Szerkesztő:Dani/hhs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sablonok olyan lapok, melyek célja gyakran használt, nem vagy ritkán változó, esetenként bonyolultan létrehozható, több lapon használt szövegrészletek (péládul táblázatok, információs dobozok, forráshivatkozások) tárolása azért, hogy a szócikkszerkesztőknek ne kelljen újra és újra begépelnie őket, frissítés esetén lapok százai helyett egyetlen helyen kelljen módosítani, valamint a szócikkek forrásában ne szerepeljenek a bonyolult kódot igénylő szerkezetek.

A sablonokat saját névterükben, a Sablon: névtérben kell elhelyezni, de használhatunk sablonként bármelyik más névtérből származó lapokat is. Tartalmukat a nevüket (Sablon névtér esetén a névtér nélkül) kapcsos zárójelek ({{ és }}) közé írva lehet más lapokon (szócikkekben, közösségi lapokon, de akár más sablonokban) elhelyezni. Tartalmazhatnak ún. paramétereket, melyek segítségével változó szövegrészeket hozhatunk létre (például paraméter lehet egy város információit tároló sablonban a város neve vagy a lakók száma). Ezen paraméterek értékeit a sablon elhelyezésének helyén lehet (vagy kell) megadni.

A sablonok használata[szerkesztés]

Sablonok tartalmát más lapokon a nevüket kapcsos zárójelek, azaz {{ és }} közé (a {-et az AltGr+B-vel vagy Alt+123-mal, míg a }-et AltGr+M-mel vagy Alt+125-tel írhatsz, vagy kattints a szerkesztő-eszköztár ikonjára) írva lehet elhelyezni:

{{Sablonnév}}

Sablonként nem csak a Sablon: névtérben található lapok használhatóak, ilyen esetben a névteret is oda kell írni a név elé. (Pl. ha a Wikipédia:Szerkessz bátran! lapot szeretnéd elhelyezned, akkor a {{Wikipédia:Szerkessz bátran!}} szöveget kell beírnod, ha a szócikk névtérből illesztesz be lapot, akkor pedig a szócikk neve elé kell írni egy kettőspontot, azaz ha a StarCraft lap szövegét akarod elhelyezni, akkor a {{:StarCraft}} szöveget kell beírnod a lap szerkesztésekor.)

A sablonok nevei mindig nagybetűvel kezdődnek, és kis- és nagybetűérzékenyek, azaz míg az {{azonnali}} és az {{Azonnali}} ugyanarra a sablonra hivatkoznak (az első kisbetű mindig automatikusan a nagyra cserélődik), addig az {{Azonnali}} és az {{AzOnNaLi}} két különböző sablont jelent.

Az alábbi ábra betekintést nyújt, hogy a wikikódelemző-motor (ami a wikikódot HTML-kóddá alakítja, ennek megjelenítésére már a böngésző is képes), hogyan is végzi a sablonok behelyettesítését.

1. lépés: a wikikód-elemző motor megkeresi a szövegben elhelyezett sablonokat, majd betölti azok tartalmát. (Esetünkben csak a Sablon:Tesztet)
2. lépés: További feldolgozás után az így keletkező szöveget beilleszti a szócikk szövegébe. Ez a szöveg HTML-kóddá való alakítás után a lap megtekintésekor fog megjelenni, míg a szócikk forrásában ugyanúgy a wikikódú változat és a sablonhivatkozás marad meg.

Paraméteres sablonok[szerkesztés]

A sablonok tartalmazhatnak úgynevetett paramétereket. Ezek arra valók, hogy az egyébként fixen megadott sablonszövegbe olyan részeket rakjunk be, melyek tartalmát a sablont a használat helyén elhelyező szerkesztő adhatja meg.

Magában a sablon kódjában a paraméterek nevükkel három kapcsos zárójel közé rakva jelennek meg. Paraméter lehet névtelen vagy más néven számozott (azaz {{{1}}}, {{{2}}} stb.), vagy névvel ellátott (pl. {{{kiadási év}}}, {{{népesség}}} stb.).

Arról, hogy egy sablonnál milyen paraméterek használhatóak, és melyik paraméter milyen értéket vehet fel, az adott sablon leírólapján található sablondokumentációban olvashatsz. Vannak kötelező paraméterek, melyeket muszáj megadni, ha azt szeretnénk, hogy a sablon helyesen jelenjen meg. Az opcionális paraméterek általában olyan kiegészítő információkat tartalmaznak, melyek hiányában a sablon még mindig használható marad.

