Szerkesztő:Garamond/KK2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Használati útmutató

Amiben segíthetsz: dokumentációs allap létrehozása

1. Ezeket a latin betűs jeleket a helyesírási szabályzat szorzásjel . illetve szorzójel x megnevezéssel hozza. Különösebb előírást nem ad meg a használatukra. A csillag a programnyelvekben előfordul, de a helyesírásban nem. Az Osiris úgy fogalmaz (412.o.), hogy a szorzás jeleként a ponton kívül az x is használatos. Gondolatmenetem csak a magyar használatra érvényes, mert például az angolszász szokás sok mindenben éppen ellentétes. (Erre még visszatérek.)

Személy szerint én általános használatúként a középső pontot preferálom, algebrában a ki nem írt szorzójelet. Ahogy látom, az iskolai oktatás is így van ezzel. (Követve a közhasználatot.)

2. Mint arra már rámutattatok, az x-alakú szorzójelnek számtalan felhasználása létezik a közönséges szorzáson kívül, amiről most szó van. (A matematikai alkalmazások közül még a replusz művelet, a biológiában a hibridek jele; a sakkban az ütésé; a golyós lőszerek kaliberjelölésében elválasztójel (7x65 R), optikai nagyítás megadásánál x250.)

3. A köznapi használatban számok kijelölt szorzataként gyakori, 3 x 2,5 mm2-es vezeték, 297 x 420 -as rajzlap. Erre nem szoktunk szorzópontot használni.

4. A korábbi nyomdai szokás a keresztet használta a szorzás jeleként. (Révai nagy lexikona: „a szorzás jele x”.) De már 1955-ben „régi szorzójel”-ként nevezik meg a nyomdászok az x-et. (Papír és nyomdatechnika Papír és nyomdatechnika, 1955 (7. évfolyam, 1-12. szám)1955-09-01 / 9. szám 159)

5. A nyomdák ebben a korai időszakban is írtak pontot is, de nem feltétlenül középmagasságban, ahová most tesszük, hanem alulra, a tizedesvessző magasságába. (Ez néha megjelent a féllogaritmikus alakokban később is, amikor máskülönben már nem volt használatban Boltzmann-állandó k = 1,3807.10-16 erg/grad. Természet Világa, később idézett hely)

6. A Papír és Nyomdatechnikában (1956.,241) azt állítja egy szerző (bár nem a szerkesztőség), hogy "...a nemzetközi szabvány szerint az arab számjegyek között a szorzójel dűlt kereszt és nem pont. Pontot csak az algebrai kifejezésekben alkalmazzuk szorzó jelként." (https://adt.arcanum.com/hu/view/BME_PapirNyomdatechnika_1956/?query=szorz%C3%B3jel&pg=362&layout=s)

7. Az újabb keletű vélemény (Reimann István matematikakönyve) szerint, ezzel ellentétesen: (https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011-0001-526_reimann_matematika/ch02.html) A szorzást egyszerűen csak a tényezők egymás mellé írásával jelöljük, vagy pedig szorzóponttal ab=a·b. Két szám szorzatánál mindig kitesszük a szorzópontot: 9·1627.

7. Egyáltalán mikortól? (Természettudományi Közlöny - Természet Világa Természet Világa, 1982 (113. évfolyam, 1-12. szám)1982-07-01 / 7. szám 320) Az algebrai jelölésrendszer kialakulása

Az andráskeresztet (x) a szorzás jeleként az angol W. Oughtred (1574—1660) alkalmazta elsőként 1631-ben. (...) A szorzás ponttal való jelölését az angol Thomas Harriot (1560—1621) vezette be Artis anaiyticae praxis (London, 1631) című posztumusz munkájában.

8. Táblázat a természettudományos jelölésekről (Természettudományi Közlöny - Természet Világa Természettudományi Közlöny, 1962 (6. [93.] évfolyam, 1-12. szám 145) A 4. szám belső hátoldalán TERMÉSZETTUDOMÁNYOS ÉS TECHNIKAI JELÖLÉSEK ÉS ÁLLANDÓK • szorzójel axb a kereszt b vektorszorzat

Ugyanott k = 1,3807.10sup-16/sup erg/grad

9. Unicode. Jelentőségük ellenére a Unicode táblázatait kevéssé érzem alkalmasnak arra, hogy a szerepét meghatározzuk egy jelnek: olyan mértékig a külső, formai definíciók uralják, nem a szemantikaiak. Kedvenc példám a nyelvészeti jelek között szereplő ñ, ami számukra nem „nazalizált n”, hanem „kis latin N betű tildével”.

