Szerkesztő:Epody

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Podmaniczky Endre[szerkesztés]

  • Magyar borokat a világ számos országában értékesítő, és népszerűsítő társaság alapító tagja.
  • Diplomata Bor Bár alapítója,
  • Haller F.G. újpesti fotókör tagja
  • Kezdőpont Stúdió fotóművészeti kör alapító tagja és előadója
  • Art of Wines – Hungarian wines around the World alapítója

1967. július 25-én született egy alföldi kisvárosi kereskedő és szőlősgazda fiaként Kiskőrösön. Édesapja, az egykori Magyar Királyi Rendőrség nyomozótisztje, akit 1948-ban leszerelnek, és fekete listára állítanak, a maszek gazdasági életben talál megélhetést. Endre, a kiskunsági tanyavilágban üzemelő vegyeskereskedésben és „szőlőbirtokon” éli gyermekkora első éveit, akit két éves korától édesapja egyedül nevel, és tanítgat a kezdeti szocialista piacgazdaságban a „kisiparosi” élet íratlan törvényeire. Öt évesen kenyeret és alapvető élelmiszereket ad el kisbolt polcairól és pálinkát mér a pult alól, amíg édesapja a szőlőben dolgozik. Hajnalban nagymamáját kíséri a piacra, hatalmas kardvirág csokraival, és néhány láda csemegeszőlővel. Hétéve korában „kemény” választás elé állítja édesapja a kisiskola első osztályát befejező fiatalurat. Választania kell a Smena 8, és a Fed 2 fényképezőgépek közül, melyikkel kezdi meg „fényképész” tanulmányait a város egyik, a porcelán fényképek készítéséről híres fényképész mesterénél Németh Antalnál. Így válik élete állandó társává a kamera. Hogy, a kistermelői (ma már divatosan, kézművesnek neveznénk) szőlőtermesztés majd a borkészítés fogásait is megtanulja, tizedik születésnapjára fél hold öregszőlőt kap ajándékba. A megvénült tőkéket rögvest kiszántatják, és Irsai Olivért telepítenek a helyére, így édesapja mellett a szőlőtelepítéstől – a fahordós bortermelésig, gyakorlatban, tapasztalat útján ismeri meg a magyar kézművesbor születését.

Középiskolai, majd további tanulmányai során elkalandozik a szőlődűlőkről, élelmiszeripari, majd elektronikai szakismereteket szerez, de fényképezőgépét szorosan maga mellett tartja, és a fővárosba költözve az újpesti Haller fotóklubban ismeri meg az amatőr fotóművészet szépségeit. A fotóklub felszámolásával, magára marad, mentorok nélkül tengődik kamerájával a népköztársaság utolsó éveiben, keresi az útját. A kötelező katonai szolgálat során részese a honvédség „demokratizálódását” elindító, a tábornoki kar ellenállásával szemben, de már megállíthatatlan tapolcai szervezkedésnek. Újpesten 1988-ban alapító tagja egy gazdasági vitakörnek álcázott, HVG Klubnak keresztelt, a rendszerváltás lehetőségét fürkésző társaságnak.

A rendszerváltást követően munkatársival összefogva, megalapítják első gazdasági társaságukat a CD Diplomat Kft-t, ahol nemzetközi szállítmányozással és export kereskedelemmel foglalkozik, legfőképpen palackozott borokat értékesít a magyar külképviseletek részére a világ minden érintett országába, azok reprezentációjához. Célja, hogy a felcseperedő borászat termékei a diplomácia útjain eljussanak a világ minden tájára. Folyamatosan építi ki azt portfoliót, mely méltóképen képviseli a Magyar tájak egyre színvonalasabb borkultúráját. A Szovjetunió szétesését követően Kijevben diplomata boltot létesítenek, és a szomszédos országokban, illetve a balkánon szervezett körutakon a külképviseletek támogatásával népszerűsítik a hazai borokat. 1999-ben államosítják a társaságot, a dolgozói tulajdont fenyegetésekkel kényszerítve a hatolom, névértéken állami tulajdonba vásárolja, majd megkezdődik társaság leépítése.

Podmaniczky Endre 2000-ben újabb társaságot alapít, ami 2004-től egy nemzetközi szállítmányozási vállalkozás nevében értékesíti a Magyar borászati ágazat legnevesebb termékeit, 2009-ben létrehozza a Diplomata Bor Bár válogatást amit kifejezetten a Magyar diplomáciának kínál, hogy az minél messzebbre vigye a Magyar Bor hírnevét.

Amatőr fotóművészeti tevékenysége ez idő alatt visszafogottan érvényesül, a tapasztalat során megszerzett fényképészeti ismereteit az alkalmazott fotográfia területén, a gasztronómiai fotózásban és a riport fényképészetben hasznosította. 2010-ben Patyus Ferencel és Dvornik Gáborral leteszik a Kezdőpont Fotóstúdió és amatőr művészeti klub alapjait, ahol fotótechnikai ismereteit megosztja a tagokkal, illetve előadója a klub által szervezett tanfolyamoknak.

A hazai médiában gasztronómiai ajánlatokhoz ír borajánlásokat, és a belföldi borturizmust népszerűsítő publikációkat.