Szerkesztő:Hirvenkürpa/Tervezett/Mulcsozás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mulcsozás vagy talajtakarás a mezőgazdaságban használatos technológia, ahol a talaj felszíni rétegét valamilyen anyaggal fedjük, így biztosítva a termesztett haszon-, illetve dísznövényeknek jobb életfeltételeket, illetve esztétikusabb küllemét.

A mulcsozás célja[szerkesztés]

A mulcsozás célja többféle lehet attól függően, hogy milyen területen, milyen növénykultúrában használjuk. Leggyakoribb célja a gyomok elleni védekezés elősegítése. A mulcsanyag elzárja a fényt a csírázó, kelő gyomok elől, amik így a táplálék hiányában elpusztulnak, jelentősen csökkentve ezzel a gépi, vegyszeres, vagy kézi gyomirtás szükségességét.

Jelentősen javítja továbbá a talaj vízgazdálkodását a párologtatás akadályozásával. Elsősorban akkor használható nagy hatékonysággal, ha az öntözőberendezés a mulcsanyag alatt helyezkedik el, ezáltal nem tesz szükségessé nagyobb adagú öntözést.

Javítja a talaj hőgazdálkodását, csökkenti a hőingadozást, védelmet nyújt a tűző napsugárzástól, óvva ezzel a talajfelszín közelében lévő mikrobiális életközösségeket.

Mulcsanyagok[szerkesztés]

Mulcsozásra a legkülönfélébb szerves illetve szervetlen anyagok használhatók fel attól függően, hogy milyen céllal takarjuk a talajt.

A dísznövénykertészetben és parképítészetben a mulcsozást elsősorban esztétikai szempontok miatt használják, így a mulcsanyag sokszor nem a növény igényeinek kielégítését szolgálja. Így kerülnek felhasználásra a különféle dísz