Szerkesztő:Juditnyolc/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vittorio Merloni

Vittorio Merloni (született 1933. április 30.) olasz üzletember és nagyiparos. Fia , Aristide Merloni, az Industrie Merloni alapítója, másik fia Andrea az Indesit Company elnöke, ő maga pedig ennek tiszteletbeli elnöke. A Fineldot lánya Antonella vezeti Az Industrie Merloni egy családi vállalkozás, amely voltaképpen az Indesit Company Group-ot illetve egyéb érdekeket felügyel.

Életrajz:[szerkesztés]

Vittorio Merloni a Perugiai Közgazdaságtudományi Egyetemen szerez diplomát. Franca Carlonival lépett házasságából négy gyerekük született:( Maria Paola, Andrea Antonella, és Aristide) Üzleti karrierjét 1960-ban egy családi vállalkozás indította el. 1975-ben megalapította a Merloni Elettrodomestici céget, amit 2005-ben átnevezett Indesit Companynak és egészen 2010 április 29-ig ő tölti be a cégnél az elnöki tisztséget, majd fiára Andreára ruházza a vezetést , ő maga pedig a cég tiszteletbeli elnöke lesz.

A vállat részvényeit 1987 óta jegyzik a Milánói Tőzsdén. Az Indesit Company Európa egyik vezető háztartási gép: (mosógépek, szárítógépek, mosó-szárító gépek, mosogatógépek, hűtők, fagyasztók, tűzhelyek, sütők és főzőlapok) gyártója és értékesítője.

Vittorio Merloni a Confindustriának (az olasz munkaadók Szövetségének) elnöke, ezt a tisztséget 4 évig tölti be. 1984 –ban megkapja a „Cavaliere de lavoro-t” és megválasztják a Centomarca (az olasz Márka Szövetség) elnökévé, amelyet 1988-ig tölt be. 2001-től négy éven keresztül az Assonime (Olasz részvénytársaságok szövetségének) elnöke.

A Milánói Politechnikától 2001-ben tiszteletbeli doktori címet kap mérnöki vezetésből.


Különböző díjak és elismerések[szerkesztés]

2003-ban két évre rá, hogy az Indesit Company átvette a Hotpoint-ot (egy Egyesült Királyságbeli márka) megkapja a Commander of the British Empire kitüntetést. 2004-be megkapja a Leonardo Díjat, 2005-ben pedig New Yorkban a GEI (Gruppo Esponenti Italiani) díjat a kereskedelem és ipar területein szerzett elismerésének és megbecsülésének díját, amely nagymértékben javítja Olaszország külföldi imázsát.