Szerkesztő:IceNB/Piszkozat1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Leonbergi egy nagytestű, európában kitenyésztett kutyafaj. Nagyon emberközpontú fajta, és ragaszkodik az ember közelségéhez. Családi kutyának is jó választás, mert egy inteligens és türelmes fajta és egyáltalán nem agresszív.

Leonbergi
Fajtagazda ország Németország
Osztályozás
Csoport2. csoport – pincsek és schnauzerek, molosszusok és svájci pásztorkutyák
Szekció2.2 szekció – molosszusok, hegykutyák, munkavizsga nélkül
FajtaLeonberger
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standardFCI pdf
Kiadás éve1996
A Wikimédia Commons tartalmaz Leonbergi témájú médiaállományokat.

Eredete[szerkesztés]

A megjelenése azért hasonlít egy oroszlánra, mert a faj kitenyésztője Heinrich Essig a Stuttgart melletti kisváros, Leonberg címerállatának mására szerette volna létrehozni. Az 1830-as évek végén meg is kezdte az első példány létrehozását, egy fekete-fehér színű újfunlandi szukát és egy "Barry" nevű bernáthegyi kannal. Az első ma is ismert leonbergi alom, 1846-ban született meg.

Ezután nem sokkal a faj hatalmas népszerüségre tett szert, sok helyen az arisztokraták státuszszimbólumává vált.

1889-ben a tenyésztő, Essig elhunyt és a faj ismertsége hanyatlásnak indult. Sokan már csak bernáthegyi keveréknek hitték, és nem volt többé olyan nagy tekintélye. A világháboúk pedig csak rontottak a helyzeten. Sokaknak önmaguk fenntartására sem volt elég pénze, egy ilyen nagytestű kutyára pedig végleg nem. 1948-ban Németországban megalapítottak egy klubbot, ami a faj fennmaradását volt hivatott támogatni, nekik köszönhető, hogy ez a faj ma is megtalálható. Mára már számtalan tenyésztő és egyesület foglalkozik e faj tenyésztésével, ezért már biztos talpon áll a faj jövője.

Egy a kutyaeledelek gyártásával foglalkozó cég 2006-ban Leonberg városának adományozott egy életnagyságú leonbergi szobrot, amelyet két magyar, Nagy Edit és Pintér Balázs alkotott.

Megjelenése[szerkesztés]

A leonbergi kanok esetén átlagos 80 cm-es marmagassággal és 75 kg-os tömeggel rendelkezik. A szukák valamivel kisebbek a maguk 65-75 cm-es marmagasságukkal illetve a kb. 60 kg-os tömegükkel.

Feje széles és hosszúkás, bundája dús hosszú és lesimuló, vörös, vörösesbarnától, egészen a homokszínig lehetséges, nyakánál sörényszerű. Maszkja és orra mindig fekete, állkapcsa erős, szabályos ollós harapással rendelkezik.

Szeme általában barna, ovális alakú. Közepes méretű lelógó fülei vannak.

Jelleme[szerkesztés]

A külseje szinte egyáltalán nem tükrözi lelkét. Megjelenése tekintélyt parancsoló és oroszlánszerű bármilyen idegent elriaszt a háztól. Ennek ellenére higgadt, nem agresszív. Éber, bármi ami körülette történik észrevesz, de csak akkor reagál, ha szükséges. Mindene a családja, lelke érzékeny, emberközpontú és imád gazdája(i) közelében lenni. Nem szeret egyedül lenni. Okos, inteligens fajta, megfelelő pozitív visszajelzéssel könnyen tanítható. Imádja a vizet, Németországban és Olaszországban is szolgál a vízimentőknél.

Ideális körülmények[szerkesztés]

Egy ilyen fajta tartása nem egyszerű feladat. Akkor a legboldogabb ha sokat van vele foglalkozva, ezért rengeteg időt igényel. Amellett, hogy egész évben hullik a szőre és ezért naponta akár többször is át kell kefélni a kutyát, nagyon nagy a mozgásigénye. Jó útitárs egy gyalógtúrához. A nagy udvar egy ilyen fajnál elengedhetetlen. Habár higgadt fajta, nagyon aktív és játékos.

Források[szerkesztés]

Leonbergi fajtaleírás: a kutya, akinek családja a mindene - Az Én Kutyám. www.azenkutyam.hu (Hozzáférés: 2021. június 15.)

Leonbergi fajtaleírás - Minden hasznos Tudnivaló - Zooplus Kutyamagazin. www.zooplus.hu (Hozzáférés: 2021. június 15.)

FCI besorolás forrása. www.pannonleonberger.hu (Hozzáférés: 2021. június 29.)