Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Erudita Műveltségi Vetélkedő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Erudita története[szerkesztés]

Keletkezése[szerkesztés]

Maga az erudita szó jelentése művelt ember. Az Erudita célja pedig, hogy a diákok ilyen művelt emberré válljanak.

2014-ben néhány budapesti egyetemista, akik még középiskolás korukból ismerték egymást egy baráti sörözés közben elhatározták, hogy szerveznek egy műveltségi vetélkedőt középiskolásoknak. Az ötlet állítólag onnan jött, hogy egyiküknek még általános iskolás korában volt szerencséje egy hasonlón részt venni, de később erre semmilyen körümények között nem nyílt lehetősége. A sörök felett az incidens szomorúságán keseregve így röppent fel az ötlet: biztosítsuk a mostani középiskolásoknak ezt a lehetőséget, ami nekünk nem adatott meg! A cél az volt, hogy minél diverzebb ismeretanyagot kelljen hasznosítani a győzelem érdekében, így a kérdések megválaszoláshoz nagyon széles tudással kelljen rendelkezni. Természetesen nem akartak abba a csapdába esni, hogy egy csak egy kérdéstípussal operáljanak, így a formátumot is igen változatosra kreálták. A leggyakrabban előforduló témák között előfordul a művészet, zene, film, irodalom, természettudományok, történelem. Természetesen egy baráti sörözés még csak törékeny alapot nyújtott az ambiciózus tervhez. Tekintettel arra, hogy a kezdeményezés egyetemistáktól származott, így a financiális oldalt önerőből igen nehézkesen tudták volna biztosítani. A vetélkedő sokoldalúságának bizonyítéka a rengeteg szponzor, akik mind felajánlásaikkal támogatták a vetélkedőt. A vetélkedő minőségét jelzi, hogy az első évhez képest (48 versenyző), 2015-ben már szinte kétszer annyi, közel 80 versenyző próbált szerencsét és szállt intellektuális ringbe a dicsőségért és az ajándékcsomagokért.

Fájl:Logo erudita.jpg
Az Erudita Műveltségi Vetélkedő logója.

Logó[szerkesztés]

Először a 2015-ös vetélkedőn jelent meg a logó, melyet egy ismerős tervezett. Ez jellemző, az egész szervezésre, hiszen az egyetemista pénztárca fordítottan arányos a kapcsolatokkal, így szinte mindenre találni valakit, aki csak úgy, baráti alapon, egy jó ügy érdekében, pár órát ráfordít erre az életéből.

Ebben az esetben is, gyorsan találtak valakit, aki megfogalmazta rajban, tömören, kreatívan és kifejezően, ami a lényeg. Azt, hogy itt az gyerekek szellemi képessége száll ringbe, hogy a kérdések színes palettán mozognak és, hogy versenyzőknek gyorsan kell tudi összekapcsolni a meglévő tudásbázisukat. Ezen kívül még sok, a vetélkedőre jellemző dolog képzelhető bele a logóba és ez így is van jól.

A verseny lebonyolítása[1][szerkesztés]

Csapatok[szerkesztés]

A csapatok 9-es 10-es és 11-es (ide értve, azokat a 11-eseket, akik nyelvi előkészítősök és még nem a következő évben érettségiznek) évfolyamokból kerülhetnek ki, főleg Budapest területéről, de ez nem kizáró tényező, csak ennél nagyobb területen nincs lehetőségünk hirdetni a vetélkedőt, bár ennek ellenére volt már indulónk Tatabányáról. A két fős csapatok általában azonos évfolyamokból kerülnek ki, de ez sem kötelező, volt már olyan, hogy testvérpár tagjai alkottek egy csapatot. A csapatoknak érdemes úgy összeállniuk, hogy valamennyire eltérő érdeklődésűek legyenek, ezzel nagyobb részt lefedve a verseny kérdéstémái közül.

Fordulók[szerkesztés]

A verseny alapvetően két szintes – az első szinten 10 csapat vesz rész egy időben, a legjobb kettő pedig bekerülhet a délután rendezett döntőbe. Az első fordulók 50-60 percesek, míg a döntő másfél, két órát ölel fel. Minden fordulóról elmondható, hogy a versenyzőknek egy nyomógombba kell jelezniük, hogy tudják a választ az aktuális kérdésre. A leggyorsabb gombnyomás a válaszadás lehetőségét jelenti-ezután még precíz válasz is szükségeltetik a pontok bezsebeléséhez. Az idei évben ezen a téren egy fejlesztés érkezik, ami reméljük zökkenőmentesen fogja szolgáli a vetélkedőt.

Zsűri[szerkesztés]

A döntőben nagy presztízsű zsűri értékeli a csapatok teljesítményét, újabb vonzerzerővel ruházva fel a vetélkedőt. Általában négy fő, az élet számtalan területéről érkező személyek töltik be ezt a pozíciót. Zsűrinkben helyet kapott már hegymászó, sportriporter, volt államtitkár, klinikaigazgató és sok más ismert személyiség.

Fájl:Zsűri.jpg
Zsűri.

Célunk, hogy a versenyzőket segítsék, a játék színvonalát növeljék.

