Szerkesztő:Foolabout (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Foolabout zenekart Hegyi Norbert (dob) és Ferencz Bence (gitár) alapította 2003-ban, Békéscsabán. Több tagcsere után, 2006-ban csatlakozott hozzájuk Balázs István (ének) és Scholtz Kristóf (szintetizátor). A zenekar felállása Sebestyén Tamás (basszusgitár) belépésével 2009-ben állandósult.

Foolabout Sztori (F.A.SZ.)[szerkesztés]

A Foolabout stílusa saját megfogalmazása szerint: „a ’60-as évek életérzése, mai köntösben”. Célja, hogy a beat-forradalom idején létrejött legendás zenekarok szellemiségét és őszinteségét saját zenéjével tolmácsolja a ma emberének. Dalaira hatással van a blues, beat, krautrock, psychedelic rock, stoner rock, indie rock és a hip-hop is.

A bandának eddig három EP-je jelent meg. 2010-ben a Lezser és Plezser, melynek egyik nagysikerű dala az Ica, valamint a közönség kedvenc: Jó dolog a szex. 2013-ban elkészült az Útmutatók és Stílus, olyan popos, angol nyelvű slágerekkel, mint a 90’s vagy a Monkey Dance. A legutóbbi pedig most, 2015. április 1-jén jelent meg Hozzáállás az éjszakához címmel.

Megemlítendő még a Foolabout 2012-es első videoklipje, a Gönczi Gábor. A dal és a hozzá készült klip sikereihez tartozik a Class FM-es és Petőfi Rádiós lejátszásokon felül, az RTL Klub egyik riportműsorában (Reflektor) és különböző bulvárlapokban történő megjelenés is.

A banda Budapesten és vidéken (Békéscsaba, Szeged, Győr, Mezőtúr stb.) egyaránt koncertezik. A fővárosban megfordultak már többek között az R33, Gozsdu Manó Klub, SOTE klub, Filter Club, Traffik Klub, Cökxpon, valamint az A38 hajó színpadán is.

Fontos, hogy a srácok nem csak a profi hangzásra, de a megjelenésre és színpadképre is nagyon odafigyelnek. Már a kezdetektől fogva egyedi fellépő ruhákat választottak maguknak. A legtöbb embernek, talán a piros tornanadrág, fehér trikó kombináció jut eszébe elsőre, azonban sokszor lépnek fel szürke bekecsben, saját tervezésű köpenyben vagy éppen magas talpú cipőben. Fellépéseiken a vj-ing és a táncos lányok alap hozzávalók, de extra show-elemként előfordult már a színpadon: élő csirke, galamb, vasalódeszka, sátor, sőt még szobabicikli is. A hangulat fokozása céljából a koncertek alatt rendszeresen vendégelőadók - MC-k és lakodalmas zenészek - szállnak be egy-egy dalba. A Foolabout művészeti sokszínűségét tovább bizonyítja, hogy a 2014-es Sziget Fesztiválon bemutatott nagysikerű Free Entry című magyar játékfilmben két darab Foolabout szám (On’Govo, Rave ’n’ Stomp) is helyet kapott.

Diszkográfia[szerkesztés]

Lezser és Plezser EP (2010)

Útmutatók és Stílus EP (2013)

Hozzáállás az éjszakához EP (2015)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Foolabout Hivatalos Oldala