Szerkesztő:Kgband

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

K.G.B. (együttes)[szerkesztés]

K.G.B.
Információk
EredetMagyarország
Aktív évek2006-
MűfajBritpop, Indie, Mod-Revival, Post-Punk Revival
Kiadóunlabeled
Tagok
K G
Szilágyi Gergely Péter
Tompa Mihály
Korábbi tagok
Eőri Norbert, Tompa István

A K.G.B. weboldala
SablonWikidataSegítség

A K.G.B. zenekar egy nagykanizsai amatőr zenakar. A zenekar 2006 végén alapította a Piarista Általános Iskolai, Gimnázium és Diákotthon két diákja, K G és Szilágyi Gergely Péter.

Az együttes története[szerkesztés]

Az együttes alapításának gondolata először K G fejében merült fel, aki gitár és énektudását szerette volna kamatoztatni az zenekar keretein belül. Osztálytársával és barátjával Szilágyi Gergely Péterrel kezdték meg a próbákat majd pár hónapon belül megtalálták dobosukat Eőri Norbertet és ritmusgitárosukat Tompa Istvánt. Eőri az első fellépés után elhagyta az együttest személyi és motivációs okokra hivatkozva. Tompa Istvántól közös megegyezéssel váltak meg a tagok, mivel elsősorban egy három személyes felállásban gondolkodtak. A távozások azonban nem jelentettek nagy érvágást a csapatnak, akik K gyermekkori barátjában és az iskola akkor már elballagott diákjában, Tompa Mihályban, megtalálták a megfelelő helyettest. Tompa már akkor aktív résztvevője volt a nagykanizsai könnyűzenei életnek, mivel közreműködött a Kannás Bor Egyház és az Isteni Színjáték nevű zenekarokban is. Az új felállás egyértelmű javulást hozott a zenekar színvonalának.

Zenei befolyások[szerkesztés]

A zenekar tagjai már kezdetben megegyeztek a zenei stílusukkal kapcsolatban. K legjelentősebb befolyásai abban az időben Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Oasis és más hard-rock illetve britpop bandák voltak. Szilágyi elsősorban az alternatív színteret kedvelte, de eme preferenciáját hamarán feladta a feljebb említett stílusok sikeres színpadi atmoszférájának következtében. Eőri Norbert elsősorban heavy-metal gyökerekkel rendelkezett, de mivel személye nem tűnt túl befolyásosnak a bandában ezért egyetértett a többiekkel a zeneválasztásban, ugyanúgy mint a gitáros Tompa is.

2008-ban a zenakar azonban elérkezett ahhoz a ponthoz amikor szerették volna a stílusukat egységesíteni. K egyértelműen a britpop/indie/post-punk és mod-revival vonalat jelölte ki zenei stílusként amely váratlanul egységes pozitív fogadtatásra talált a tagoknál. Az új befolyások közé tartozik: The Jam, Blur, Dirty Pretty Things, The Libertines, Jimmy Eat World. A zenekar szeretné betölteni az űrt a nagykanizsai könnyűzenei színen, és szeretné igényes gitárzenével szórakoztatni közönségét. A zenakar ennek megfelelően igyekszik összeállítani 2008-as turnéjának anyagát is.

Koncertek[szerkesztés]

Az együttes első koncertje az iskola 2007-es farsangi ünnepélyén volt, 2007 február 15-én. A szervezők 4 szám erejéig biztosítottak időt a zenekar számára. Előzenekaruk, a szintén helyi S.K.A.T.E. zenekar botrányba fulladt produkciója után léptek fel. A songlist a következő volt: "Oasis - Stand by me", "Jimi Hendrix - Purple Haze", "Gary Moore - Parisienne Walkways", "Kispál és a Borz - Ha az életben". A produkció nemvárt pozitív fogadtatásra a közel 400 fős közönségnél. A hang és fénytechnikai munkákat a zenakar hivatalos hang- és fénytechnikusa, K közeli barátja, a Kapos Rádió műsörvezetője, Lőrincz Attila Sándor végezte.

2007 szeptember 1-jén tartotta második koncertjét, immáron az új felállásban. A koncert a rajongók körében K.G.B. búcsúkoncertként is ismert, mivel K a hónap folyamán hosszabb időtartamra külföldre távozott és a zenakar jövője pillanatnyilag kilátástalannak tűnt. A helyszín a kiskanizsai volt Nagyrácz utca-i általános iskolában volt egy Ka-Rock rendezvény keretében. Az esten közreműködtek még: a S.K.A.T.E, a Csendet kérünk és a Késő Bánat nevű zenekarok is. A zenakar utolsó fellépőként közel másfél órát játszott. A songlist a következő dalokat tartalmazta: "Kispál és a Borz - Ha az Életben", "Jimi Hendrix - Purple Haze", "Quiet Riot - Come on Feel the Noize"/"Beatrice - Azok a boldog szép napok", "AC/DC - All night long", "Gary Moore - Parisienne Walkways" és a "La Bamba" punk-feldolgozása. A zenekar háromszor is újra kellett hogy kezdje a zenét a közönség elsöprő ovációja miatt. A finálé az előbb említett számok újra játszása mellett tartalmazta még a "Led Zeppelin - Stairway to Heaven"-t K önálló előadásában is.

Mindkét koncertről DVD készült.

Tagok[szerkesztés]

Alapító Tagok[szerkesztés]

K G - gitár, szológitár, ének Szilágyi Gergely Péter - basszusgitár, vokál Tompa István - ritmusgitár Eőri Norbert - dobok

Jelenlegi felállás[szerkesztés]

K G - gitár, szológitár, ének Szilágyi Gergely Péter - basszusgitár, vokál ; Tompa Mihály - dobok

Állítólag a zenekar tagjai mind melegek.