÁS/ KIVONAT


1. Jelentés : Egy diplomagyár pénzt ajánl fel szerkesztésért en:Michael Snow írja

Diplomagyárnak keresztelhetjük azokat az amerikai álegyetemeket, amellyek, mint például az Almeda University, diplomát ajánl fel csaknem bárkinek, minden egyetemi tanulmány nélkül olyan mérhetetlen tudásért mint például az „élettapasztalat”. Ilyen diploma munkaadók előtt persze teljesen értéktelen és egyes US államokban ilyen intézetek működése illegális. Egy WP szerkesztő felfedezte, hogy egy internetszijt hirdetést tett ki amiben rendszeres fizetést ajánlott fel valakinek egy az Intézetéről szóló WP cikk karbantartásáért, hogy az mindig csak jó színben tűnjön fel. A szerkesztő nymozása az Almeda egyetemhez vezetett. Az ezzel kapcsolatos levélváltás stb megtalálható az angol Almeda University lap vitalapján.


2. Egy fogalmazvány tisztázni próbálja a WP-val kapcsolatos félreértéseket en:Michael Snow írja


Erik Möller a WMA Bizalmi Tanács egyik tagja írt egy kis fogalmazványt amiben, főleg WP kritikusainak felvilágosítása céljából, kifejti azokat az elveket amin WP alapszik és amiket sokan sokszor félreértenek. A fogalmazvány ami a en:10 Things You Did Not Know About Wikipedia (Tíz dolog amit nem tudtál a WP-ról) címen jelent meg kritika tárgya lett a WP-n és a 10-bõl két pontot meg is kellett változtatni. Egy harmadikat megváltoztatás után ideiglenesen visszaállítottak.


3. Blog gyüjtemény jön létre a Wikipediával kapcsolatos cikkekből en:Michael Snow írja


Ezt a blogot Erik Möller kezdeményezte és ez az össz WP projekteken kifejtett vélémények gyüjteménye a WP-ról A lengyel WP-n már van egy ilyen gyüjtemény tavalytól kezdve.


4. WikiVilág Képes kis cikkje: Rajzfilm fizika


Ez a vicces kis karikatúrás cikk azt a fizikai jelenséget humorizálja, ami a gravitáció elhanyagolását ábrázolja a rajzfilmekben. A föld gravitációs vonzalma nem hat mindaddig, amig a „személyiség” észre nem veszi annak hatását.


5. Újság és jegyzetek : Wikimánia 2007 -- mérföldkövek en:Ral315, en:Littlebtc,en:DAUCTER és en:Alex Bakharev írja


Wikimania 2007: Jelentkezés és részvételre való felhívás


A Signpost ismételten felhívja olvasóik figyelmét arre, hogy a harmadik nemzetközi Wikimedia conferencia, a en:Wikimania 2007 augusztus 3.-a és 5.-e között lesz megtartva a Chien Tan Overseas Youth Activity Centerben (CTOYAC; C.T.Külföldi Ifjúsági Aktivitás Központ) Taipeiben, Taiwanban, de lesz egy technikai irányú Hacking days-nek (baltázónapoknak) keresztelt kis-konferencia is a Wikimániát közvetlenül megelőző két napon. A Központ szállásról is gondoskodik július 31 és augusztus 5 között. A konferenciára való jelentkezéshez és felvilágosításhoz vízumkérelemmel kapcsolatos segítséget illetően a következő link vezet: en:Registration page in official website

Előadóként való jelentkezés már lezárult, de jelentkezhetsz még falitáblacikkeddel, munkacsoportokban vagy vitacsoportokban való részvételeddel. A konferencia tárgya Szabad tartalom és Technikai alapzat. Részletek: en:official call for participation.


Uj cikk kategorizáló bot

A en:WikiPortals –on és a en:WikiProjects –en az új cikk karakterisztika megengedi az újonnan készített cikkek csinosítását és azok megjelenésének jogosítását. Hogy ezeket könnyebben lehessen átnézni Alex Bakharev készített egy en:bot szoftver-robotot ami a naponta százával megjelent új cikkeket át tudja nézni; Ennek neve en:AlexNewArtBot. A robot listázza a rossz cikkeket is en:bad articles cím alatt. Jelenleg húsz Új cikk lista van amit a robot át tud nézni. lásd en:the bot's userpage Felajánlhatsz együttműködést az en:Alex Bakharev link útján.


