Szerkesztő:GreensparrowWiki/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bajor nyelvjárás[szerkesztés]

Bajor
Boarisch / Boirisch
TerületBajorország

Ausztria

Dél-Tirol
Beszélők száma15 millió (2012) fő

A bajor nyelvjárás (németül: Bairisch; bajorul: Boarisch/Boirisch) a felnémet nyelvváltozatok egy fontos csoportja, amit a német nyelvi terület délkeleti részén beszélnek, beleértve Bajorországot, Ausztria nagyját és Dél-Tirolt Olaszországban. 1945 előtt a bajor jelentős volt a Dél-Szudétavidék részeiben és Nyugat-Magyarországban. A bajort kb. 12 millióan beszélik egy 125.000 négyzetkilométeres területen. Ezáltal a legnagyobb a német dialektusok között. 2008-ban a bajorok 45 százaléka azt állította, hogy csak dialektust használtak a mindennapi kommunikációban.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bavarian_language

Logo![szerkesztés]

A logo (sajátságos írásmóddal: logo!) a ZDF által gyártott híradó gyerekeknek, ami a KiKA gyerekcsatornán sugároznak?. Az adásra a ZDF évente nagyjából 5 millió Eurót fordít.

Története[szerkesztés]

A brit BBC már 1972 óta sugározza a Newsround gyerekhíradót.1981-ben kezdte a NOS holland állomás a Jeugdjournaal gyerekhíradót.

Műsorvezetők és riporterek[szerkesztés]

Jelenlegi műsorvezetők[szerkesztés]

Minden műsorvezető mint riporter is aktív.

Név Kezdés Megjegyzések
Tim Schreder 2011 május
Linda Joe Fuhrich 2012 októbertől 2013-ig a kettő között riporterként volt aktív
2014 július
Sherif Rizkallah 2019 március
Maral Bazargani 2023 április 2020 június és 2023 március között helyettes, 2018 június óta riporter
Johannes Holbein 2023 december helyettes, 2023 június óta riporter

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Logo (Nachrichtensendung) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.