Szerkesztő:Kreamar/Kollektív szerződés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kollektív szerződés egy szerződésfajta a munkajogban. A munkáltató és munkavállaló érdekképviseletek közötti megállapodás, amely szabályozza a béreket, a munkafeltételeket, a szociálpolitikai és egészségügyi kérdéseket. A munkásszakszervezetek megerősödése vezette mindkét felet a kollektív szerződések megkötéséhez, hogy ezáltal a sztrájkok kiküszöbölődjenek és így egyrészt az üzemek termelési folytonossága fennakadást ne szenvedjen, másrészt a munkások bérviszonyai is biztosítva legyenek. A kollektív szerződés csak lejáratkor mondható fel, több esetben indexmegállapodás egészíti ki. Az állami szociálpolitika térhódításával a kollektív szerződések számos pontját jogszabály (törvény illetve rendelet) kötelezően rendezi. [1]

A hatályos magyar munkajogban[szerkesztés]

A kollektív szerződésről a Munka törvénykönyve XXII. fejezete rendelkezik (276-283. §§). [2]

Története[szerkesztés]

Magyarországon az első kollektív szerződés 1848 körül a Nyomdaipari Árjegyzék volt. [3] Az Új magyar lexikon szerint (4. kötet, 170. old.) "A kollektív szerződések a tőkésországokban csak az első világháború után a forradalmi hullám emelkedésének időszakában terjedtek el, így egyes iparágakban Magyarországon is."

Kapitalista országokban[szerkesztés]

Kapitalista országokban a kollektív szerződés a szakszervezet és az egyes vállalatok vagy a vállalkozók iparági egyesülései között jönnek létre, és a dolgozók munkafeltételeit szabályozza.

Szocialista országokban[szerkesztés]

Új magyar lexikon 4. kötet (K - Me) 170. ol.

Megkötése[szerkesztés]

Kollektív szerződés kötésére a munkáltató és a tagok felhatalmazása alapján a munkavállalói érdekképviseleti szervezet vagy szakszervezet jogosult, ha tagjainak létszáma a munkáltatónál eléri a munkavállalók vagy, ha már van kollektív szerződés, akkor az annak hatálya alatt állók 10%-át.

Eltérés az Mt. rendelkezéseitől[szerkesztés]

Általános szabály, hogy a kollektív szerződés a jogszabályokkal, különösen a Munka törvénykönyvével nem ellenkezhet.

A Magyarországn hatályos Munka Törvénykönyve lehetővé teszi, hogy kollektív szerződés a törvény egyes rendelkezéseitől a munkáltató illetve a munkaválalók javára eltérhessen.

A munkáltatóval kötött és az ágazati kollektív szerződés viszonya[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • 2/2004. (I. 15.) FMM rendelet a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól
  • A munakjog történeti kérdései (Miskolc, 2015)