Önkéntes koordinátor állást hírdet a WMA


Ez az állás a floridai, St petersburgi hivatalban való szolgálatra vonatkozik. Link: en:job opening A munka az Alapítvány mindennapi munkájának a szervezésére és együttműködésére szolgál teljes munkaidő, vagy fél-munkaidő alatt. Alexa sorrendje nem változik A angol Wikipedia Interneten való látogatás szempontjából a 11.-ik helyen maradt az utóbbi három hónap alatt.


Röviden, a nyelvek lefordítása nélkül



6. Kiemelt lapok és adminisztráció


Ez a cikk az angol Wikipédián megjelent kiemelt műveket tartalmazza és az újonnan kinevezett adminisztrátorokat is. A magyar ‘Wikipédia kezdőlap’ felsorolja a magyar aktuális kiemelt Wikipédia lapokat.


7. Szoftverhibák, hibajavítás és működtetési hírek


Ez a cikk azoknak érdekes akik a rendszer működtetéséhez értenek, de azok jól megértik az angol kifejezéseket is.


8. Jelentés hosszas egyezkedésekről


Ez a cikk az arbitráló bizottság tevékenységét regisztrálja, ami főleg a szerkesztők és a bürokraták helytelennek ítélt magatartásával foglalkozó vitákról és az ezekből eredő fegyelmi szankciókról, vagy azok elengedéséről szól.

__________________________________________________________________________________________



Wikipédia Útjelzőtábla Harmadik évfolyam 12 szám 2007 március 20


TARTALOM


1. A WikiVilág karikatúrás kis cikkje: Wilhelm scream (felvisítás)

2. Újság és jegyzetek. Rettentő bűn, mérföldkövek

3. Kiemelt lapok és adminisztráció

4. Szoftverhibák, hibajavítás és működtetési hírek

5. Jelentés hosszas egyezkedésekről


FORDÍTÁS/ KIVONAT

1. A WikiVilág karikatúrás kis cikkje: Wilhelm scream (felvisítás)

A Wilhelm scream az egy amerikai mozigyártásban használt hangeffektus és a cikk ezt karikatúrázza


2. Újság és jegyzetek

Rettentő bűn en:Ral315 írja

Wikipedia a múlt héten a sajtó tárgya lett mert hamisan a en:Sinbad nevű színész halálát jelentette. A hamis pletykát gyorsan törölték, de mégis elterjedt napokkal a Wikipedián való megjelenése előtt, de a hír terjedését Wikipedia igen felgyorsította. A színész jó viccnek vette. Kijelentésének laza fordítása : Milyen jó is lett volna, ha ilyen gyakran idéztek volna amikor még életben voltam ! Talán gyakrabban kellene meghalnom ! Most hát mozit kell erről írnom…de komolyan beszélve ez az incidens visszajövetelemhez vezet !.

A WMA közösségi igazgatót alkalmaz

Az új alkalmazott neve Cary Bass, szerkesztői néven en:Bastique akinek a szerepe: önkéntes koordinátor és aki az alapítvány en:St. Petersburg, Floridai irodájában fog dolgozni. en:Erik Möller fejezte ki a Tanács örömét a kinevezéssel kapcsolatban és hangsúlyozta, hogy a kinevezés csak egy része annak a Tanács határozatából eredő folyamatnak ami a közösség tagjainak az igazgatásban való közvetlen részvételét fogja biztosítani nemcsak alapfokon, hanem központilag is. A kinevezés eredményeképpen a közel jövőben sok új izgalmas kezdeményezést várhatunk.


Irányvonalváltoztatás

en:Jimbo Wales visszaállított egy előző határozatot ami három jelzőt(en:Attribution) a en:Verifiability, (Bizonyíthatóság) en:No original research (Nem eredeti kutatás) és en:Reliable sources (Megbízható forrás) jelzőket összevont és kijelentette, hogy összevonásuk egyszerűsítve mint WP:ATT/FAQ a FAQ (gyakorta feltett kérdések) között nagy tévedés volt még akkor is ha a három úgyanabból az irányvonalhatározatból eredt. Mivel a háromnak más a konceptusa az összvonás nem logikus és csakis tévedésekhez vezethet. Egy másik irányvonalváltozás is történt a fentiektől függetlenül: a en::semi-protection policy (fél-védett irányvonal) és a en:protection policy (védett irányvonal) össevonása, ami a vízesésszerű védelmet (cascading protection) is magábafoglalja.


