Szerkesztő:Kreamar/Jacquerie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Jacquerie (ejtsd zsakri), az 1358. évi május - júniusi francia parasztlázadás gúnyneve. A pestis és a 100 éves háború dúlásai következtében robbant ki. A párizsi polgárok 1357. évi felkelésének hatása alatt keletkezett és Párizs környékéről kiindulva, csakhamar elterjedt Picardiában, Champagne-ban és Orléans környékén. A parasztok véres bosszút állottak elnyomóikon, de végül a jobban fegyverzett páncélos lovagság leverte őket és sorsuk még keservesebb lett. A Jacquerie vezére egy Guillaume Gaillet nevű paraszt volt, aki az utolsó harcokban esett el. [1] A felkelést a francia nemesség gyorsan vérbe fojtotta.

A név eredete[szerkesztés]

A francia nemesek a parasztokat Jacques Bonhomme (Együgyű Jakab) névvel illették.

Története[szerkesztés]

A 100 éves angol—francia háború veszteségei következtében először Párizs polgárai keltek fel, majdezek példáján felbuzdulva, a jámbor paraszt („Jacques Bonhomme") is fellázadt. A lázadás Franciaország nagy részére kiterjedt. A nemesség csak nehezen tudta a Jacquerie vezérét, Caillet parasztkirályt és csapatait legyőzni. Utána még nehezebbé vált a jobbágyok sorsa.

Jean Froissart a Jacquerie kapcsán arról írt, hogy a parasztok azt hangoztatták, hogy „uraik hasonlóságára formált emberek, mégis állatokként kezelik őket. Ebből ők nem kérnek, nem szenvedhetik tovább, egyenlőek akarnak lenni.”[2] és „Ha az Isten nem akadályozza meg, a gazság úgy elharapózik, hogy a bandák mind elpusztították volna a nemes vitézeket, utána a szentegyházat és minden gazdag embert a világban.”[3]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://adt.arcanum.com/hu/view/RevaiLexikon_10/?query=la+jacquerie&pg=738&layout=s
  2.  Froissart 139 (idézi Breisach 158. old.)
  3.  Froissart 71. old (idézi Breisach 158. old)

Források[szerkesztés]

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Gérard Walter, Histoire des paysans de France,Párizs, Flammarion, 1963, 521 p.
  • Emmanuel Le Roy Ladurie, Paysans du Languedoc, 1966,
  • Maurice Dommanget, La Jacquerie, Párizs, Maspero, 1971,
  • Boris Porchnev, Les Soulèvements populaires en France de 1623 à 1648, SEVPEN, Párizs, 1972,
  • Robert Fossier, L'histoire économique et sociale du Moyen Âge occidental, 1999
  • Le Peuple français, Numéro spécial n°1, 1974, 120 p.
  • (angolul) Samuel Kline Cohn, Lust for liberty: the politics of social revolt in medieval Europe, 1200 – 1425 ; Italy, France, and Flanders, Harvard University Press, Cambridge, 2006.
  • Fabrice Mouthon, Les communautés rurales en Europe au Moyen Âge. Une autre histoire politique, Presses universitaires de Renne, Rennes 2014 ISBN 978-2-7535-2927-4
  • Édouard Lynch, Insurrections paysannes. De la terre à la rue. Usages de la violence au Sablon:S-, éditions Vendémiaire, 2019.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]