Szerkesztő:Lji1942~huwiki/Gyógyszerbeadási módok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A gyógyszereket valamilyen módon be kell juttatni a szervezetbe, hogy ott a vérárammal a kóros területre eljutva kórokozó ellenes vagy működésmódosító hatásukat kifejthessék. A kívánatos hatás eléréséhez gyakran nem szükséges, sőt nem is kívánatos az egész szervezet kitettsége (bőrgyógyászati megbetegedések, jól körülhatárolt rosszindulatú daganatok, egyes szervrendszerek viszonylag izolált megbetegedései stb.) amikor az a cél, hogy a gyógyszerek a megbetegedett szerveket, testrészeket érjék el hatásos adagban. A kétféle – általános és helyi (localis) - bejuttatási mód és hatás azonban nem különül el élesen. (A bőrön át felszívódó gyógyszerekkel is lehet általános hatást elérni, vagy bőrbetegségeket is nem a bőrön alkalmazott szerekkel kezelni, belégzéssel (inhalációval) bevitt gyógyszerek sem csak a légző rendszerre fejthetik ki a hatásukat, mint ahogy a gyomor-béltraktuson keresztül felszívódó gyógyszerek fő hatásukat általában nem az emésztőrendszerre fejtik ki. A beadás módja függ a gyógyszer jellegétől, a kívánatos adag (dózis) nagyságától, a beadás sürgősségétől vagy éppen az elhúzódó folyamatos alkalmazás szükségességétől, a kívánt hatás elérésének helyétől.

Bőrön ható szerek alkalmazási módjai[szerkesztés]

Bőrön keresztül felszívódó gyógyszerek formái - Kenőcs - Tapasz

Bélrendszerben felszívódó (Enterális) gyógyszerek formái[szerkesztés]

Szájon át adagolt[szerkesztés]

- Folyékony - Gyógyteák (főzet, forrázat) - „Kanalas” orvosságok - Szilárd - Por, granulátum - Kapszula, mikrokapszula - Tabletta

Végbélen át adagolt[szerkesztés]

- Kúp - Klizma

Hüvelyen át adagolt[szerkesztés]

- Kúp - Kenőcs

Parenterális (bélrendszert megkerülő) bevitel[szerkesztés]

- Injekció - Kután - Szubkután - Intavénás - Infúzió/Transzfúzió/Plaza-transzfúzió/Plazmaferezis/Művese (dialízis) - Intramuszkuláris - ¬Egyéb (intraarterialis, intraciszternális, intraperitoniális (dialízis - is!), intratracheális, intrapleurális)

Különleges táplálási és gyógyszerbeviteli módok[szerkesztés]

- Szonda - Stoma

Jegyzetek[szerkesztés]