A Wiki szó belép az Oxford English Dictionary szavai közé

Ezen a héten a en:wiki szót betették az en:Oxford English Dictionary (Oxfordi angol szótár) szavai közé. Értelmezésének laza fordítása: ‘wiki egy weblapfajta, ami tartalmát bárki szerkesztheti egy egyszerűsített használati nyelv segítségével’. en:Erin McKean, az Egyesült Államok en:Oxford University Press (Oxfordi egyetemi sajtó) szótár igazgatója tagja a WMA tanácsadói keretének.


A ‘300’ megemeli WP cikkek látogatottságát

Az azonos címen (same name) ismeretes színes rajzos kis könyvön alapozott film, a en:''300'' megemelte sok WP cikk látogatottságát, úgy mint en:Battle of Thermopylae (Thermopylae harca) en::300 (film) en:Sparta (Spárta) en:300 (comic book) (a képeskönyv), [:en:300]] , en:Xerxes I of Persia (Xerxes I a perzsa) és en:Leonidas I Ezek következtében a WP lapjait 20 nap alatt több mint 5 milliószor nézték meg !


Röviden, a nyelvek lefordítása nélkül


3. Kiemelt lapok és adminisztráció

Ez a cikk az angol Wikipédián megjelent kiemelt műveket tartalmazza és az újonnan kinevezett adminisztrátorokat is. A magyar ‘Wikipédia kezdőlap’ felsorolja a magyar aktuális kiemelt Wikipédia lapokat.


5. Szoftverhibák, hibajavítás és működtetési hírek

Ez a cikk azoknak érdekes akik a rendszer működtetéséhez értenek, de azok jól megértik az angol kifejezéseket is.


6. Jelentés hosszas egyezkedésekről

Ez a cikk az arbitráló bizottság tevékenységét regisztrálja, ami főleg a szerkesztők és a bürokraták helytelennek ítélt magatartásával foglalkozó vitákról és az ezekből eredő fegyelmi szankciókról, vagy azok elengedéséről szól.


_____________________________________________________________________________________________


Wikipédia Útjelzőtábla Harmadik évfolyam 13 szám 2007 március 26


TARTALOM


A szerkesztõtõl Ral315 írja

1. Két WMA tisztségviselõ lemond állásáról hivatali munkamegosztási változások keretében Ral315 írja

2. A WikiVilág karikatúrás kis cikkje : Nyolcszor leírt buffalo !

3. Újság és jegyzetek - Tanács határozatok és mérföldkövek

4. Kiemelt lapok és adminisztráció

5. Jelentés hosszas egyezkedésekről


FORDÍTÁS/ KIVONAT


A szerkesztõtõl. en:Ral315 írja

A szerkesztõ bocsánatot kér a Signp)ost késedelemmel való megjelenéséért


1. Két WMA tisztségviselõ lemond állásáról a hivatali munkamegosztás változásainak keretében. Ral315 írja

A WMA mindkét tisztviselõje, Brad Patrick is meg Danny Wool is azzal indokolta lemondását, hogy nem értenek egyet a Tanács igazgatási módszereivel. Brad Patrick egy hónappal ezelőtt adta be lemondását ami ezideig nem lett nyilvánosságra hozva, Danny Wool pedig ezzel ellentétben egyszerűen és minden további nélkül ottthagyta állását. Hogy miért nem értenek egyet azzal ahogy a Tanács az Alapítványt igazgatja arról késõbb fognak nyilatkozni. Mindkettõ kejelentette, hogy távozásuk a másik távozásától független.

A Tanács elnöke, en:Florence Devouard ezen lemondásokkal együtt azt is tudomásunkra hozta, hogy van egy új alkalmazottunk, Rob Halsell, aki teljes munkaidõs információ technológusi és hálózati szakértõi szerepét a tampai adatközpont és a St petersburgi irodák között fogja megosztani.


