Szerkesztő:Kreamar/Adóvisszatartás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az adóvisszatartás vagy adóvisszatartási jog egy meghatározott állam jogszabályi felhatalmazása alapján az adóhatóságot illetve (adott esetben) az adózót megillető jog arra, hogy bizonyos adóösszeg megfizetését visszatartsa.

Az adózót megillető jog[szerkesztés]

Az adózó számára az adóvisszatartási jog lehetővé teszi például, hogy a fizetendő adóját az adóvisszatartás formájában igénybe vehető adókedvezményekkel csökkentve állapítsa meg illetve befizetését ennek figyelembe vételével teljesítse.

Az adóhatóságot megillető jog[szerkesztés]

Az adóhatóságot megillető adóvisszartási jog alkalmazása Dél-Amerikában az adócsalás elleni harc egyik eszköze lehet. Így például 2018 júniusától Argentinában bevezették a végfogyasztók adókötelezettségét olyan digitális szolgáltatások esetén, amelyek nyújtója nem az országban letelepedett adóalany. Az adóvisszatartást a pénzügyi műveletet lebonyolító pénzintézet foganatosítja az adóhatóság által ismert szolgáltatókkal kötött ügyletek esetében, Ezen szolgáltatók listáját folyamatosan frissítik. Ezt a megoldást sokan drasztikus megoldásnak tartják, mondván: a pénzügyi felelősséget nem az adóelkerülőre hárítja.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Szlifka Gábor: A hozzáadottérték-adó jelene és jövője Európában (doktori értekezés), Budapest, 2020. 60. old.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]