Szerkesztő:Fairydocu/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Dog Dancing[szerkesztés]

Más néven: Dogdance, Canine freestyle, Heelwork To Music, Musical Freestyle: angol wikipédia

A Dog Dancing egy kifejezetten magas szintű engedelmes hobbisport, ami az 1990-es években született meg, mint az Obedience-ből (engedelmes) kiragadott heelwork, azaz szabadon követés zenés előadása. A sima bal oldali heelwork kiegészült még számos pozícióval, illetve trükkökkel, így már teljes koreográfiákat tervezhettek a kutyák felvezetői. Ezt, a zenére felépített kész koreográfiát kűrnek nevezik és a páros (kutya-gazda) egy adott méretű ringben adja elő a bíróknak, akik technikai és művészi szempontok alapján pontozzák azt.[1]

Táncolnak a kutyák?[szerkesztés]

Valójában a kutyák nem táncolnak, hanem a felvezető utasítására hajtanak végre feladatokat. A legmagasabb osztályokban előfordul, hogy 60-70 utasítást is kap a kutya a kűr során.

Ezek a kűrök előre megtervezett koreográfia alapján készülnek és a kutyának és felvezetőjének a zenére kell pontosan mozdulnia, dolgoznia.

A hivatalos versenyeken 2-3 bíró pontozza a kutya-gazda párosokat művészi, és technikai szempontok alapján.

Ágazatai[szerkesztés]

A Dog Dancing két kategóriából (divízió) áll. Heelwork To Music és Freestyle.

Egy kűr lehet táncos, művészi, történetmesélős, vicces... és innentől csak a fantáziánk szabhat határt, hogy milyet tervezünk.

Ezt a sportot bármilyen fajtájú és nemű kutyával lehet űzni. Kötelező elem csak Heelwork osztályokban a szabadon követés, Freestyleban az adott párostól függ, hogy milyen trükköket, kombinációkat mutatnak be a ringben. Ha egy kutya testalkata, vagy fizikuma nem engedi meg a két lábon járást, illetve az ugrásokat, akkor azokat más, kreatív trükkökkel tudják helyettesíteni. Az sem számít, hogy egy kutya gyors, vagy alacsonyabb energiaszintű, a bírók az alapján pontoznak, hogy mennyire harmonikus együtt a páros, a zeneválasztás megfelelő volt-e, illetve a trükkök/pozíciók kivitelezése mennyire volt pontos.[2]

Heelwork To Music[szerkesztés]

Röviden HTM, vagyis, szabadon követés zenére. Ennél az ágazatnál a kutya nem távolodhat el a felvezetőtől és a nemzetközileg elfogadott 10 db pozícióból kell bemutatnia a lehető legtöbbet. A bírók nézik a pontosságot és a pozíciók irányait. Heelwork To Music videó

Freestyle[szerkesztés]

Úgynevezett szabad stílus, amelyben már távoli munkákat is bemutat a kutya. Semmilyen korlátozás, megkötés nincs, sem kötelező elemek. Freestyle videó

A Dog Dancing kialakulása[szerkesztés]

A sport alapja az obedience (az engedelmességi gyakorlatok magas szintű művészete) volt. Az ötlet, hogy obedience-t zenére is lehet gyakorolni, már az 1980-as években megszületett Európában és a tengeren túl egyaránt. Az észak-amerikai források szerint Dawn Jecs, az európaiak szerint a neves angol kutyakiképző, obedience és agility versenyző, Mary Ray mutatott be először nagyközönség előtt kutya-ember páros számára koreografált zenés előadást. A freestyle kategória egyik legkiemelkedőbb versenyzője az Angliában élő, magyar származású Szkukalek Attila. Chaplin és Gladiátor témájú kűrjeivel nemzetközi ismertségre tett szert, és a világ számos országába hívják workshopokat és szemináriumokat tartani, bírálni. 2003-ban hozzánk is ellátogatott. Élő előadást Magyarországon először egy agility versenyen, az osztrák Manuela Nassektől láthattunk (1999-ben). Kerültek az országba videokazetták is, pl. a Crufts Show-n felvett, Mary Ray által tartott bemutatóról. Ezen felbuzdulva nálunk is sokan kezdték tanítgatni kutyájuknak az egyes elemeket (szinte minden agilitys kutya megtanult bukfencezni és láb között szlalomozni), sőt egy idő után olyanok is akadtak, akik rendszeresen szerepeltek kutyás bemutatókon valamilyen dog dancing jellegű műsorszámmal. [3] Mary Ray 2018-ig színesítette minden évben a CRUFTS rendezvényt bemutatóival. (2018-ban bejelentette visszavonulását.)

