Szerkesztő:Etominameatuasunt/Dorothy Day

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Dorothy Day, Obl.S.B. (1897. november 8. – 1980. november 29.) amerikai újságíró, társadalmi aktivista és katolikus konvertita.

Dorothy Day konverziója után lett híres. Katolizálása előtt kezdetben bohém életvitelt folytatott. Konverzióját a The Long Loneliness című önéletrajzában írta meg.

Day társadalmi aktivizmusát is önéletrajzában írta meg. 1917-ben bebörtönözték, mint Alice Paul szüfrazsettek Silent Sentinel nevű erőszakmentes csoportjának egy tagját. Az 1930-as években Day szorosan együttműködött aktivista társával, Peter Maurinnal, hogy megalapítsák a katolikus munkásmozgalmat, egy békemozgalmat, mely egyesítette a szegényeknek és a hajléktalanoknak nyújtott közvetlen segítséget az erőszakmentes nyílt akcióval az érdekükben. Passzív rezisztenciát gyakorolt, ami további bebörtönzésekhez vezetett 1955-ben, 1957-ben, és 1973-ban, 75 évesen.

Day aktív újságíró is volt, társadalmi aktivizmusáról írásaiban számol be. Mint a katolikus munkásmozgalom tagja, Day társalapítója a Katolikus Munkás újságnak 1933-ban, és annak szerkesztőjeként szolgált 1933-tól 1980-ban bekövetkezett haláláig. Ebben az újságban Day támogatta az elosztás katolikus gazdasági elméletét, amit a kapitalizmus és a szocializmus közti harmadik útnak tartott. Aktivizmusa és írásai politikailag radikálisként szereztek neki országos hírnevet, talán a leghíresebb radikálisként, az amerikai katolikus egyház történelmében.

Dorothy Day élete ösztönzés a Katolikus Egyház számára. XVI. Benedek pápa Day konverziójának történetét annak példájaként használta fel, hogyan vezet az út a hit felé, egy szekularizált környezetben. Ferenc pápa a példaadó amerikaiak rövidlistájához számította, együtt Abraham Lincolnnal, Ifj. Martin Luther Kinggel és Thomas Mertonnal, az Egyesült Államok Kongresszusa előtt tartott beszédében. Az Egyház megnyitotta Day lehetséges kanonizációjának ügyét, melynek vizsgálatát a Szentszék elfogadta. Ennek megfelelően az Egyház az Isten szolgája címmel illeti.

Élete[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Dorothy Day 1897. november 8-án született, Brooklyn Heights-en; Brooklyn, New York környékén. Egy olyan családba született, melyet önéletrajzíróként úgy jellemzett: "szilárd, hazafias és középosztálybeli". Apja, John Day Tennessee-i szülötte volt, míg anyja, Grace Satterlee, észak New York szülötte. Szülei egy episzkopális templomban, Greenwich községben házasodtak. Három fivére volt és egy leány testvére. 1904-ben, az apja, aki lóversenyek elkötelezett sporttudosítója volt, állást kapott egy újságnál San Franciscoban. A család Oaklandban, Kaliforniában élt, míg az 1906-os San Francisco-i földrengés lerombolta az újság létesítményét és apja elvesztette munkáját. A földrengés pusztítására adott spontán válaszból, a szomszédok önfeláldozásából a válság idején, Day leckét kapott az egyéni tettekről és keresztény közösségről. A család áttelepült Chicagóba.

Day szülei névleges keresztények voltak, akik csak ritkán látogattak templomot. Fiatal gyerekként feltűnően vallásosnak mutatkozott, gyakran olvasta a Bibliát. Tíz évesként látogatni kezdte az episzkopális templomot, miután annak igazgatója meggyőzte anyját, hogy Day fivérei csatlakozzanak a templom kórusához.

Társadalmi aktivizmus[szerkesztés]

A katolikus munkásmozgalom[szerkesztés]

Day in 1934

Aktivizmus[szerkesztés]

Kési évek[szerkesztés]

Elvei[szerkesztés]

Jótékonyság és szegénység[szerkesztés]

Minden ember testvér[szerkesztés]

Szimpatizál az anarchistákkal[szerkesztés]

Szimpatizál a kommunistákkal[szerkesztés]

A katolikus egyház[szerkesztés]

Katolikus ortodoxia[szerkesztés]

A laikusok[szerkesztés]

Nemiség[szerkesztés]

Kanonizáció[szerkesztés]

Posztumusz elismerések[szerkesztés]

Munkái[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Notes[szerkesztés]

[[Kategória:1897-ben született személyek]] [[Kategória:1980-ban elhunyt személyek]] [[Kategória:Anglo-amerikaiak]] [[Kategória:Ír-amerikaiak]] [[Kategória:Skót-ír-amerikaiak]]