Szerkesztő:Kreamar/Armand Peugeot

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Armand Peugeot
Arcképe
Arcképe
SablonWikidataSegítség

Armand Peugeot (Valentigney (Doubs), Franciaország, 1849. február 18. - Neuilly-sur-Seine, Franciaország, 1915. február 4.) francia nagyiparos, a nevét viselő autógyár megalapítója, az autóipar úttörője.

Armand Peugeot az első Peugeot emblémás autót, egy háromkerekű gőzhajtású modellt, a párizsi Világkiállításon mutatta be. 1890-ben megjelent az első benzin meghajtású 4 kerekű modell is: a Daimler motoros Type 2.[1]

Életpályája[szerkesztés]

Armand Peugeot protestáns családba született Kelet-Franciaországban, egyes források szerint Herimoncourt-ban. Armand nagyapjának kelmefestő műhelye, olajüzeme és malma volt. Ezeket a nagyapa halála után két fia vitte tovább.

„Ők 1810 körül a malmot öntödévé alakították át, és - a kor technikai fejlődéséhez igazodva - hengerelt acél gyártásába kezdtek. A Peugeot Testvérek (Peugeot Frères) cég eleinte rugók, kézi-szerszámok, fűrészlapok, kávédarálók és női szoknyaabroncsok készítésére szakosodott, a termékpaletta az idők során egyre bővült. A következő évtizedekben újabb üzemeket létesítettek, gyártmányaikat Európa számos országába exportálták. Armand a párizsi École Centrale-on szerzett mérnökdiplomát, majd 1880 körül Angliába utazott. Az ott eltöltött néhány év során felfedezte, hogy a mindennapi életben mennyire hasznos eszköz a velocipéd (a mai kerékpár előfutára). A családi cég 1885-ös ülésén felvetette, hogy fogjanak velocipéd és tricikli gyártásába. Bemutatkozó modelljüknek az első kereke 1,36 méter, hátsó kereke 0,40 méter átmérőjű volt. A tricikli népszerűsége abban rejlett, hogy az utasok az ülésen egymás mellett foglalhattak helyet. A cég az 1889-es Párizsi Világkiállításon már Léon Serpollet francia iparossal együtt tervezett gőzmotoros triciklit mutatott be. A Peugeot egy évnyi kitartó fejlesztés után rukkolt elő a Daimler-motorral felszerelt Type-2-vel, az első belső égésű motorral ellátott négykerekű járművével. A következő modellből már 30 darabot adtak el, a tuniszi bég megrendelésére készített Type-4 pedig már a 20 km/órás sebességet is átlépte. Armand fáradhatatlanságának köszönhetően az első félig fedett autó, a Type-13 1895-ben készült el a gyárban. Unokatestvére, Eugéne nem osztottá újszerű elképzeléseit, ezért Armand 1896-ban Lille-ben Societe Anonyme Des Automobiles Peugeot néven önálló üzemet alapított. A 125 munkással indult gyár egy hét alatt egy autót készített, 1898-ban már hármat, 1900-ban pedig már tízet, azaz évente ötszáznál többet. A vállalkozó szellemű Armand csónakmotorok gyártásába is belefogott, és autókat is kölcsönzött. A vállalat 1904-ben a Párizsi Autószalonon mutatta be a kicsi, olcsó és praktikus Bébi-Peugeot-t (Peugeot Bébé), a rendezvény szenzációját, az egyik első népautót. Az Ettore Bugatti által tervezett 350 kilós, 2,7 méter hosszú kocsit a hat lóerős motor 40 kilométeres óránkénti sebességgel hajtotta, s amikor a következő évben piacra került, azon nyomban 400 darab fogyott el belőle. Armand 1913-ban - fiúörökös híján - lemondott a cég vezetéséről, amely egyesült unokatestvére vállalkozásával. A gyáros a nagy cégegyesülés után nem sokkal, 1915. február 4-én halt meg.

1999-ben az autózás dicsőségcsarnokának tagjai közé választották.[2]

„1885-ben alakult meg a „Peugeot testvérek fiai’)- részvénytársaság, hogy velocipédeket, őskerékpárokat gyártson. 1890- ben elkészült az első Peugeot-autó. A sikerét az adta meg, hogy a Daimler-motorral ellátott kocsival sikerült minden baj nélkül nyomon követni a Párizs—Brest—Párizs kerékpárversenyt... Armand Peugeot volt az, aki a Peugeot testvérek közül kizárólag az autógyártásra szentelte pénzét, idejét, energiáját. (Eugène Peugeot kávédarálót már éppúgy készíttetett üzemében, mint fűnyíró gépet, női fűzőkbe való fémpántokat, fűrészeket és még sok más tömegcikket.) Armand Peugeot 3 fia 1910-ben összefogott az unokatestvéreivel, együtt alapították meg a Peugeot automobil- és kerékpárgyárat. 1912-ben kezdte meg a termelést legnagyobb üzemük Sochaux-ban. [3]

Emlékezete[szerkesztés]

Sírja Párizsban a Pere Lachaise temetőben található.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.peugeot.hu/peugeot-tortenet.html
  2. Népújság (Marosvásárhely), 2019. március (71. évfolyam, 49-74. szám)2019-03-29 / 73. szám
  3. Magyarország, 1978. július-december (15. évfolyam, 27-53. szám)1978-08-27 / 35. szám

Források[szerkesztés]