Hazánkban az első Országos bajnokságot 2014 áprilisában szervezték, ami azóta is minden évben Magyarország legnagyobb Dog Dancing versenye, változó időpontban, változó helyszíneken.

Magyarország a kezdetektől a német DDI (Dogdance International) szabályzatát követi, amely DDI teljesítménykönyvhöz kötött, de 2021-től A DDI mellett FCI versenyeken is indulhatnak a párosok, külön FCI teljesítménykönyvvel.

Nemzetközi versenyek[szerkesztés]

OEC (Open European Championship): 2011 óta létezik ez a bajnokság, amelyen keverék kutyákkal, és pedigrés kutyákkal is indulhat a felvezető. Minden évben megrendezik, a helyszínek európai országok, de nyílt versenyek, azaz a világ minden tájáról indulhatnak versenyzők. Az országok csapatban és egyéniben nevezhetnek. Osztályok nincsenek, csak két kategória, HTM és Freestyle. Ez a legnépszerűbb és legrangosabb Dog Dancing verseny.

FCI Világbajnokság: kizárólag törzskönyvvel rendelkező kutyák indulhatnak. Szintén csapatban nevezhetnek az országok első körben, ahogy az OECen. A verseny korábban a WDS (World Dog Show) keretein belül zajlott, ma már nem függ a WDS-t szervező országtól, de még mindig az FCI szervezi. A kijutás csakis az FCI engedélyével, az adott ország kennel klubján keresztül lehetséges. Két kategóriában indulhatnak itt is a párosok, azaz HTM és Freestyle kategóriában.

CRUFTS: minden tavasszal az angliai Burminghamben rendezik meg ezt a nagyszabású kutyakiállítást, amin belül számos sport is bemutatásra kerül. Emiatt kis létszámú (8-10 versenyző páros) a Dog Dancing mezőny és kizárólag Freestyle kategóriában indulhatnak más országok versenyzői. FCI-s rendezvény, ugyanaz a kijutási rendszer ami a Vb esetében, azonban CRUFTS-ra csak országonként egy kutya-gazdi páros nevezhet.

Magyar sikerek[szerkesztés]

A legelső nemzetközileg is sikereket elérő versenyző páros Liszkóczi Csilla és Berry volt, akik 2010-ben 3. helyezettek lettek a CRUFTS-on.

Az első országos bajnokságot 2014-ben rendezték meg Budapesten és az azóta legtöbb országos bajnoki címet elnyerő páros Kriz Orsolya és Josephine nevű, Border Collie fajtájú kutyája, hat Országos bajnoki címmel és számos hazai és nemzetközi győzelemmel. Továbbá a 2019-es Open European Championshipen 7. helyezéssel jutottak a top 10-be, ezzel az eddigi legjobb magyar eredményt elérve. Heelwork To Music kategóriában Juhász Anikó és Izzy (Border Collie) ért el kimagasló eredményeket, szintén több Országos bajnoki első helyezéssel.


  1. Mi az a Dog Dancing? (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2022. június 24.)
  2. Mi az a Dog Dancing? (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2022. június 24.)
  3. Dog Dancing. (Hozzáférés: 2022. június 25.)