Szerkesztő:Kövi Szabolcs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Született: 1972. április 10. (52 éves)

Kövi Szabolcs (Veszprém, 1972.04.10. – ) magyar zenész, zeneszerző, író.[szerkesztés]

Élete

Édesapja Kövi Gábor, zeneművész, gitártanár, édesanyja Farkas Mária Julianna, hivatalnok, gyógymasszőr.

Hatéves korától zenét tanult, furulyával kezdte, majd Szilvásy Lászlóné tanítványa lett, aki 18 éves koráig irányította a képzését. Kis termete miatt először piccolózott, majd 9 évesen kezdte a fuvolát a veszprémi Csermák Antal Zeneiskolában.

1986-ban tanulmányait a szintén veszprémi (azóta sajnálatos módon megszűnt) Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta.

1990-ben felvételt nyert a gráci Hochschule für Musik und Darstellende Kunst zeneművészeti egyetemre, amit azonban nem fejezett be, két év után félbehagyta tanulmányait, azzal a tervvel, hogy a klasszikus zene hagyományait valamilyen más formában folytassa. Zeneszerzésbe kezdett, ami nem volt teljesen előzmények nélkül való, ugyanis édesapja nyolcéves korától kezdve improvizációra oktatta, jazz, rock, és free stílusban. 14 évesen a saját zsebpénzéből beiratkozott Szabados György és Dresch Mihály egyhetes szombathelyi improvizációs kurzusára, ami maradandó élmény volt számára, de akkor határozta el azt is, hogy a free jazz helyett inkább a klasszikus zenei formákat, dallamvezetést, hagyományokat követi.

Nagy hatással volt rá Matúz István fuvolaművész munkássága. tulajdonképpen a művész egyik koncertje terelte a meditatív zene felé. Sári László zeneszerző "144" című művét hallgatta a Vigadóban. A darab éjfél előtt 144 perccel kezdődött, csupa tartott hangból állt, két szólamban, az egyik egy hangszalagra rögzítve felvételről szólt, a másikat élőben játszotta rá Matúz István. Amikor a századik perc körül lefeküdt a széksorok közé, lehunyta a szemét. A hosszú zenefolyam hatására egyfajta időtörést érzékelt. Ekkor fogalmazódott meg benne a Dimenziókapu című album ötlete, amit 12 évvel később, 1997-ben valósított meg. Úgy érezte, a meditatív zene hatására nem tud pontosan elszámolni az idővel, belső, lelki kapuján át egy másik világba léphet, ahol az idő is másképpen telik.

1992-ben egy mindstúdiót vásárolt, szintetizátort, felvevő berendezést, és elkészítette első albumát, a Kifelé az időből címűt, melyet kazettán jelentetett meg, kézzel ragasztott borítókkal, száz példányban. Kísérletképpen bevitte néhány keleti termékeket forgalmazó boltba a kiadványokat, mert fúvós hangszerei és a saját készítésű fuvolái egzotikus hangulata talán oda illett leginkább. A száz példány hamar elfogyott, a következő lemezéből, a Változó világ című kazettából már 500 kazetta készült.

1993-ban az Ananda Sounds Kiadónál jelent meg a két album legjobb számaiból készült első, hivatalos kiadvány, a Lebegés című. Ezután a kiadó gondozásában, illetve megrendelésére a Megaptera, a bálna éneke, a Reggeli-esti meditáció, az Erdő dala készült el, illetve a Csakrameditáció, Lucyannal közösen (Lucjan Wesolowski lengyel gitár és szitárművész zeneszerző).

Az ezután következő A csend országa című kiadványát azonban már szerzői kiadóként, önmaga jelentette meg, a kiadóval együttműködve, aki a terjesztést vállalta. A többi kiadványa jogát is visszavette, kivéve a Csakrameditációt, ami Lucyan-é maradt, ezért nem kapható már.

Az Ananda Sounds kiadó ezoterikus és new age zenei kiadványok gondozója volt, így ezek a címkék ragadtak Kövi Szabolcs zenéire is, amit a szerző kezdettől fogva helytelenített, mert a munkáit inkább a barokk zene spirituális hagyományainak folytatásaként képzelte el. Nem mondja el a koncertjei előtt, de abban hisz, művei az ember-Isten kapcsolatról szólnak, azt inspirálják. Amennyiben a gyógyulásban, lelki bajok megoldásában segítenek, azért lehet, mert a nyugalom, a harmónia zenével előidézhető, ez lelkiállapot pedig az első lépcsőfoka annak, hogy a lélek megszabaduljon egy időre az anyagi világ nehézségeitől, szárnyaljon, és saját igazi természetére ébredve Istent kezdje keresni.

Eleinte spirituális világzenének nevezte a munkáit, mivel a számtalan fúvós hangszer sokféle népi hangulattal fűszerezi a műveit, de manapság már nem azt hívják világzenének, ami öt kontinens hangulatait gyúrja egybe, hanem a különböző fúziókat, amikor a népzene például más stílusokkal egyesül. A new age kifejezés elkopott, nem is szerencsés, ezért a legtöbbször a meditatív címkével illeti, ajánlja a zenéit, ami nem pontos, mivel annál sokrétűbb, színesebb munkásságról van szó.

Lemezei:

Lebegés (1993)

Az erdő dala (1994)

Megaptera, a bálna éneke (1994 - felújítás 2000-ben, a régi változat már nem elérhető)

Csakrameditáció (Csak online változatban érhető el, szerzőtárs: Lucjan Wesolowski)

Reggeli-esti meditáció (1995- felújítás 2000-ben, a régi változat már nem elérhető)

A csend országa ((1995- felújítás 2001-ben, a régi változat már nem elérhető)

Felhőjáró (1997 az első album, ami CD-n is megjelent)

Dimenziókapu (1999)

Körforgás (2000, ez a változat már nem elérhető)

A titkos kert (2003)

A kék tenger meditáció (2004)

A zarándok (2005)

Szertartás (2006)

Tündér-idézés (2007)