Szerkesztő:Glanthor Reviol/Egyértelműsítő lapok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az egyértelműsítő lapok olyan szócikkek, melyek azonos alakú szavak (úgynevezett homonimák) közötti választást teszik lehetővé. (Ez a lap a pontos statisztikákhoz is fontos, hogy el lehessen dönteni, hogy mely lapok szolgálnak ilyen célt.)

Használata[szerkesztés]

  • ha egy szónak kettő vagy több jelentése van, de jelenleg egyről sincs szócikk, akkor még szükségtelen az egyértelműsítő lapot készíteni
  • kettő jelentés esetén a lap elején hivatkozásokat kell elhelyezni egymásra, az {{egyért2}}(?) sablon segítségével, például: Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Afrika (régió)
  • kettőnél több jelentés esetén kell egyértelműsítő lapot készíteni, a következőek szerint:
    • ha a szónak, fogalomnak van elsődleges, ismertebb, elterjedtebb jelentése, akkor az legyen a fő szócikk, és a szócikk elején hivatkozást kell elhelyezni az egyértelműsítő lapra az {{egyért3}}(?) sablonnal, példa: Buda
    • ha körülbelül azonos fajsúlyúak a jelentések, a fő szócikk az egyértelműsítő lap legyen (speciális eset: ha két jelentés van, akkor is előfordulhat, hogy egyforma jelentőségűek, ekkor is az egyértelműsítő lap legyen a fő szócikk)

Az egyértelműsítő lapon fel lehet sorolni azokat a szócikkeket is, melyek nevében szerepel az adott szó, ám eltérő jelentésük miatt nem hivatkoznak egymásra. Például a Bíró esetén tulajdonnévként több ismert személy családneveként merül fel.

A szócikkek címe[szerkesztés]

  • ha egyenrangúak a jelentések, a sima cím alatt legyen az egyértelműsítő lap, például: Gyula
  • ha az elterjedtebb jelentés van a címszó alatt, akkor az egyértelműsítő lap neve „<szócikk neve> (egyértelműsítő lap)” legyen, például: Buda (egyértelműsítő lap)
  • ha van elsődleges, ismertebb jelentés, akkor amögött a címben ne legyen magyarázat (Buda), az egyéb jelentéseknél pedig a fő jellegzetességet kell feltüntetni zárójelben toldatként, röviden, például: Buda (keresztnév)
  • a toldatképzésnél lehetőleg figyelembe kell venni a szó összes értelmét, és röviden, lényegretörően kell feltüntetni a fő jellegzetességet, példák:
    • X. Y. (író), és nem X. Y. (kiemelkedő magyar regényíró)
    • X. Y (magyar író) és X. Y. (német író), több azonos névvel és fő jellegzetességgel bíró szócikk esetén

Formázás[szerkesztés]

Az egyértelműsítő lap egy értelmes mondatokból álló felsorolás, amely alapján világosan megkülönböztethetőek az egyes jelentések. Nem szükséges semmilyen „bevezető” mondat a lista elején (pl. XY-al kapcsolatos szócikkek listája, stb.).

Ha a lista hosszú, tagolni lehet valamilyen szempont szerint. A vízszintes elválasztó vonal alkalmazása kerülendő.

Az alábbi szöveget használd minden egyértelműsítő lap alján, hogy azokat meg lehessen automatikusan találni: {{egyért}}(?)

Ennek hatására a következő sablon jelenik meg:


Ez egy egyértelműsítő lap, ami az azonos nevű szócikkek közötti választást segíti. Ha egy cikkből kerültél ide, kérünk, hogy lépj vissza, és javítsd ki benne a megfelelő hivatkozást!

Az egyértelműsítő lapok listája a „Mi hivatkozik erre” menüpont segítségével kérhető le.


  •  támogatom --Burumbátor 2006. július 18., 19:03 (CEST)