Szerkesztő:Lordbeelze/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Fecózás (svéd eredetű szóval Francmal) egy a Futsalban hagyományos alkalmazott kapus technika, melynek felfedezése a magyar származású Francis "Den Store" Guldfot nevéhez fűződik.

Története[szerkesztés]

Eredetét a 2000-es éves elejére vetítik vissza, amikor is az apai és anyai ágon is magyar polgári felmenőkkel rendelkező, svéd rabszolga Francis "Den Store" Guldfot, a Magyarországra kihelyezett termelés (egyes információk szerint Gyapottermesztés, mások szerint Dokumentumtermelés) hatékonyságának fokozása érdekében, társait a labdajátékok felé fordította. A játékok alatt Guldfot a túlzottan egyoldalú játékot az erősebbik csapat oldalán - melynek tehetsége révén általában tagja volt - rúgott öngólokkal próbálta kiegyensúlyozni. Az öngólok mindegyike véletlennek látszó, ám szándékosan elkövetett trükknek bizonyult miután a UEFA videóelemzésnek vetette alá. Mára a trükk széles körben alkalmazott a tét nélkül játszott gálamécseken, definíciója ismert, általánosan elfogadott bár az UEFA kánonba mindeddig nem került bele.

Definíció[szerkesztés]

Ahogy hogy egy trükköt Fecózásnak minősítsenek a következő feltételek mindegyikének teljesülnie kell:

  1. a tevékenység hatására öngól születik
  2. kapus, vagy a kapuban ideiglenesen és egyedül tartózkodó mezőnyjátékos végezte el a tevékenységet
  3. a kapuval háttal állva végezte el a tevékenységet
  4. a labda gól előtti utolsó érintését megelőzően a vonatkozó kaputól távolodó mozgást végzett
  5. a gólt rugó játékos sarokkal, vádlival vagy a comb hátsó részével érintette utolsónak a labdát (azaz kézzel , háttal fejjel és egyéb testrészekkel a kapuba juttatott labda nem minősül Fecózásnak)
  6. nem utalhat szándékosság a cselekedetre (a véletlennek látszó ám szándékos gól minősülhet Fecózásnak)

A hagyományos Fecózást hatalmas színészi teljesítménnyel előadott anyaázás, önostorozás és a kapuból azonnali kikéretszkedés követi, ugyanakkor ezek a cselekedetek nem elvárásai a Fecózásnak.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Labdarúgás