Szerkesztő:LinguisticMystic/Paul és Paula legendája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Paul és Paula legendája az NDK-ban készült egyik legsikeresebb játékfilm. A film a DEFA játékfilmstúdióban, a berlini produkciós csoportban, a mai Studio Babelsbergben készült. A filmet Heiner Carow rendezte Ulrich Plenzdorf (szintén DEFA-dramaturg) forgatókönyvéből.

A premier időpontja 1973. március 29. volt, a film egy nappal később került a mozikba.

Paul és Paula, akik ugyanazon a környéken laknak, de nem ismerik egymást, egy nap ugyanarra a berlini vidámparkra látogatnak el. Paula, az egyedülálló lányos anya beleszeret a vakmerő körhintás Colliba, és vele tölti az éjszakát. A diák Paul megismerkedik Inesszel, egy lövöldöző tulajdonos gyönyörű lányával, és összejön vele. Múlnak a hónapok és végül az évek. Paulának gyereke van Collival, de kidobja a lakásából, amikor a férfi egy másik nővel kezd szórakozni. Míg Paula pénztárosként küzd a megélhetésért, Paul a tanulmányai befejezése után ígéretes állást kapott. A férfi feleségül vette Inest, akitől közös gyermekük született, de a házasságuk boldogtalan, mert egyáltalán nincsenek egy hullámhosszon, és a nő hűtlen lett hozzá.

Annak érdekében, hogy gyermekei számára anyagi biztonságot nyújtson, Paula azt fontolgatja, hogy feleségül megy az idős "Tyre Juice" nevű gumiabroncs-kereskedőhöz, aki már egy ideje udvarol neki. De előtte még szeretne egy kicsit szórakozni. Egy pincebárban találkozik Paullal, aki a házassága miatti csalódottsága miatt belevetette magát az éjszakai életbe, és szenvedélyes kapcsolat alakul ki közöttük. Míg Paula ettől kezdve a hetedik mennyországban érzi magát, addig Paul mindig kissé távolságtartó marad, mert a házasságában a látszatot akarja fenntartani, és ezzel a karrierjét is védeni. Élvezheti a szép pillanatokat, de a viszony és annak lehetséges következményei aggasztják.

Csak amikor Paula egy balesetben elveszíti a fiát, és ezt követően bűntudatkomplexusai miatt eltávolodik Paultól, akkor érzi át az iránta érzett szerelem mélységét, és küzd érte. Ez utóbbi ismét találkozik Tírus Juice-szal, de Paul makacsul kitart. Mivel elhanyagolja a munkáját, kirúgják. Ezután még egyszer megpróbálja megmenteni a házasságát Inesszel, de hamar rájön, hogy ez a lépés hiábavaló. Egy fejszével betöri Paula ajtaját, és ráveszi, hogy végre újra közeledjen hozzá. Ők ketten egy párt alkotnak. Nem sokkal később Paula ismét teherbe esik. Orvosa meg van győződve arról, hogy Paula egészségügyi okokból nem fogja túlélni a harmadik gyermek születését. Paula úgy dönt, hogy megszüli a gyermeket, és belehal a szülésbe. Ettől kezdve Paul gondoskodik az ő és gyermekeiről.

Háttérinformációk[szerkesztés]

A Heiner Carow által készített filmadaptáció mintegy hárommillió nézővel kasszasiker volt. Eredetileg vetítési tilalom fenyegette, mígnem Erich Honecker személyesen döntött a film kiadása mellett, mert a "Paul és Paula"-ban egy kifejezetten fiataloknak szóló filmet látott. A főszereplők, Angelica Domröse (Paula) és Winfried Glatzeder (Paul) azt a romantikus kísérletet testesítik meg, hogy a szerelemnek való odaadással és a sikertelen próbálkozások feladásával megtalálják a személyes boldogságot az életben, csakhogy kudarcot valljanak. Ez lehetővé tette a kezdetben kritizált metaforikus utalásokat.