2. A WikiVilág karikatúrás kis cikkje : Nyolcszor leírt buffalo !

Hát mit is jelent mindez ? Nemcsak kétértelműséget de sokérterlműséget. Az angol nyelvnek a különös és különleges sajátságának az eredménye az, hogy mivel egy szó alany, tárgy jelzõ és ige is lehet minden rag nélkül egy egész mondatot is le lehet írni ugyanannak a szónak az ismétlésével. Ez bizony félreértésekre is vezethet. Az angol újságok sokszor használják a nyelv ezen tulajdonságát egy szenzáció hangsújozására, és idegeneknek az így írt újságcikkcímek sok fejtörést okozhatnak


3. Újság és jegyzetek Tanács határozatok és mérföldkövek Ral315 írja


A Tanács hat határozatot hoz

  • 1. Elfogadja Brad Patrick lemondását,
  • 2. Hírdetés a “jogi koordinátor” pozicióra,
  • 3. Rob Halsel kinevezése,
  • 4. Cary Bass kinevezése,
  • 5. Jogosítvány cca 280 ezer dolláros anyagbevásárlásra, és
  • 6. A en:non-free content (szabad tartalomnak nem tekinthető) anyag (pl en:fair-use) használatának szabályozása.


Röviden, a nyelvek lefordítása nélkül


4. Kiemelt lapok és adminisztráció

Ez a cikk az angol Wikipédián megjelent kiemelt műveket tartalmazza és az újonnan kinevezett adminisztrátorokat is felsorolja. A magyar Wikipédia kezdőlap is mutatja a magyar aktuális kiemelt Wikipédia lapokat.


5. Jelentés hosszas egyezkedésekről

Ez a cikk az arbitráló bizottság tevékenységét regisztrálja, ami főleg a szerkesztők és a bürokraták helytelennek ítélt magatartásával foglalkozó vitákról és az ezekből eredő fegyelmi szankciókról, vagy azok elengedéséről szól.

_____________________________________________________________________________________________


Wikipedia Útjelzőtábla Harmadik évfolyam 14 szám 2007 április 2


TARTALOM


1. Egy véleménykutatás szerint a kérdezettek 46%-a a Wikipediát meglehetősen megbízhatónak találja

2. Wikipedia biográfiai tévedései több figyelmet keltenek

3. Törlésre javasolják az Association of Members Advocates (Tagok védőügyvédjeinek egyesületét)

4. A Referencia hivatal tevékenysége a New York Times napilapot javításra készteti

5. WikiVilág, karikatúrás kis cikk: Charles Lane

6. Újság és jegyzetek: az Alexa 0.5-as változata: vonatkozási (?) szavazás

7. Wikipedia a sajtóban

8. Kiemelt lapok és adminisztráció

9. Szoftverhibák, hibajavítás és működtetési hírek

10. Jelentés hosszas egyezkedésekről


_____________________________________________________________________________________________


Wikipedia Útjelzőtábla Harmadik évfolyam 15 szám 2007 április 9


TARTALOM

1. Danny Wool visszakapja adminisztrátorságát egy kétes RFA határozat eredményeképpen

2. A mult évi tanácsválasztás alatti adatkiszivárgás (leak) valószínűvé teszi, hogy az ezévi választás a múlt évitől eltérően legyen kezelve

3. Az Association of Members Advocates törlését tárgyaló vita eredménye döntetlen

4. WikiVilág karikatúrás kis cikkje: Hamis shemp

5. Újság és jegyzetek. Adomány, 0.5-ös verzió, mérföldkövek

6. Wikipedia a sajtóban

7. Kiemelt lapok és adminisztráció

8. Szoftverhibák, hibajavítás és működtetési hírek

9. Jelentés hosszas egyezkedésekről


_____________________________________________________________________________________________



Wikipedia Útjelzőtábla Harmadik évfolyam 16 szám 2007 április 16


TARTALOM


1. Az Encyclopaedia Britannica előléptetése kiemelt cikk státusára

2. Oktatásban a Wikipediáról még mindig vegyes a vélemény

3. WikiVilág karikatúrás kis cikkje: a „Hodog”

4. Újság és jegyzetek: A WP megemlítése a televízión belekerül a hírekbe

5. Kiemelt lapok és adminisztráció

6. Jelentés hosszas egyezkedésekről