Szerkesztő:Dulfity23

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

HandPong

A HandPong egy Asztaliteniszhez hasonló labdajáték.

A játékhoz elengedhetetlen kellék a PingPong labda egy(vagy több) 1.5 literes üveg egy(vagy több) pad és az sem baj ha van két kezed.

A játékot R.Krisztián és D.Martin találta fel 2020 tavaszán egy iskolai szünetben. Azóta már a 2. Szezon is elindult ámbár kicsit foghíjasan mivel a koronavírus bekavart.

Szabályok:

-Leginkább az asztalitenisz szabályai érvényesek de van pár kivétel! pl.: Ha 1 üveggel játszodik a játék és a labda az üveg bal vagy jobb oldalán egy vonalba pattan le akkor pontörlés az ítélet. Ha szervánál rápattan a labda a két asztal toldására akkor új szervát rendelünk el. Ha ez játék közben történik akkor szabályos.

-Lehetőség van 1 pontos mérkőzésekre ahol a Streakekre jatszanak a játékosok.Itt az nyer aki egymás után több mérkőzést nyer meg.

-Egy mérkőzés 5,7 valamint 11 pontig mehet.

-A játékot párosan és soloba is lehet játszani.

Az első szezon eseményei: A handpong története: -Megszületése elején - 2020 tavasz - a játék még kiforratlan állapotában megérkezett az iskolapadok közé. -A játékszabályok még rugalmasak voltak, a szórakozás került előtérben. Ez egészen így ment az első "olimpiáig", amikor ugyanis nem 3-4 fő játszott váltakozva hanem több mint 15 ember indult a rangos eseményen. -Itt már több alapszabály is behatárolta a játék menetét, bár még folyékony tudott maradni a játék, azoknak akik nem gyakoroltak nehézséget okozott. -Ezt követte a következő rangos esemény: "Téli olimpia." Az első komoly esemény amikor a játékmenet balkézzel történt. -Viszont a két asztalos megoldás és a 2v2 se maradhatott el, minden rendezvény között azért mentek az amatőr kisbajnokságok is, és a streak bajnokságok is. Leghosszabb streaket R.Krisztián a maga 12 zsinorban megnyert adogatása jelentette. A "páros streakbajnokság" is sok kihívást tartogatott. Szintén R.Krisztián, társával Sz.Kolossal tartja a mainapig a 11 meccsen át tartó veretlenségi sorozatot.

-Ezt követően folyamatos újításokkal próbálták a kreátorok és a játékosok egyaránt izgalmasabbá tenni a vetélkedést. -2020. márciusában megszületett a harc egyik, ha nem a legjobb, varriációja. 4 asztal hosszában egymásnak állítva. A pálya így hatalmassá vált és már az erős ütések domináltak. A visszaütések nehezebbek de elvezhetőbbek lettek. A szervák fontoságga szintúgy nőtt, mint a leütésé. -2020. márciusában egy kicsit minimalistább játék is beköszönt a handpong történetében: egy szék, a pingpong labdad és a ráütés felülről. A pont azé akinek sikerül úgy ütnie a labdát, hogy a másik fél ne tudja vissza ütni. Kisebb rajongótábornak és játékoshálozatnak örvendő sport, ha nem áll rendelkezésre asztal, akkor is csak megfelelő.

2020.március-szeptember. A sporttörténelem leghosszabb handpong nélküli ideje. A covid19 vírus miatt a játék események és amatőr bajnokságok nélkül zajlódott. Különböző játékosok nyilatkoztak a szünet után és egybehangzóan azt a választ hallgattuk: Bűn volt fél évet handpong nélkül tölteni.

2020. szeptember. - "A második hullám" -A handpong eltűnése után a fellángolás is épp úgy várható volt. A játékosállomány változatlan, pár új játékos is színre lépett, új játék stílusok, ráadásul új játékmódok is felütötték fejét.

Bajnokságot nyert játékosok: D.Martin, H.Patrik, K.Edvin, L.Attila, R.Kriszitán, Sz.Kolos