A sablon használatának helyén ezen paraméterek értékét nevük, és egy egyenlőségjel írása után tudjuk megadni. Egymástól, és a sablon nevétől a pipe karakterrel (függőleges vonal: „|”, az AltGr+W vagy az Alt+124 segítségével írható) választhatóak el:

{{Sablon neve|paraméter1=értéke|paraméter2=értéke}}

Névtelen paraméterek esetén nem szükséges kiírni a számokat, az elsőként megadott szöveg a {{{1}}} értéke lesz, a második a {{{2}}}-é, és így tovább:

{{Sablon neve|érték1|érték2}}

Akkor is elhagyható a névtelen paraméterek neve, ha a névtelen és a névvel ellátott paramétereket keverjük. Ilyenkor érdemes a névtelen paramétereket előre rakni, hogy más szerkesztők számára is áttekinthető maradjon a sablon. Amennyiben nem keverjük őket, a névtelen paraméterek az előfordulásuk sorrendjében kapnak értéket, továbbá a névvel ellátott paraméterek jelenléte nem befolyásolja őket:

{{Sablon neve|érték1|tesztparaméter=valamilyen érték|érték2}}

A fenti példánál az {{{1}}} értéke „érték1”, míg a {{{2}}} értéke „érték2”, míg a {{{tesztparaméter}}} értéke „valamilyen érték” lesz.

Amennyiben a névtelen paramétereket nem az adott sorrendben szeretnénk megadni, vagy valamelyiket ki akarjuk hagyni, a paraméter számát kötelező megadni:

{{Sablon neve|2=érték2|7=ez is valami}}

Akkor is kötelező megadni a névtelen paraméter számát, ha a paraméter értéke egyenlőségjelet (=) tartalmaz, mert ha nem ezt tennénk, akkor az egyenlőségjel előtti szöveg lenne a paraméter értéke, és az esetleges további paraméterek elcsúsznának:

Hibás változat:
{{Sablon neve|e=mc2|érték2}}
Ennél a változatnál az {{{e}}} paraméter értéke „mc2”, míg az {{{1}}} értéke „érték2
Jó változat:
{{Sablon neve|1=e=mc2|érték2}}
Ennél a változatnál az {{{1}}} paraméter értéke „e=mc2”, míg a {{{2}}} értéke „érték2

Az alábbi ábra betekintést nyújt, hogy a wikikódelemző-motor (ami a wikikódot HTML-kóddá alakítja, ennek megjelenítésére már a böngésző is képes), hogyan is végzi a paraméterek feldolgozását.

1. lépés: a wikikód-elemző motor megkeresi a szövegben elhelyezett sablonokat, majd betölti azok tartalmát. (Esetünkben csak a Sablon:Tesztet)
2. lépés: ha a sablon rendelkezik paraméterekkel, és megadta azok értékeit a szerkesztő, akkor behelyettesíti azokat a sablon szövegébe (jelen esetben a kékkel jelölt {{{népesség}}}-et lecseréli a népesség= után megadott 17575-re, majd további feldolgozás után az így keletkező szöveget beilleszti a szócikk szövegébe. Ez a szöveg HTML-kóddá való alakítás után a lap megtekintésekor fog megjelenni, míg a szócikk forrásában ugyanúgy a wikikódú változat és a sablonhivatkozás marad meg.

Speciális használati módok[szerkesztés]

A sablonok két speciális használati móddal rendelkeznek.

Az első és a gyakrabban használt módszer az, mikor „beillesztjük” vagy „bemásoljuk” a sablon tartalmát. Ez azt jelenti, hogy a wikikódban még a sablonra hivatkozunk, azonban a lap elmentésekor már nem a sablonhivatkozás lesz a wikikódban, hanem a beillesztett sablon szövege. Ez olyan sablonok esetében használható, melyek valamilyen váz kitöltésében vagy tartalom elhelyezésében segítenek (pl. a sorozatok egységes bevezetőjének megírásához használható {{epizódbevezető}}(?) sablon), vagy gyakran változó tartalommal rendelkeznek, és az elhelyezés helyén az elhelyezés pillanatában meglévő változatot szeretnénk megtartani (pl. üdvözlősablonok, figyelmeztetősablonok, blokkértesítésre szolgáló sablonok esetében). Sablon beillesztéséhez a sablonhivatkozás elhelyezésekor egyszerűen a sablon neve elé kell írni a „beilleszt:”, a „bemásol:”, vagy az angol „subst:” szöveget. Paraméterek ugyanúgy használhatóak itt is. Az alábbi módon működik:

{{beilleszt:Sablon neve|paraméter1=érték1|paraméter2=érték2}}

A lap elmentése után ha legközelebb megnyitjuk szerkesztésre a lapot, már nem a {{beilleszt:Sablon neve|paraméter1=érték1|paraméter2=érték2}} szöveget láthatjuk a szócikk szövegében, hanem a beillesztett sablon (esetünkben a Sablon neve nevű sablon) tartalmát, a megadott paramétereknek megfelelően.

A második, és igen ritkán használt módszer a sablon neve elé illesztett msgnw: előtag. Ekkor maga a sablon kódja fog megjelenni a lap megtekintésekor, ugyanakkor a szócikk forrásában továbbra is az msgnw: előtaggal ellátott sablonhivatkozás marad (tehát nem cserélődik le a sablon tartalmára, mint a beillesztés esetén). A használata a következő:

{{msgnw:Sablon neve|paraméter1=érték1|paraméter2=érték2}}