A https://www.unicode.org/charts/PDF/U0080.pdf ismerteti a középmagas pont számtalan megjelenési formáját, ezek kódját és szerepkörét (beleértve a görög, grúz, japán használatot), eközben azt írja, hogy emelt tizedespontként vagy szorzás jelölésére is használják, utóbbi esetben helyette a 22C5 ⋅ részesítendő előnyben.

Az andráskereszt szimbólumot is tárgyalja, szintén sok feladatkörrel. Az általunk tárgyalt szorzójelnél kifejezetten csak a Descartes-szorzatot említi. Ezzel szemben hozza „szorzó x” néven a 2715 ✕ kódút, a vektorszorzás jeleként a 2A2F ⨯ kódút.

10. https://www.fizkapu.hu/fiztan/cikkek/c_20_002.pdf Ifj. Zátonyi Sándor írása

 NEM KELL
                ✕ u+2715 × Alt 215

Latin betűket feltételezve mert görögökkel más...


https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarorszagUj_1976_2/?query=szorz%C3%B3jel&pg=494&layout=s Egy levélíró a x mellett.


11. http://etanulas.blogspot.com/2013/12/muszaki-helyesiras.html

  Privát blog, de szépen összegezte:
  Betűjelek közé „iskolapéldában” teszünk szorzópontot, amikor hangsúlyozzuk a műveletet. Szám és 
  betű közé akkor teszünk szorzópontot, ha a szám áll hátul. Ha egyik vagy mindkét tényező zárójelben 
  van, akkor nem teszünk szorzópontot, és köz nélkül tapadva, szorosan írjuk egymás mellé őket. 
  Törtkifejezések közé kell a szorzópont. Vektorok skaláris szorzatát szorzóponttal, vektoriális 
  szorzatukat szorzókereszttel jelöljük. (Szorzókeresztet használunk pl. szögacél megnevezésekor 
  is: L 20×20×6.) A szorzókereszt nem: x, hanem külön karakter: ×.

12. Az SI rendszer az angolos szokást kodifikálja. 5.4.6 pont:

   A mennyiséget kifejező szimbólumok szorzásakor vagy osztásakor a következő módszerek bármelyike
 ​​alkalmazható:
     ab, a b, a (pont)⋅ b, a × b, a / b (...) 
   A mennyiségek értékének szorzásakor vagy egy × szorzójelet vagy zárójelet kell használni, nem 
   pedig félmagas (középre helyezett) pontot. Számok szorzásakor csak a × szorzót kell használni.

https://www.bipm.org/documents/20126/41483022/SI-Brochure-9-EN.pdf/2d2b50bf-f2b4-9661-f402-5f9d66e4b507

13. Ugyanott mértékegységek megadásakor a középmagas pontot hozzák:

   Ffajlagos hőkapacitás joule per kilogram kelvin J/(kg · K)


(

     ✕ ×

5.4.6 Multiplying or dividing quantity symbols, the values of quantities,

     or numbers 
     When multiplying or dividing quantity symbols any of the following methods may be used:
     ab, a b, a⋅ b, a × b, a/b,
     𝑎𝑎
     𝑏𝑏
     , a b−1.
     When multiplying the value of quantities either a multiplication sign × or brackets should
     be used, not a half-high (centred) dot. When multiplying numbers only the multiplication
     sign × should be used.
     When dividing the values of quantities using a solidus, brackets are used to avoid
     ambiguity

5.4.6 A mennyiségi szimbólumok, a mennyiségek vagy számok értékeinek szorzása vagy elosztása

     A mennyiségi szimbólumok szorzásakor vagy osztásakor a következő módszerek bármelyike ​​alkalmazható:
     ab, a b, a (pont)⋅ b, a × b, a / b, 
     a
     -
     b
     a b (sup) - 1.
     A mennyiségek értékének szorzásakor vagy szorzót, vagy szorzót kell használni, nem pedig 
     félmagas (középre helyezett) pontot. A számok szorzásakor csak a × szorzót kell használni.
     Amikor a mennyiségek értékeit elosztjuk solidus segítségével, zárójeleket használunk 
     a kétértelműség elkerülése érdekében

)

entropy joule per kelvin J/K specific heat capacity joule per kilogram kelvin J/(kg · K) thermal conductivity watt per metre kelvin W/(m · K) radiant intensity watt per steradian W/sr