A rendező Ingrid Reschke kezdetben részt vett a forgatókönyv kidolgozásában.

A film Puhdyékat is hozzásegítette a végső áttöréshez. Peter Gotthardt zeneszerző a zenekart a filmzene tolmácsolására kérte fel. A Gotthardt által komponált Geh zu ihr és Wenn ein Mensch lebt című filmdalok a zenekar első slágerei közé tartoztak, a Türen öffnen sich zur Stadt (1971) és a Geh dem Wind nicht aus dem Wege (1972) mellett. Ulrich Plenzdorf a dalszövegeket az Ószövetségből, konkrétan az Énekek éneke és a Prédikátor könyvéből (Kohelet) származó versek felhasználásával írta. Mindkét dalról megállapították, hogy hasonlóságot mutat angol nyelvű slágerekkel, itt a Look Wot You Dun Slade-től és a Spicks and Specks a Bee Gees-től.

A filmzenét tartalmazó, az újraegyesítés után kiadott CD füzetében Gotthardt azt írta, hogy Paulnak volt egy valós példaképe: egy SED-tisztségviselő fiatal személyi asszisztense, aki "a Werner Lamberz elleni rejtélyes merényletben" halt meg 1978 márciusában.

Harry Leupold díszlettervező nagy szerepet játszott A Paul és Paula legendája sikerében. Olyan költői hangulatot teremtett, amelyet mintha a valóság és a fikció egyformán átitatna. Erre példa a 40. képen / 136. felvétel Paula hálószobájában egy félbevágott házassági ágy használata, valamint az 59. képen / 294. felvételen a berlini Rummelsburg-öbölben a festett Spree uszályon való utazás Angelica Domröse és Winfried Glatzeder társaságában.

A Paul és Paula színpadi változatát 1979-ben, még a bemutató előtt törölték.

A sikeres forgatókönyv alapján Plenzdorf 1979-ben kiadta a Die Legende vom Glück ohne Ende (A vég nélküli boldogság legendája) című regényt, amely a film tartalma mellett az anyag folytatását is tartalmazza: Paula halála után Paul találkozik Laurával, aki zavarba ejtően hasonlít Paulára. A nő segít neki legyőzni a depresszióját, de ők ketten nem válnak boldoggá.

Ludger Vollmer a könyv alapján komponálta a Paul und Paula oder die Legende vom Glück ohne Ende című operát. Nem ér véget Paula halálával, hanem a könyv második részére is utal. A mű bemutatójára 2004-ben került sor a Nordhauseni Színházban. A címszerepeket Thomas Kohl bariton Paulként és Anja Daniela Wagner mezzoszoprán Paula/Laura szerepében alakította.

A Modern Művészetek Múzeumában a Rebel with a Cause: The Cinema of East Germany című retrospektív kiállítás keretében 2005-ben New Yorkban bemutatták a The Legend of Paul and Paula című filmet.

A filmet az NDK-ban 1975. október 11-én, a Német Szövetségi Köztársaságban 1975. november 7-én 20.15-től vetítették először az ARD televízióban.

Angela Merkel a Paul és Paula legendáját a kedvenc filmjének nevezte.

A Singerstraße díszletének tervezése (nem valósult meg)

Paula hálószobájának falán Pablo Picasso Gyermek galambbal (1901) című festményének lenyomata lóg.

A filmet nagyrészt a Berlin-Friedrichshain-i Singerstraße-n forgatták. A film forgatásának idején az utca keleti vége egy nagy építkezés volt, ahol sok előregyártott épületet építettek. A film bemutatja a városrehabilitáció mértékét, amelyhez egész utcákat fújtak el fokozatosan.

A film egyik jelenetében Paul elviszi Paulát egy klasszikus szabadtéri koncertre. Beethoven hegedűversenyét adják elő. A szólista Garay György.


[[Kategória:Német filmek]] [[Kategória:1973 filmjei]]