Szerkesztő:Dr. Molnár Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Élete és munkássága

Dr. Molnár Ferenc (villamosmérnök) 1966. január 20-án született Makón, Galamb József szülővárosában, aki a Ford T-modell konstruktőre volt.

A szentesi Pollák Antall Erősáramú Szakközépiskola elvégzését követően a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola Villamos Energia Intézet „C” szakán folytatta tanulmányait, ahol villamos üzemmérnöki oklevelet szerzett 1987-ben. A Kandó történetében először kiírt atomerőműves témát, amelynek címe az „Atomerőmű villamos segédüzemének kialakítása, villamos védelmi és automatizálási kérdések” volt. Az energetika és az automatika szakirány is szerepelt a szakdolgozatban.

A frissen szerzett diplomával az Erőmű Beruházási Vállalat üzembe helyező mérnöki csapatában kezdett el dolgozni, majd különböző munkaköröket betöltve az ország szinte összes villamos iparági erőművi és alállomási létesítményét megismerte. Példaként: üzembehelyezési vezetőként irányította a Bakonyi Erőműben a 2x58 MW-os Rolls Royce gyártmányú gázturbinás erőmű üzembe kerülését. Ezt követően a Paksi Atomerőmű 20 éves üzemidő hosszabbítás egyik kiemelt projektjét irányította. Munkája mellett, 2014-ben az Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán, Ipari felügyeleti és kommunikációs rendszerek MsC szakirányon kiváló minősítéssel diplomát szerzett. Diplomamunka címe „A Paksi Atomerőmű VMR villamos és irányítástechnikai rendszere”. 2015-től az erdélyi Úz-Völgyi Vízerőmű ügyvezetői feladatait látta el. A 2018-as évben irányítása mellett valósultak meg Magyarország első 20 MW feletti naperőművei (Felsőzsolca és Paks). 2019-ben jeles minősítéssel zárta tanulmányait az Óbudai Egyetem, Keleti Károly Gazdasági Kar, Vállalkozásfejlesztés mesterképzésen. Még ugyanebben az évben megkezdte tanulmányait az Óbudai Egyetem, Biztonságtudományi Doktori Iskola képzésének keretében, ahol 2021-ben komplex vizsgát tett 100%-os minősítéssel. A doktori képzéssel párhuzamosan, 2020-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Természettudományi Kar, Nukleáris Technikai Intézetben kitüntetéses-kiváló minősítésű atomerőművi szakmérnök diplomát szerzett.

Jelenleg az MVM Zrt-nél Termelési és műszaki Vezérigazgató-helyettesi tanácsadói munkakörben dolgozik. A megújuló technológiák felügyelete mellett a hazai legnagyobb energiatárolók megvalósítását irányítja. 2019-ben megkapta az „MVM Csoport év embere” díjat.

Tudományos társadalmi tevékenység keretében az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Elnökség tagja, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Megújuló Energia és Energiatárolás Szakosztály társelnöke. Az Energiaforrás szakmai lap főszerkesztője.  Szakmai, tudományos rendezvényeken rendszeresen meghívott előadó. 2021. február 8-án a Kandó Kálmán Villamos kar kitüntette a „villamos mérnök szakma digitális nagykövete” címmel. Az Óbudai Egyetemen több ízben töltötte be BSc és MSc záróvizsga bizottság elnöki tisztséget.