( https://tex.stackexchange.com/questions/40794/when-should-cdot-be-used-to-indicate-multiplication Meglepve látta, hogy senki sem hívta fel a figyelmet arra a tényre, hogy míg egy pontot használnak az angol nyelvű szimbólumok szorzására, a \ cdot két szám között gyakran tizedespontként értelmezik az angol nyelvet. Csak viszonylag nemrégiben a sorban egy pontot használtak decimális elválasztóként angolul, és ez a változás nagyrészt azért következett be, mert az írógépeken és a számítógépes nyomtatókon nem volt középre helyezett pont. Az angol nyelvű országokban a nyomtatott szöveg még mindig egy középpontot használ decimális jelölőként. )

( https://web.cs.elte.hu/local/TeX/linuxtex.html Fontok installálása Valamely font installálásakor a metrikus adatokat tartalmazó tfm, valamint a betûképeket tartalmazó pk (korábban pxl azaz pixel) fájlokat úgy kell elhelyezni, hogy szedõrendszerünk különbözõ elemei megtalálják azokat. Ez az alapséma különféleképp módosul, egyszerûsödik, vagy bonyolódik a különféle fontformátumok szerint. A TeX-hez saját fontleíró programnyelv (METAFONT) társul, a nagy betûforgalmazók viszont ettõl és egymástól is eltérõ rendszereket hoztak létre.

Ha a font mf forráskódja megvan (mint pl. a cm fontok esetében [a nyilvánosan hozzáférhetõ fontoknak a teljesség igényével összeállított listája havonta olvasható a comp.fonts és a comp.text.tex newsgroupokban]), akkor újabb rendszer esetében elegendõ a tfm fájlokat (Unix alatt ma már ezek is automatikusan generálódnak és a helyükre kerülnek) és a mf forráskódot elhelyezni, melybõl a pk-fájlok automatikusan generálódnak.

PostScript fontok esetében a metrikus adatokat az afm (Adobe font metrics), a körvonalleírásokat pedig a pfa (printer font ascii) vagy pfb (printer font binary) fájlok tartalmazzák.

A TrueType fontokból vagy szintén a grafikus rendszer (M$ Windows ill. Mac OS), vagy pedig a Ghostscript közvetítésével nyerhetõk bittérképek.

PS fontok esetén a legelterjedtebb és hagyományos 35 tagú alapkészlet (klónja) valamint néhány egyéb ingyen is kapható.

Minthogy a fontok és fontfájlok elnevezései igen tarka képet mutatnak (még egy gyártó is több különbözõ néven terjeszti azonos fontjait), a TeXesek általános szabványt dolgoztak ki a fontfájlok elnevezésére, melyet a fontname csomag tartalmaz. A jelenleg érvényes rendszer (v. 2.x) lényege, hogy a nyolc (case-insensitiv) karakterre korlátozott név elsõ karaktere a gyártóra utal (p = Adobe, u = URW), a következõ kettõ a típusra (tm = Times, pl = Palatino), ezután jön a változat (r = regular, i = italic, o = oblique) jele, végül a kódkiosztásé (7t = hét bites cm, 8t = nyolc bites Cork).

Magában az installálásban a fontlist LaTeX-csomagnak van fõ szerepe (CTAN: fonts/psfonts/tools/finst)!

TeX/LaT )

https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarGrafika_1965/?query=k%C3%A9pletszed%C3%A9s&pg=87&layout=s színvonalának emeléséhez és az oly fontos technológiai fegyelem megszilárdításához. KÉZISZEDÉSI ÉS TÖRDELÉSI SZABÁLYZAT Ezt a szabályzatot ismert, kiváló szakembereink állították össze: Molnár László, Nagy Zoltán, Nádas István, Radnóti István, Sütő László és Vértes Jenő. A füzet két részből áll: I. A könyvszedés legfontosabb szakmai szabályai, II. A könyvszedési szabályok betartásának ellenőrzésére szolgáló szervezeti intézkedések és szabályok. Az első rész az egyszerű szövegszedés és képletszedés szabályait tárgyalja, előírásokat ad az olyan szedésről, amelyben képek szerepelnek, továbbá foglalkozik a versszedés, a könyvtáblázatok, címoldalak és címek szedésének szabályaival. Minthogy szabályzatról és nem valamilyen kézikönyvről vagy tankönyvről van szó, az egyes pontok megfogalmazása a szabályzati jellegnek megfelelően tömör. A füzet tanulmányozása után megállapíthatjuk, hogy azt szerzői a legapróbb részletekre kiterjedő gondossággal és alapossággal állították össze. Ez a szabályzat is arról tanúskodik, hogy ilyen esetben a kollektív munka eredményesebb, mint az egyéni feldolgozás. A munkából az is kitűnik, hogy összeállítói gondos figyelemmel kísérték a szedés-előállítás terén jelentkező

( http://math.bme.hu/~pts/pts_diploma_final.pdf Magyar nyelvű műszaki–tudományos tipográfia )