Zsűrijeink írták rólunk:

"Ilyen megmozdulásokat látva, elmondhatjuk, hogy van értékeket képviselő és arra építő fiatal generációnk."

"Öröm volt résztvevője lenni ennek a több korosztályt összefogó,rendkívül jó hangulatú rendezvénynek."

"Ami a műveltséget illeti, az bizony erősen gyarapításra szorul kisded hazánkban, és nagyon jó, hogy ezt nemcsak a morgós öregek mondogatják, hanem vidám és csillogó szemű fiatalok vállalják önkéntes feladatul!"

Ajándékok[szerkesztés]

A vetélkedő célja, azon kívül, hogy szórakoztassa a diákokat és értelmes elfoglaltságot nyújtson Nekik, az, hogy a legjobbakat jutalmazza és ezzel további művelődésre sarkalljon, illetve segítse ezt a művelődést. Próbálunk olyan ajándékokat biztosítani minden résztvevőnek, melyekből tanulhatnak, pl.: folyóiratokat, magazinokat. A döntőbe jutóknak pedig mindenféle felajánlott ajándékokon kívül, színház és kiállítás jegyeket, könyveket, zenei CD-ket.

Szponzoraink voltak már a teljesség igénye nékül a Forbes Magazin, az Opel Magyarország, az Agip, a Richter Gedeon Nyrt., az Anima Könyvkiadó, az Erste Bank Hungary Zrt., illetve több színház és önkormányzat.

Kérdések[2][szerkesztés]

A kérdéstípusok szinte kiszámíthatatlanok, minden évben valami újdonsággal kedveskednek a szervezők a csapatoknak, valóban, nem elég csupán egy típusban jónak lenni a végső győzelemhez.

Ahogy már fentebb írtuk, a kérdések nagyon változatosak és sokszínűek mind témájukban mind formájukban.

Villámkérdés[szerkesztés]

A játék egészében jelen vannak a villámkérdések, a sebesség pedig szinte minden feladatban fontos szerepet kap. Néhány villámkérdés a korábbi évekből:

  • A szivárványban melyik két szín fekszik a legtávolabb egymástól? (vörös-ibolya)
  • Miből készítik a szaké-t, a japánok ősi alkoholos italát? (rizs erjesztése)
  • Milyen hangszeren játszik Perényi Miklós? (cselló)
  • Melyik tenger fekszik 393 méterrel tengerszint alatt? (Holt-tenger)

Irodalmi kérdések[szerkesztés]

Egy másik típusú feladatban idézetekkel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni.

  • ’Húzd, ki tudja meddig húzhatod, Mikor lesz a nyűtt vonóbul bot: Szív és pohár tele búval, borral, Húzd rá cigány, ne gondolj a gonddal!’

Melyik magyar költőnket tartjuk úgy számon, hogy elsőként ő élt meg írásaiból Magyarországon? (Vörösmarty Mihály)

Fogalomkörök[szerkesztés]

Egy tematika köré rendezett nehezedő kérdések.

Téma: Kulcs

  • Hogy nevezzük a zenében a G-kulcsot? megoldás: violinkulcs
  • Mit nyit a vezérkulcs? megoldás: Adott zárrendszerben minden zárat.
  • Kinek adta Jézus a mennyország kulcsait? megoldás: Péter apostolnak
  • Melyik virág népies neve a kulcsvirág? megoldás: Kankalin/Primula
  • Mit jelent a clavicula? megoldás: kulcscsont

Érdemes még megemlíteni a licitet, ahol egy nagyobb témakörből kell minél több tagot eltalálni. A játékosok licitelnek a kör elején, hogy hány tagot tudnak majd felsorolni. A licitháború nyertesének teljesíteni kell az általa vállalt mennyiséget, különben elveszti lehetőségét a pontszerzésre. Témakörök voltak: amerikai államok, Árpád-házi uralkodók, budapesti egyetemek, Dél-Amerika fővárosai, Magyarország megyéi, Mozart operái, görög istenek, pénznemek, szimfonikus zenekar hangszerei.

Természetesen a jövőben új feladattípusok is fel fognak bukkanni. A szervezők két új kérdésfajtát is belengettek. Az egyikben a csapatoknak 30 másodpercük van, ez alatt 10 kérdést kapnak, ahány kérdést megválaszolnak, annyi pontot kapnak. Passzolni lehet, hezitálni nem tanácsos. A 30 másodperc alatt csak az adott csapat válaszolhat.

A másik újításban az első csapat kap egy nehéz feladatot, csak ők válaszolhatnak 10 másodpercig, majd ha nem tudják a választ, továbbadják a másodiknak, és így tovább. A kérdés nem lesz felolvasva, így mindenkinek 10 másodperce van gondolkodni. Mivel mindenki lesz lehetősége először válaszolnia, így az esélyek rablásra és saját kérdés megválaszolására egyenlőek.

További kérdések tekinthetőek meg a példa fordulóban.

  1. Mi is az az Erudita Műveltségi Vetélkedő?. prezi.com. (Hozzáférés: 2016. március 22.)
  2. Erudita Műveltségi Vetélkedő. prezi.com. (Hozzáférés: 2016. március 22.)