Szerkesztő:KEszti/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Cori-ciklus[szerkesztés]

A vázizmokban és a vörösvértestekben az anaerob glikolízis során képződött tejsav a májba jut, itt visszaalakul glukózzá, majd újra a véráramba jut.

A Cori-ciklust Carl Ferdinand Cori és Gerty Theresa Cori fedezték fel. Résztvevői a máj és azok a szervek, ahol laktát képződhet. Jelentős mennyiségű laktátképződés az izmokban és a vörösvértestekben zajlik.

Funkció[szerkesztés]

Az anaeob glikolízis során képződött laktát a vérkeringéssel a májba jut, ahol glükózzá alakul, a glükóz pedig a vérbe jutva visszakerül.

Anaerob glikolízis bizonyos mértékben minden szervben lejátszódik, ezt az adott szerv vér és oxigén ellátása befolyásolja. Legnagyobb mértékben a vörösvértestekben és az izmokban fordul elő ez a lebontási forma. A vörösvértestekben nincs mitokondrium, így az anaerob glikolízis az egyetlen mód, hogy energiát nyerjen.

A vázizmokban aerob és anaerob módon is lejátszódhat a folyamat, oxigénellátástól függően:

 • Ha van elég oxigén: A glükózból piruvát képződik, ami belépve a citrát-körbe energiát szolgáltat a sejtnek.
 • Ha nem áll rendelkezésre elegendő oxigén: A glükózból keletkezett piruvát laktáttá alakíul, ami pedig a Cori-körben fog részt venni.

Cori-ciklus[szerkesztés]

Izomban[szerkesztés]

A vázizmok működéséhez ATP-re van szükség, amit glükóz oxidálásával nyernek, ez a glikolízis. A folyamat 2 féleképp mehet végbe:

 • Aerob módon: Lassú, nyugodt izommunkánál. Ilyenkor a vér által szállított oxigén bőségesen elegendő, a glükóz piruvátra való lebontásához, amit azután a citrát-körben a molekuláris oxigén oxidál, így teljes mértékben lebomlik szén-dioxidra és vízre.
  Aerob glikolízis
Laktát-dehidrogenáz
 • Anaerob módon: Aktív izommunka esetén, nincs elegendő oxigén a szövetekben, így a glikolízisben keletkezett piruvát nem tud oxidálódni, ezért a laktát-dehidrogenáz enzim laktáttá alakítja. A laktát ezután a glukoneogenezisben tudna visszaalakulni glükózzá, ehhez azonban az izomban hiányoznak az enzimek, ezért itt nem tud a laktát glükózzá alakulni, így a folyamat a májban fog végbemenni. A glükóz ezután két úton mehet tovább:
  • A májban marad, ahol glikogén szintetizálódik belőle
  • A vérárammal visszajut az izomba, ahol vagy azonnal felhasználódik, vagy szintén glikogénné alakul

Glukoneogenezis: legtöbb enzime ugyanaz mint a glikolízis enzimei (természetesen ellenkező irányú reakciót katalizálják), kivéve négyet: piruvát-karboxiláz, PEP-karboxikináz, fruktóz-1,6-biszfoszfatáz, glükóz-6-foszfatáz.

Piruvát-karboxiláz
PEP-karboxikináz
Fruktóz-1,6-biszfoszfatáz
Glükóz-6-foszfatáz

Jelentőség[szerkesztés]

Megelőzi a tejsavas acidózist.

Forrás[szerkesztés]

[1][2][3][4]

 1. Ádám Veronika: Orvosi biokémia
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Cori_cycle
 3. https://de.wikipedia.org/wiki/Cori-Zyklus
 4. Lehninger: Principles of Biochemistry